EXPLOZIV/BOR, noua SECURITATE? Ce înseamnă Jurământul?
Decizie a conducerii Bisericii Ortodoxe: Toti preotii si administratorii de bunuri bisericesti vor semna un Juramant de sau Act de onestitate si fidelitate fata de Biserica.
Preotii si intregul personal cu functii de conducere sau executie din Biserica Ortodoxa Romana, precum persoanele nesalarizate care administreaza bunuri bisericesti, vor trebui sa semneze un Juramant de sau Act de onestitate si fidelitate fata de Biserica. Informatia, comunicata de un cititor HotNews.ro, a fost confirmata de Victor Banescu, purtatorul de cuvant al BOR, care a precizat ca decizia a fost luata de Sfantul Sinod al BOR (forul superior de conducere) din ianuarie. Semnatarii jura in fata lui Dumnezeu ca isi vor indeplini sarcinile cu onestitate, fidelitate si corectitudine fata de Biserica, ca nu isi vor insusi venituri sau avantaje necuvenite si ca vor pastra cu sfintenie confidentialitatea sarcinilor de serviciu.
Cateva documente care circula pe internet de saptamana trecuta arata ca Patriarhia Romana ar intentiona sa introduca un 'Juramant sau Act de onestitate si fidelitate fata de Biserica', document care va fi semnat si depus de intregul personal cu functii de conducere sau executie de la Patriarhia Romana, de la Centrele eparhiale, protopopiate, parohii, manastiri, asociatii si fundatii bisericesti, precum si de persoanele nesalarizate care utilizeaza sau administreaza bunuri bisericesti (epitropii si consilierii parohiali si voluntari).
'Juramant sau Act de onestitate si fidelitate fata de Biserica
In numele Sfintei Treimi,
Subsemnatul (..) slujitor/angajat/epitrop/casier/voluntar la (..) , avand atributii de (..) jur inaintea lui Dumnezeu si a Chiriarhului meu (..) sau a delagatului Sau (..) ca, in perioada desfasurarii activitatii in responsabilitatea de (..), voi indeplini obligatiile prevazute in Decizia de numire (contractul de munca sau contractul de voluntariat), cu cea mai deplina constiinciozitate, onestitate, fidelitate si corectitudine fata de Biserica, nu imi voi insusi nimic din bunurile Bisericii, nu imi voi insusi venituri sau avantaje necuvenite pentru propria persoana sau pentru alta persoana sau entitate, nu voi tainui si nu voi favoriza astfel de fapte de care as lua cunostinta, voi pastra cu sfintenie confidentialitatea sarcinilor de serviciu, respectand prevederile statutare si regulamentare bisericesti, hotararile Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, ale organismelor eparhiale, dispozitiile autoritatii superioare bisericesti si legislatia in vigoare privind administratia bunurilor.
In caz contrar, voi suporta toate consecintele canonice, administrative si disciplinare bisericesti, pe care autoritatea bisericeasca le va dispune", se arata in documentul pe care îl puteți studia mai jos.
HotNews.ro a discutat cu mai multi preoti care au precizat ca semnarea unui astfel de Juramant este o noutate in activitatea Bisericii Ortodoxe si l-a contactat pe Victor Banescu, purtatorul de cuvant al BOR, care ne-a precizat ca decizia introducerii acestui Jurmant a fost luata in ianuarie in cadrul lucrarilor Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane (BOR).
"Juramant de onestitate si fidelitate formulat altfel a mai existat, dar nu la un nivel atat de larg. Nu este o noutate absoluta. A existat practica semnarii ocazionale a unor angajamente si juraminte de onestitate si fidelitate. Acum este ceva mai sistematic si generalizat. Decizia a fost luata in cadrul lucrarilor Sfantului Sinod din luna ianuarie din acest an.
Este un act sprijinit pe doua idei fundamentale: fidelitate fata de institutie si onestitate in administrarea bunurilor cu care respectiva persoana intra in contact. Este ceva absolut firesc si nu este nimic constrangator in textul acestui juramant de onestitate si fidelitate. El exprima grija Bisericii de a promova corectitudinea, transparenta, legalitatea in administrarea bunurilor institutionale.
Orice institutie se bazeaza pe fidelitatea celor care o compun si pe confidentialitatea lor.
Nu este vorba de secrete neaparat, dar e vorba de informatii pe care orice institutie le gestioneaza in sensul acesta. Nu este o noutate pentru alte institutii. Functionarii de stat depun un astfel de juramant de onestitate. El este menit asadar sa promoveze corectitudinea, transparenta si legalitatea in administrarea bunurilor institutionale si este depus doar de catre persoanele care au un rol coordonator, de conducere in institutia Bisericii", a precizat pentru HotNews.ro purtatorul de cuvant al BOR.
De ce a luat Biserica Ortodoxa aceasta decizie?
"Pentru promovarea acestor valori ale onestitatii si fidelitatii, corectitudine, legalitate. Traim intr-o societate in care aceste valori se pot simti amenintate. Niciodata nu este rau sa ne luam un angajament in a promova niste valori. Daca nu se respecta, ca in orice institutie, de vreme ce cineva poate fi suprins ca a delapidat sau a facut lucruri ilegale, primeste sanctiunile respective. Legalitatea este de dorit in orice institutie", a mai precizat Victor Banescu.
HotNews.ro a solicitat oficialului BOR sa faca public acest document, insa raspunsul primit a fost ca actul de fidelitate si de onestitate fata de Biserica este un document de uz intern.