EXPLOZIV/Cioloș, ești BLAT cu PSD? Cătălin Voicu și un om al lui Năstase aproape LIBERI pentru că „Ordonanța Savanților” NU A FOST PUBLICATĂ!

EXPLOZIV/Cioloș, ești BLAT cu PSD? Cătălin Voicu și un om al lui Năstase aproape LIBERI pentru că „Ordonanța Savanților” NU A FOST PUBLICATĂ!

Fostul senator PSD Cătălin Voicu, condamnat la 7 ani de închisoare pentru corupţie, ar urma să fie eliberat anticipat vineri, ca urmare a faptului că a scris şase ”lucrări ştiinţifice” în spatele gratiilor. Monitorul Oficial încă nu a publicat ordonanţa de urgenţă care suspendă articolul ce facilitează eliberarea înainte de termen a ”savanţilor puşcăriilor”, scrie Liviu Avram în Adevărul.  Şefa Monitorului Oficial spune că ordonanţa ar putea fi încă la Guvern.

Guvernul a adoptat miercurea trecută, pe 3 februarie, două ordonanţe de urgenţă: una care modifica prevederi ale Codului de Procedură Civilă, ca urmare a unei decizii a Curţii Constituţionale, şi o alta care modifica Legea 254 din 2013 privind executarea pedepselor. Această din urmă ordonanţă suspenda pentru şase luni, până în septembrie, prevederea legală care conferea deţinuţilor ce scriu lucrări ştiinţifice beneficiul reducerii pedepsei cu 30 de zile pentru fiecare astfel de lucrare.

Ordonanţa a fost promovată de ministrul Justiţiei, Raluca Prună, şi adoptată ca urmare a uriaşului scandal public izbucnit după ce, începând cu anul 2013, sute de deţinuţi s-au apucat să scrie aşa-numite lucrări ştiinţifice pentru a câştiga zile de libertate. Ordonanţa de urgenţă care modifica Codul de Procedură Civilă a fost publicată în Monitorul Oficial a doua zi după şedinţa de guvern, adică joi, 4 februarie, şi se întinde pe trei pagini şi jumătate.

Cealaltă, care îi viza pe ”savanţii puşcăriilor”, nu a fost publicată nici până acum în Monitorul Oficial, deşi e de aşteptat să conţină un rând sau două. Asta în condiţiile în care cel puţin patru deţinuţi cu nume sonore urmează să primească în zilele următoare decizii definitive de eliberare anticipată, bazate şi pe ”lucrările ştiinţifice” realizate după gratii.

Primul beneficiar al nepublicării ordonanţei ar fi fostul senator Cătălin Voicu. El are deja o decizie de eliberare condiţionată, pronunţată de Judecătoria Găeşti pe 27 noiembrie anul trecut. Prima instanţă a constatat că din totalul de 2.557 de zile (7 ani) pe care le avea de executat, Cătălin Voicu a executat efectiv 939 de zile de închisoare, a stat 476 de zile de arest preventiv şi i se recunosc ca efectuate 296 de zile de muncă, dintre care 116 pentru activităţi lucrative şi 180 de zile pentru cele şase ”lucrări ştiinţifice” pe care le-a scris în spatele gratiilor. Vineri, pe 12 februarie, instanţa superioară, Tribunalul Dâmboviţa, va judeca recursul înaintat de DNA faţă de eliberarea condiţionată a lui Voicu, iar sentinţa pe care o va da va fi definitivă. Dacă ordonanţa Guvernului care suspendă dreptul de a primi 30 de zile pentru fiecare lucrare ştiinţifică va fi publicată până vineri în Monitorul Oficial, Cătălin Voicu ar trebui să mai stea cel puţin încă şase luni în spatele gratiilor.

Cătălin Voicu a fost condamnat la 7 de închisoare ca urmare a implicării într-o uriaşă afacere de corupţie de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Cătălin Voicu şi judecătorul Florin Costiniu erau intermediarii prin care doi oameni de afaceri, Costel Căşuneanu şi Marius Locic, îşi cumpărau sentinţe în procesele pe care le aveau pe rol la Înalta Curte.

Guvernul nu ştie nimic

Monitorul Oficial al României se află, din iunie 2012, în subordinea Secretariatului General al Guvernului, după ce înainte fusese în subordonarea Camerei Deputaţilor. L-am întrebat pe purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu, dacă ştie pentru ce motive ordonanţa de urgenţă adoptată încă de miercurea trecută încă nu a fost publicată în Monitorul Oficial. Dan Suciu: „Probabil ordonanţa îşi aşteaptă rândul să fie publicată în Monitorul Oficial. Nu cred că e ceva special. Mă voi interesa“.

