EXPLOZIV/ Actualul consilier al șefului SRI, implicat într-un dosar al Elenei Udrea
”Cum ar fi dacă v-aș spune că purtătorul de cuvînt al SRI a negociat cu Elena Udrea un contract de 10.000 de euro în campania electorală?”, ne-a întrebat. Care purtător de cuvînt? ”Domnul Ovidiu Marincea, actualul consilier al directorului SRI Helvig și purtător de cuvînt al Serviciului!”. DEZVĂLUIREA aparține lui Cătălin Tolontan, care publică, pe blogul său, detalii halucinante din trecutul Elenei Udrea.
”Din Gala Bute sar așchii neașteptate.
Conform documentelor intrate în posesia Gazetei, și despre care precizăm că nu fac parte din nici un dosar, Ovidiu Marincea redactase pe 29 august 2014 un contract prin care firma SC Maristo Smart SRL, avîndu-l ca ”Prestator” pe Ovidiu Marincea, urma să facă ”prestare de servicii de producție, editare știri și clipuri video, conținut media online” pentru campania electorală a Elenei Udrea.
Firma SC Maristo Smart SRL o are drept administrator unic pe Marincea Gabriela Marilena și, potrivit înregistrării de la Registrul Comerțului, are drept obiect principal de activitate ”restaurante”. În lista extinsă apar și ”activități de producție cinematografică, video și de programe de televiziune”, ca și ”consultanță în domeniul relațiilor publice și al comunicării”.
Pe 19 august 2014, PMP o alesese pe Elena Udrea drept candidat la alegerile prezidențiale.
Udrea avea nevoie de o echipă de filmare care să o însoțească în deplasările în țară. Și care să facă spoturile care, mai apoi, urmau să ajungă la televiziuni. Din partea Elenei Udrea, echipa urma să fie condusă de Luminița Kohalmi, consilierul ei principal pe relația cu media.
Marincea solicita 10.000 de euro, din care 50% dintre bani în momentul facturării. Se adăugau 560 de euro pentru o deplasare și 200 de euro pentru un clip video electoral. Contractul urma să dureze de pe 30 august pînă pe 30 octombrie 2014. Banii urmau să fie asigurați de Eugen Tomac, cel care gestiona finanțele PMP și era și șef de campanie.
În draftul de contract nu este specificat şi beneficiarul pentru că la data aceea PMP nu stabilise încă firma care urma să se ocupe cu organizarea campaniei electorale
Fost jurnalist la Adevărul, Ovidiu Marincea fusese numit pe 2 aprilie 2014 senior editor la Realitatea TV. El apărea frecvent pe post în acea perioadă.
”Povestea asta cu Marincea arată foarte bine care erau relațiile, pe bune, nu cele mitologice, între Udrea și ziariști. Eu sînt subiectiv, desigur, dar, în ciuda celor spuse despre ea, nu plătea ziariștii, ci agrea raporturile de putere. Mai mulți i-au cerut bani și ea are decența să nu vorbească despre asta.Vorbea cu șefii de televiziuni sau ziare, aproape niciodată cu ceilalți”, spune unul dintre cei care cunosc modelul de lucru dintre fostul ministru și presă.
Pînă la urmă, contractul între firma Maristo și PMP n-a mai fost încheiat, ”pentru că, dacă îmi aduc bine aminte, Udrea l-a considerat scump și a fost aleasă o altă firmă, cred că de prin Republica Moldova sau așa ceva”.
Le-am sunat pe cele două personaje principale ale poveștii.
Udrea: ”Au fost două negocieri cu domnul Marincea, una pentru consiliere și a doua pentru filmări”
În august 2014 ați avut o discuție cu Ovidiu Marincea ca firma dînsului să vă asigure filmările din campania electorală.
Stați puuuțin. Să-mi amintesc. A fost ceva, dar nu pentru filmări.
Pentru ce?
