EXPLOZIV/Coldea și-a dat DOCTORATUL cu G.Oprea! Generali, procurori din CSM și avocata lui Ponta, doctorii bodyguardului lui Cozma

EXPLOZIV/Coldea și-a dat DOCTORATUL cu G.Oprea! Generali, procurori din CSM și avocata lui Ponta, doctorii bodyguardului lui Cozma

Gabriel Oprea, fost bodyguard al lui Miron Cozma, suspectat că și-ar fi plagiat teza de doctorat, este, de mai bine de șapte ani, și coordonator de doctorate la instituția de învățământ a SRI. Printre personalitățile care au susținut doctoratul cu vicepremierul se regăsesc și nume importante din sistemul de justiție, cum ar fi prim-adjunctul procurorului general, Bogdan Licu, sau  fostul vicepreședinte al CSM, Gheorghe Muscalu dar și șeful operativ al SRI, generalul Florian Coldea. Specialiştii consultaţi de RL  spun că, deşi legea nu le interzice, astfel de legături dintre magistraţi şi politicieni ridică probleme de ordin etic.

În urmă cu aproximativ o lună, presa prezenta dovezi că teza de doctorat a vicepremierului Gabriel Oprea („Procedura plângerii prealabile“) a fost întocmită fără să fi respectat standardele academice și aducea, totodată, indicii de plagiat. La scurt timp după dezvăluirile din presă, o comisie subordonată politic, din cadrul Ministerului Educației, l-a exonerat pe Oprea de acuzațiile din spațiul public, emițând, în timp-record, un raport cu concluzia că „suspiciunea de plagiat nu se confirmă“, ignorând dovezile publicate într-o anchetă Hotnews.

Potrivit CV-ului personal, Gabriel Oprea este din anul 2008 și coordonator de doctorate la Academia Națională de Informații „Mihai Viteazul“, instituția de învățâmânt superior a Serviciului Român de Informații.

Surprinzător sau nu, foarte mulți magistrați doresc să se specializeze în tematica securității, aplicând pentru master sau chiar doctorat în cadrul acestei instituții.

RL a identificat mai multe personaje importante din sistemul de justiție, din mediul politic, dar și de la vârful serviciilor secrete care au devenit doctori cu ajutorul lui Oprea și a vrut să afle care au fost motivele pentru care l-au ales pe el drept coordonat de doctorat și cât de exigent este acesta în această calitate. Școala doctorală a ANI are în componența sa zece conducători de doctorat.

Bogdan Licu este prim-adjunctul procurorului general al României, Tiberiu Nițu. Are o experiență de procuror de peste 11 ani, a fost membru al Plenului Oficiului Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor, reprezentant al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, membru CSM și chiar vicepreședinte CSM în perioada 2009-2010.

În anul 2011, Licu a devenit și doctor în științe militare și informații, cu lucrarea „Corupția, risc major la adresa securității naționale“, iar coordonatorul acestuia a fost prof. univ. dr. Gabriel Oprea.

Întrebat cum a ajuns să-l aibă coordonator de doctorat pe Oprea, Licu a explicat în exclusivitate: „În anul 2002, am absolvit niște cursuri la Colegiul Național de Apărare și aveam această temă: corupția. Nu am vrut să fac doctorat în drept și am hotărât să-mi fac doctoratul pe corupție la Academia de Poliție. Printr-un context de împrejurări, am ajuns la Gabriel Oprea, care avea locuri libere pentru înscriere. Ulterior, Oprea s-a transferat cu catedra la Academia Națională de Informații și am mers după dumnealui acolo“.

Întrebat dacă a fost mulțumit de felul în care profesorul universitar Gabriel Oprea i-a coordonat teza de doctorat, Licu a răspuns afirmativ, explicând că a fost „destul de stresant“ să lucreze cu el. „A fost un coordonat serios. Îmi făcea referate, a fost destul de stresant să lucrez cu dumnealui. Academia Națională de Informații este o instituție foarte serioasă. Se face carte acolo“, a declarat Licu. „În plus, o treime dintre cei care intră în magistratură provin de la Academia de Poliție“, a adăugat Bogdan Licu. Acesta nu a dorit să-și publice teza de doctorat.

Muscalu : „Mi-am început doctoratul cu Oprea“

Fostul vicepreședinte CSM, Gheorghe Muscalu, este un alt procuror cu experiență și un nume important în sistemul de justiție, care a ales să-și facă doctoratul cu Oprea. Acesta este de 22 de ani procuror, din care 11 ani a activat în domeniul combaterii criminalității organizate și terorismului. Potrivit CV-ului, Muscalu este procuror la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, procuror- șef al Serviciului de Prevenire și Combatere a Infracțiunilor de Terorism și a celor contra Siguranței Naționale.

Teza sa de doctorat se numește „Crima organizată și terorismul - factori de risc la adresa securității naționale“ și este în curs de finalizare. Întrebat de ce l-a ales pe Oprea drept coordonator, Muscalu nu a vrut să ofere amănunte. Răspuns tranșant:„Mi-am început doctoratul cu Oprea. Dacă vreți mai multe informați, vă rog să cereți aceste informații Academiei Naționale de Informații“, a conchis Muscalu.