L-am contactat pe secretarul general adjunct al Guvernului, Liviu Neagu. Acesta ne-a declarat că nu cunoaşte problema, dar se se va interesa şi va reveni cu precizările necesare. Nu a mai revenit.

Apoi am încercat să o contactăm pe Adriana Costescu, directorul general al Regiei Autonome Monitorul Oficial. Era ora 17.30 şi o secretară amabilă ne-a informat că doamna director general nu mai este în instituţie, întrucât programul se încheie la 16.30. Am rugat secretara să o contacteze, să-i transmită telefonul nostru şi să o roage să ne caute cât mai grabnic posibil. De asemenea, i-am transmis prin e-mail solicitarea de a discuta despre întârzierea publicării ordonanţei.

Adriana Costescu ne-a contactat cu puţin înainte de închiderea ediţiei şi ne-a spus că la acea oră nu are acces la baza de date, dar că e posibil ca ordonanţa în discuţie să fie încă la Guvern şi să nu fi ajuns la Monitorul Oficial: ”Un document ajunge de la Guvern la Monitorul Oficial în 30 de minute şi se publică în maximum 48 de ore de la înregistrare. Dacă încă nu a fost publicată, înseamnă că e posibil să nu fi plecat, să fie încă la Guvern. Verificaţi acolo”.

Cine conduce Monitorul Oficial

Adriana Costescu a fost numită de Guvernul Ponta în fruntea Monitorului Oficial în ziua de 2 iulie 2012. Era cu o zi înainte ca, în Parlament, să se declanşeze vasta operaţiune politico-legislativă care avea să se soldeze cu suspendarea preşedintelui României şi cu eşecul demiterii sale prin referendum.

Pentru reuşita acţiunii, organizatorii demiterii aveau nevoie ca documentele pe care le emit diverse instituţii ale statului (hotărâri ale Parlamentului, ordonanţe de urgenţă şi hotărâri ale Guvernului) să fie publicate în Monitorul Oficial şi să intre în vigoare nu doar extrem de rapid, ci şi într-o anumită ordine, astfel încât orice ripostă să poată fi prevenită. Spre exemplu, mai întâi a fost publicată decizia prin care Parlamentul a eliminat dintre atribuţiile Curţii Constituţionale dreptul de a cenzura hotărârile Parlamentului şi abia apoi au fost publicate hotărârile de demitere a Avocatului Poporului şi a şefilor celor două Camere, astfel încât acestea din urmă să nu mai poată fi atacate la CCR.

Iar în seara de miercuri, 4 iulie, Guvernul s-a întrunit la ora 20.00 pentru a adopta două ordonanţe de urgenţă cruciale pentru succesul operaţiunii: una prin care se abroga cvorumul de participare la referendum şi alta prin care se elimina dintre atribuţiile Curţii Constituţionale tot dreptul de a cenzura hotărârile Parlamentului. Ordonanţele au fost publicate şi au intrat în vigoare în aceeaşi seară, în jurul orelor 22.00.

Înainte de a deveni director general la Monitorul Oficial, Adriana Costescu a fost expert parlamentar şi a lucrat la cabinetul lui Valeriu Zgonea, actualul preşedinte al Camerei Deputaţilor.

Bogdan Popovici - în aceeaşi zi, la aceeaşi instanţă

Tot pe 12 februarie, şi tot la Tribunalul Dâmboviţa, ar urma să se judece eliberarea condiţionată şi a lui Bogdan Popovici, patronul grupului Forum Invest, condamnat la şase ani de închisoare în dosarul ”Trofeul Calităţii”, unde şi fostul premier Adrian Năstase a primit doi ani de închisoare cu executare.

Bogdan Popovici are şi el şase lucrări ştiinţifice şi o primă instanţă, Judecătoria Găeşti, a dispus eliberarea sa anticipată. DNA a atacat sentinţa, iar la ultimul termen, Tribunalul a cerut de la câteva edituri amănunte despre caracterul ştiinţific al lucrărilor scrise de Bogdan Popovici. Motivul pentru care şi Cătălin Voicu, şi Bogdan Popovici se judecă pentru eliberare condiţionată la aceleaşi instanţe dâmboviţene este acela că ei îşi execută acum pedeapsa la Penitenciarul din Găeşti, judeţul Dâmboviţa.

Citește materialul INTEGRAL pe Adevărul


populare
astăzi

1 Oameni buni, vă dăm un sfat / Începând de anul ăsta, fiți pregătiți pentru orice!

2 Așa este în America...

3 VIDEO Imagini care trebuie văzute de la vizita lui Trump jr. în Groenlanda...

4 VIDEO „S-a terminat, Vladimir, nu mai există niciun imperiu. Ești un idiot!”

5 VIDEO Da, sunt ruși „sancționați” și „izolați”, „plângând” la Courchevel, în Franța...