EXPLOZIV/Financial Times: RISCURI în CREȘTERE în România

EXPLOZIV/Financial Times: RISCURI în CREȘTERE în România

Financial Times scrie, intr-o analiza dedicata evolutiilor din Romania si semnata de Nigel Rendell, ca "semnalele negative incep sa le depaseasca pe cele pozitive in Romania", enumerand trei principale zone de ingrijorare: criza din Grecia, expirarea acordului cu FMI si politica de relaxare fiscala a guvernului Ponta.

FT incepe prin a nota ca economia Romaniei, ca si a altor tari din Europa centrala care beneficiaza de o cerere germana solida, creste puternic, dar se confrunta cu trei zone de ingrijorare.

Prima dintre ele, Romania nu este imuna la problemele din Grecia, fiind expusa in principal prin intermediul sistemului bancar, unde bancile grecesti detin 10% din totalul activelor bancare.

Situatia este insa controlabila, dar problema s-ar putea acutiza daca bancile grecesti incep sa retraga agresiv linii de credite si sa directioneze banii spre Atena, dar si in acest caz pozitia BNR este "relativ puternica".

In al doilea rand, acordul de tip preventiv cu Fondul Monetar International, in valoare de 4 miliarde de euro, expira in septembrie si negocierile pentru prelungirea sa sunt intrerupte, pe fondul divergentelor legate de subventiile pentru gaze si alte probleme fiscale. Aceasta linie de credit nu a fost folosita niciodata de Romania si a servit mai degraba ca un buffer dar si ca un simbol al sustinerii acordate de FMI politicilor fiscale interne. Aceasta sustinere pare sa fi disparut iar guvernul a anuntat o politica bugetara si mai expansionista pentru 2016 decat se credea initial.

Din ianuarie, sau chiar mai devreme, guvernul planuieste sa reduca TVA de la 24 la 19%, sperand ca pierderea de venituri sa fie compensata partial de imbunatatirea sistemului de colectare a taxelor si prin marirea deficitului bugetar la 2,9 din PIB, anul viitor.

Dar, noteaza FT, atat BNR cat si oficialii europeni s-au aratat sceptici ca guvernul poate mentine deficitul sub 3%.

In al treilea rand, relaxarea fiscala este, partial, o tentativa a coalitiei de guvernare de a-si spori popularitatea inaintea alegerilor parlamentare de anul viitor si o incercare de a deturna atentia de la acuzatiile de coruptie aduse premierului Victor Ponta.

"(...) disputele politice, izul coruptiei, esecul cu FMI si relaxarea fiscala nu sunt ingredientele pentru o economie de piata supra-performanta. Se pare ca semnalele negative incep sa le depaseasca pe cele pozitive in Romania", concluzioneaz analistul.


Citește și:

populare
astăzi

1 Foarte interesante amănunte...

2 „Ești prost și îngâmfat” / „Ia apă în gură că faci praf! Javra dracului” / Scandal la România TV între Adriana Bahmuțeanu și Dumitru Dragomir

3 Putin: „NATO a decis să intre în război cu Rusia” / Textul integral al declarației președintelui rus. Este România amenințată?

4 Controverse după ce o cercetătoare s-a vindecat de cancer cu virusuri pe care le-a crescut singură în laborator. Mai multe reviste de specialitate au …

5 Momente de groază pentru pasagerii unui avion care a căzut în gol peste două mii de metri: „Am crezut că vom muri, oamenii de lângă noi au intrat dire…