EXPLOZIV! Liderul PSD Mureș, finanțat direct de guvernul Ungariei pentru o afacere în agricultură!
Liderul PSD Mureș, Vasile Gliga, este unul dintre beneficiarii de fonduri date de guvernul Viktor Orban pentru maghiarii din România, au declarat pentru G4Media.ro surse oficiale. Guvernul Ungariei – printr-o fundație – a semnat în luna februarie un proiect de finanțare pentru Vasile Gliga, aflat printre alții 500 de beneficiari din județul Mureș.
Întrebat de G4Media.ro care este destinația banilor primiți de la Budapesta, Vasile Gliga a refuzat să răspundă. El nu a negat primirea finanțării, dar când a fost întrebat de reporter ce sumă a primit, a închis telefonul și a refuzat să mai răspundă ulterior la apeluri.
Finanțarea primită de un lider PSD de la guvernul Ungariei vine pe fondul unei politici susținute a guvernului Viktor Orban de a investi în comunitatea maghiară din România, oferind subvenții masive pe plan economic, cultural, social și religios. Autoritățile române sunt pasive în fața ofensivei diplomatice și economice a Budapestei în relația cu Bucureștiul după ce președintele PSD, Liviu Dragnea, a spus în repetate rânduri că are o relație bună cu premierul Viktor Orban.
Gliga ar fi primit de la guvernul Viktor Orban o finanțare de 12.000 de euro, potrivit surselor citate. Banii dați de Budapesta au ca destinație fie achiționarea de utilaje agricole sau animale de prăsilă, fie întabularea terenurilor agricole în cartea funciară, dar nu e clar pe care dintre cele două direcții s-a înscris proiectul liderului PSD.
Este pentru prima oară când un important lider PSD primește finanțare de la guvernul maghiar, în ciuda liniei ideologice a social-democraților, care denunță permanent amestecul puterilor străine în România.
Cine este Vasile Gliga
Vasile Gliga deține peste 500 de hectare de teren în județul Mureș, potrivit ultimei declarații de avere publice, care datează din 2016. El a fost deputat PSD timp de două mandate (2008 – 2016), iar acum conduce PSD Mureș. Este unul dintre artizanii coaliției PSD-UDMR de la Consiliul Județean Mureș, unde a negociat ca în schimbul susținerii unui consilier județean UDMR pentru funcția de președinte, PSD să primească cele două funcții de viceprețedinți.
Vasile Gliga a fost condamnat definitiv în iunie 2015 la un an de închisoare cu suspendare pentru săvârşirea infracţiunii de conflict de interese. El fusese trimis în judecată de Parchetul general în 2014, după o sesizare ANI, pentru că își angajase soţia în cadrul biroului său parlamentar.
În 2016, Gliga nu s-a mai aflat pe listele PSD de candidați la alegerile parlamentare, în schimb l-a plasat pe un loc eligibil în județul Mureș pe ginerele său, Aurel Horea Soporan, potrivit ArdealNews.ro.
Cum investește Ungaria în Transilvania
Guvernul Ungariei acordă finanțare pentru familiile din zona Câmpiei-Mureşului prin intermediul unei fundații numite Pro Economica. Potrivit prezentării de pe site-ul propriu, ”elaboratorii strategiei şi Guvernul Ungariei, în mod unanim, au hotărât să lanseze un program de sprijinire a comunităţii din diasporă sub forma unui program pilot. Pentru funcţionarea acestui program, respectiv pentru armonizarea programelor viitoare de acest gen, am înfiinţat FUNDAŢIA PRO ECONOMICA, care are ca scop principal îmbunătăţirea nivelului de trai al familiilor din România, dezvoltarea condiţiilor de viaţă economică, socială, culturală şi religioasă, bazată pe cercetări ştiinţifice şi tehnice, respectiv sprijin financiar şi moral acordat familiilor care vor corespunde criteriilor de eligibilitate stabilite de Fundaţie”.
Într-un interviu acordat Radio Mureș în octombrie 2017, directorul Fundației Pro Economica, Monika Kozma, spunea că ”o dorință este de a ajuta comunitatea maghiară, dar fără nicio discriminare, oricine îndeplinește criteriile poate să aplice”.
Cu ocazia semnării contractelor de finanțare, Levente Magyar, secretar de stat pentru relaţiile cu parlamentul în cadrul Ministerului Afacerilor Externe din Ungaria, i-a mulţumit ”în mod special lui Liviu Dragnea”, spunând că fără sprijinul acestuia proiectul nu ar fi ajuns în etapa actuală, potrivit unei relatări a agenției maghiare de presă MTI, preluată de presa locală.
În cadrul acestui proiect – pilot al guvernului maghiar, 521 de întreprinderi şi persoane fizice au obţinut finanţări în valoare totală de 1,5 miliarde de forinţi (aprox. 22.434.000 de lei) pentru achiziţionarea de utilaje agricole sau animale de prăsilă, ori pentru întabularea terenurilor agricole în cartea funciară, potrivit MTI.