M-am întîlnit în vara lui 2014 cu domnul Marincea, au și apărut niște poze atunci prin presă de la o cafea între mine și dînsul. Și mi-a zis, dacă îmi amintesc bine, că există o rețea de jurnaliști în provincie care îmi pot luat interviuri. Pentru presa locală.
În ce sens?
Haideți că-mi amintesc pe măsură ce vorbim. Da, așa a fost! Eu doream să-mi prezint punctual în fiecare județ realizările ca ministru, realizările aplicabile comunităților respective. Doamna Kohalmi se ocupa de asta. Și, la sfatul dînsei, care avea o relație bună cu Ovidiu Marincea, m-am întîlnit. Eu oricum urma să mă văd cu presa în județe și aș fi dat interviuri acestor oameni.
Stabilirea interviurilor ar fi fost un serviciu pe care i l-ați fi plătit lui Ovidiu Marincea?
Da, așa s-a pus problema. Mi s-a părut normal, nu? Noi nu aveam de unde să știm care erau acești jurnaliști.
Dar nu s-a semnat nimic.
Nu, pentru că eu n-am mai avut timp să ajung peste tot în țară. Haideți că acum îmi amintesc! A existat, într-adevăr, și a doua discuție. Știu că s-a negociat pentru niște spoturi video, niște oameni care urmau să vină în campania electorală și să filmeze.
Nici acesta nu s-a perfectat.
Așa e, nu s-a făcut contractul. Dar vi se pare ceva anormal?
Întîi, ni se pare de interes public pentru că Ovidiu Marincea e acum purtător de cuvînt al SRI…
… unde a ajuns ca ziarist și am văzut că toată lumea a fost de acord. Poate că e bine ca un ziarist să fie purtător de cuvînt la SRI, nu-mi dau seama.
Nu e primul care și-a schimbat meseria. E pe față, muncești altceva, nu ni se pare o problemă. Dar dacă era ziarist și discuta contracte cu politicienii, asta nu se prea întîmplă nicăieri în lumea democratică.
Da? De ce? Acum chiar nu înțeleg. Explicați-mi, vă rog dumneavoastră, ca ziarist! E o problemă cu asta? Vă întreb pentru că știu în România atît de mulți ziariști care fac consultanță politică…
Și eu știu enorm de mulți ziariști care nu fac.
Bun, dar care e problema, sincer vă întreb?
Nu vă dau eu lecții, dar vă enunț regulile de peste tot din lume. Dacă ai afaceri, nu doar cu politicieni, dar și cu firme de detergenți sau cu oricine, cum mai relatezi tu obiectiv ca jurnalist?! Marincea nu v-a lăudat înainte și nici nu v-a atacat după ce nu a făcut contractul ca să-l bănuiți că e supărat că nu l-ați mai semnat. El a avut atitudinea lui, necondiționată de nimic. Dar asta e o chestie de om, iar regulile se fac independent de oameni.
Dați-mi un exemplu!
Dacă v-ar fi atacat, puteați suspecta că a făcut că e supărat. Dacă vă atacă un alt jurnalist despre care știți că are un contract cu un rival politic îl mai considerați independent?
Nu.
Despre asta vorbim.
Bine, dacă ascult lucrurile spuse așa, atunci înțeleg. Dar, repet, eu cunosc mulți jurnaliști români care au contracte de consiliere cu politicieni.
Marincea: ”Trimiteți solicitarea în scris și răspunsul va fi oferit în termenul legal”
Bună ziua, sîntem de la Gazeta Sporturilor și am dori să vorbim despre negocierile purtate de dumneavoastră cu Elena Udrea în 2014 în legătură cu prestările de servicii pentru campania electorală prezidențială.
Trimiteți solicitarea în scris și răspunsul va fi oferit în termenul legal.
Solicitarea către Ovidiu Marincea a fost făcută în scris pe mailul purtătorului de cuvînt al SRI și pe sms, după ce n-a răspuns la telefon și am lăsat mesaj pe robotul biroului de presă al SRI.
Singurul răspuns e cel pe care l-am primit pe sms și pe care l-am publicat.”, scrie tolo.ro