EXPLOZIV/Cum le-a arătat Kovesi GURIȘTILOR de la Antena 3 de unde să-şi achite calomniile: „Radu Tudor a realizat 8.500 de euro lunar în 2014“
Informaţii extrase de reporterii „Adevărul” din dosarul procesului în care şefa DNA îi acuză de calomnie pe realizatorii emisiunii „Sinteza Zilei“ arată că procurorul-şef a depus probe complexe, privitoare la veniturile mari ale pârâţilor, pentru a dovedi că aceştia nu se pot plânge că n-au bani să-i achite în solidar daune morale, stabilite de judecători la suma de 250.000 de lei.
La Curtea de Apel Piteşti se judecă procesul intentat de Laura Codruţa Kovesi postului de televiziune Antena 3 şi jurnaliştilor Mihai Gâdea, Radu Tudor, Răzvan Savaliuc, Bianca Nae şi analistului Mugur Ciuvică, după ce aceştia au acuzat-o în emisiunea „Sinteza zilei“, din data de 19 iunie 2014, că ar fi dispus muşamalizarea anchetei în dosarul Bercea Mondial - Mircea Băsescu.
Fratele fostului preşedinte a fost acuzat, în dosarul instrumentat de DNA, că a primit 250.000 de euro pentru a interveni pe lângă magistraţi în vederea obţinerii unei soluţii favorabile pentru Sandu Anghel, capul familiei de romi din Drăgăneşti, judeţul Olt, condamnat pentru că şi-a înjunghiat un nepot.
În procesul cu vedetele Antena 3, procurorul-şef al DNA a cerut iniţial daune morale pentru calomnie în valoare de 1 milion de lei. Judecătorii Tribunalului Bucureşti au decis că suma este prea mare şi au redus-o la 250.000 de lei. Sentinţa a fost atacată, iar cauza a ajuns la Curtea de Apel Bucureşti, însă pârâţii au cerut, în mai 2016, strămutarea dosarului la o instanţă similară din ţară. Solicitarea le-a fost aprobată la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, iar cauza a ajuns la Curtea de Apel Piteşti.
La instanţa din Argeş au avut loc deja două termene, unul în iunie 2016, iar celălalt în septembrie 2016. Următorul a fost stabilit pentru data de 9 noiembrie. Procurorul-şef al DNA a fost prezent de fiecare dată pentru a-şi susţine cauza, alături de avocat. „Nu am declaraţii de făcut“, a declarat Codruţa Kovesi la ieşirea de la proces.
Pe de altă parte, la dosarul cauzei sunt câteva zeci de pagini de concluzii scrise de partea reclamantă. Avocatul lui Kovesi şi-a exprimat acolo părere că „acuzaţiile exprimate la adresa intimatei, trivialitatea atacurilor îndreptate împotriva acesteia, ca persoană privată, dar şi în calitate de conducător al DNA, depăşesc limitele libertăţii de exprimare şi nu justifică niciun interes public“.
Salariul unui jurnalist Antena 3
În primă instanţă, Codruţa Koveşi a câştigat procesul. Tribunalul Bucureşti a stabilit că echipa de la „Sinteza Zilei“ să-i achite în solidar daune morale în valoare de 250.000 de lei. Acuzaţii s-au plâns de faptul că suma, raportată la salariul mediu pe economie pe 2015, este exagerată.
La rândul ei, şefa DNA a venit cu contraargumente în concluziile depuse la dosar:
„Motivaţia apelanţilor, potrivit căreia «obligarea la plata în solidar a sumei de 250.000 lei ar scoate în evidenţă nelegalitatea şi netemeinicia acestei hotărâri», nu constituie un argument de desfiinţare a hotărârii atacate, cu atât mai mult cu cât această apreciere are în vedere raportarea la valoarea salariului mediu pe economie în 2015 şi nu la faptele reprobabile ce constituie izvorul sancţiunii civile“.
Şefa DNA face referire şi la veniturile jurnaliştilor de la Antena 3 în argumentaţia sa:
„Regretabilă este şi încercarea de victimizare sub aspect financiar a apelanţilor, în condiţiile în care s-a demonstrat nivelul încasărilor din publicitate realizate de emisiunile amintite, iar nivelul câştigurilor financiare ale apelanţilor-pârâţi se situează la un nivel superior exagerat în raport cu salariul mediu pe economie în anul 2015, respectiv suma de 1.706 lei. Diverse articole de presă demonstrează cu înscrisuri oficiale (declaraţii de avere) nivelul veniturilor realizate de jurnaliştii postului Antena 3 - exemplu jurnalistul Radu Tudor, pentru care se arată că, din contractele cu Antena 3, a realizat în 2012 - 6.500 euro/lună, în 2013 - 7.000 euro/lună, în 2014 - 8.500 euro/lună, respectiv suma de 37.412 lei/lunar, cu un venit anual de 448.335 lei“.
Pentru nivelul anului 2014, există ca sursă a veniturilor lui Radu Tudor chiar declaraţia de avere a soţiei, Irina Raluca Zidaru, angajată la Ministerul Afacerilor Externe. În documentul public, Zidaru a trecut la capitolul din dreptul soţului venituri din drepturi de autor din contractul încheiat cu Antena 3 în valoare de 375.599 de lei.
Una dintre judecătoare, fost procuror DNA
În timpul termenelor procesului de la Curtea de Apel Bucureşti, jurnalistul Antena 3 Răzvan Savaliuc le-a recuzat pe cele două judecătoare desemnate în acest dosar - Gabriela Manuela Rădulescu şi Andreea Doris Tomescu, pe care le-a acuzat de îndeplinirea obligaţiilor profesionale cu rea-credinţă.
Pârâtul a scris, într-o solicitare din 4 aprilie 2016, că „judecătoarea Andreea Doris Tomescu a ascuns la termenul de judecată din 23 martie 2016 că a fost procuror DNA şi că a fost avizată în funcţia de judecător de reclamanta Laura Codruţa Kovesi şi nu s-a abţinut de la judecată. Andreea Doris Tomescu a devenit judecător în noiembrie 2006, ca urmare a avizului dat de Plenul CSM. Laura Codruţa Kovesi a făcut parte, în calitate de Procuror General al României, din Plenul CSM ce a avizat transformarea procurorului Andreea Doris Tomescu în judecător“.
Pe 5 aprilie, la doar o zi după cererea de recuzare formulată de Savaliuc, judecătoarea Andreea Doris Tomescu a formulat cerere de abţinere, dar solicitarea ei a fost respinsă în aceeaşi zi de Camera de Consiliu de la Curtea de Apel Bucureşti. Aceeaşi instanţă a respins şi cererea de recuzare a judecătoarelor Gabriela Manuela Rădulescu şi Andreea Doris Tomescu.