Judecătoarea de la Curtea de Apel Craiova, Florica Diaconescu, este un alt magistrat care și-a făcut teza de doctorat sub îndrumarea lui Gabriel Oprea. Potrivit cataloagelor on-line ale Bibliotecii Naționale, aceasta și-a susținut în anul 2011, la Academia Națională de Informații, teza de doctorat cu denumirea „Dimensiunea juridică a securităţii naţionale din perspectiva respectării drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului“.  Oprea l-a mai făcut doctor și pe fostul membru CSM și fost procuror-șef adjunct în cadrul Parchetului General, George Bălan, achitat recent într-un dosar de corupție, în care este implicată și judecătoarea Georgeta Barbălată. Chiar și avocata lui Victor Ponta, Loredana Radu, a devenit doctor sub îndrumarea vicepremierului. Potrivit surselor RL, Loredana Radu este o apropiată a lui Oprea, fiind recomandată de aceasta în mediul politic, ea fiind avocata și a fostului ministru al Finanțelor, Daniel Chițoiu.

„Poate ar fi bine ca magistraţii să se gândească de două ori“

În condițiile în care Gabriel Oprea activează de mult timp și în mediul politic, el fiind și președintele UNPR, se ridică o problemă de ordin etic pentru mediul de justiție. Chiar dacă nici o lege nu interzice acest lucru, putem vorbi de o incompatibilitate morală ca un magistrat să cultive o relație academică cu un coordonator de doctorat care este şi politician? Cum putem vorbi de independența justiției, de scoaterea ei de sub influența clasei politice și a serviciilor secrete, dacă mulți magistrați optează să facă cercetare cu oameni politici, profesori la instituția de învățământ a SRI?

„În justiție nu contează doar legea, ci și spiritul legii. Poate ar fi bine ca magistrații să se gândească de două ori atunci când decid să-și facă doctoratul cu un politician. Inevitabil, percepția publică va fi că ești mai aproape de o anumită zonă politică. La nivelul percepției, va plana această suspiciune și este păcat“, a comentat pentru „România liberă“ expertul anticorupție Laura Ștefan. Experții consultați de RL susțin că nu mai există în Europa nici situația ca magistrații să se specializeze în instituțiile de învățământ ale serviciilor secrete. De altfel, în „Monografia SRI 25 de ani“, se precizează că „școala doctorală din cadrul ANIMV (Academia Naţională de Informaţii «Mihai Viteazul“, n.r.) este unica de acest fel în spațiul european“.

Florian Coldea, Onțanu, Stănișoară și Raicu, doctorii lui Oprea

Nu numai magistrații l-au ales pe Oprea drept coordonator de doctorat. În cataloagele Bibliotecii Naționale apar nume notorii provenind din mediul politic sau din servicii secrete. Primarul Sectorul 2, Nicolae Onțanu, care este în același timp și secretar general UNPR, a devenit doctor în științe militare tot sub coordonarea lui Oprea. După o simplă căutare pe Google, putem afla că fostul deputat Romeo Raicu are un doctorat cu tema „Controlul parlamentar asupra serviciilor de informații externe“, iar fostul ministru al Apărării, Mihai Stănișoară a devenit doctor cu tema „Controlul parlamentar asupra activităţii de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională“.

Din sfera serviciilor secrete, inclusiv Florian Coldea, actualul șef adjunct SRI, figurează că și-a dat doctoratul cu Oprea.

Foștii adjuncți SRI, Ionel Marin și Dumitru Zamfir, condamnaţi  de ICCJ la un an de închisoare cu suspendare pentru fals în declaraţii, și-au dat și ei doctoratul cu Oprea. La fel și Remus Șpan, fost șef în serviciul secret al Ministerului de Interne, cercetat în dosarul de corupție în care este implicat  Ovidiu Silaghi, este și el doctor în științe militare. Șpan este cercetat pentru complicitate la trafic de influență.

Dumitru Pârvu, actualul adjunct al inspectorului general al Poliției Române, este și el doctor în siguranță națională, sub coordonarea lui Oprea. Dar și Constantin Bolboșanu, director adjunct al Direcției de Combatere a Criminalității Organizate din cadrul Poliției Române.

„România liberă“ a încercat să obţină un punct de vedere de la Gabriel Oprea, dar acesta nu a putut fi contactat. 

Cercetat de Comisia de Etică

În această perioadă, Comisia de Etică a Universității București analizează – în urma unei sesizări - parcursul doctoral al vicepremierului Gabriel Oprea.

“Examinăm dacă Gabriel Oprea a respectat întocmai parcursul doctoral, care este unul foarte riguros și care prevede ca, într-un interval de timp de 3 ani, candidatul să realizeze trei referate și să susțină trei examene. Calendarul doctoral era, la acea vreme, aprobat de coordonatorul lucrării, iar facultatea urma să își dea avizul pentru el. De asemenea, trebuie să vedem dacă s-au respectat procedurile în urma cărora Gabriel Oprea a dobândit și calitatea de conducător de doctorate. Răspunsul examinării noastre la sesizarea depusă îl vom face public“, a precizat președintele Comisiei, Marian Popescu.  Sidonia Bogdan/RL



Citește și:

populare
astăzi

1 Foarte interesante amănunte...

2 „Ești prost și îngâmfat” / „Ia apă în gură că faci praf! Javra dracului” / Scandal la România TV între Adriana Bahmuțeanu și Dumitru Dragomir

3 Putin: „NATO a decis să intre în război cu Rusia” / Textul integral al declarației președintelui rus. Este România amenințată?

4 Pe asta ați citit-o?

5 Frate, ce țară e asta? / Economist rus: Pentru unele familii sărace din Rusia, bărbații sunt mai prețioși morți decât vii