EXPLOZIV! Expert: Președintele trebuia să-i dea pe mâna Parchetului Militar pe premier și pe ministru în scandalul șefului Statului Major!

EXPLOZIV! Expert: Președintele trebuia să-i dea pe mâna Parchetului Militar pe premier și pe ministru în scandalul șefului Statului Major!

EXPLOZIV! Expert: Președintele trebuia să-i dea pe mâna Parchetului Militar pe premier și pe ministru în scandalul șefului Statului Major! Expert: „Nu poți să te duci în contencios administrativ cu ierarhia militară doar pentru că vrei să îți bați joc de președinte. Unde cred eu ca a gresit presedintele? In momentul in care ministrul si premierul au facut lucrul acesta, trebuia pur si simplu sa ii dea pe mana procuraturii militare, pentru ca e vorba de insubordonare. In CSAT exista o ierarhie (seful statului e presedinte, premierul e vicepresedinte, ministrul e membru) si nu poti sa o incalci.

Daca eu as fi fost in stafful prezidential, mi-as fi dat demisia in momentul in care presedintele nu ar fi reclamat la procuratura infractiunea de insubordonare.” a declarat Hari Bucur-Marcu pentru  Ziare.com .

Puterea militara a Romaniei il are in frunte pe seful Statului Major al Apararii, asa ca, "daca il faci irelevant, atunci faci irelevanta toata puterea militara a Romaniei", afirma Hari Bucur-Marcu, expert in probleme de securitate nationala si fost sef al Serviciului Strategii de Aparare la Statul Major General.

Mai mult, afectezi si NATO, argumenteaza acesta intr-un interviu acordat  Ziare.com in contextul scandalului declansat recent la varful Armatei Romaniei.

Legea 346/2006 spune limpede ca: "Seful Statului Major al Apararii (SMAp) este militarul cu rangul de conducere cel mai inalt din armata, numit de presedintele Romaniei, la propunerea ministrului Apararii Nationale, cu avizul prim-ministrului, pentru o perioada de 4 ani, cu posibilitatea de prelungire cu pana la un an.

In functia de sef al Statului Major al Apararii poate fi numit loctiitorul acestuia sau unul dintre sefii categoriilor de forte ale armatei".

La finalul anului trecut, mandatul de 4 ani al gen. Nicolae Ciuca (foto dreapta) s-a incheiat, iar presedintele Iohannis a respins propunerea avansata de ministrul Apararii apreciind ca ar incalca legea si a decis sa prelungeasca cu un an mandatul actualui sef al armatei.

In replica, Guvernul intentioneaza sa atace in contencios administrativ decretul prezidential, iar ministrul Apararii, Gabriel Les, invoca pe Facebook un precedent din 2010, cand mandatul gen. Gheorghe Marin a fost prelungit cu un an de fostul presedinte Traian Basescu.

"Nu poti sa te duci in contencios administrativ cu ierarhia militara, doar pentru ca vrei sa iti bati joc de un presedinte, sa il ridiculizezi in sedinta CSAT, sa arati ca nu are niciun fel de relevanta in decizia politica", spune Hari Bucur-Marcu in interviul acordat Ziare.com, apreciind ca actuala majoritate guvernamentala urmareste "sa intre si in domeniul apararii nationale, ca sa ii arate presedintelui ca ministrul e mai important decat el, asa cum s-a facut si cu Justitia".

In plus, Hari Bucur-Marcu reaminteste informatiile aparute in presa despre legaturile dintre Liviu Dragnea si un sponsor american care ar fi direct interesat de contractele cu armament ale Romaniei si spune ca aceste lucruri ar trebui stiute de cei de la contraspionaj, care ar trebui sa vorbeasca.

Spuneti-ne mai intai ce prevede legea, cine poate fi numit sef al SMAp si cum i se poate prelungi mandatul cu un an?

Legea este foarte simpla si foarte clara. Ea a fost modificata in 2017, cand s-a infiintat functia de sef al Statului Major al Apararii, in locul celei de sef de Stat Major General, cum se numea pana atunci.

In primul rand, numirea gen. Ciuca este legala, pentru ca ea a fost facuta pe vechea lege, la propunerea ministrului Apararii. Tot in lege scrie ca mandatul respectiv poate fi prelungit cu un an si nu scrie nicaieri ca mai trebuie facuta o propunere din partea ministrului (pentru ca propunerea a fost deja facuta - in momentul numirii).

De partea cealalta, propunerea facuta de ministrul Apararii, in persoana gen. Dumitru Scarlat, a respectat rigorile legii?

Sub nicio forma.

Tot conform legii, un sef al SMAp are in subordine un loctiitor mai important precum si sefii celor trei mai servicii: trupele terestre, aeriene si navale. Toti acestia, cinci daca luam in considerare si al doilea loctiitor, sunt eligibili, adica ii pot lua locul la terminarea mandatului. Ca urmare, toti se pregatesc pentru asta.

Orice alt general din armata romana care nu e pe aceste functii nu se pregateste pentru a prelua sefia SMAp. E foarte simplu.

Dar ce vreau eu sa subliniez este ca acest caz, al prelungirii cu un an a mandatului sefului SMAp, nu este despre generalul Ciuca, este despre altceva.

Ei au facut o smecherie, tot circul asta la care asistam noi acum, mai mult ca sigur pentru ca presedintele sa refuze numirea. De ce spun asta? In mod normal, ei (ministrul, premierul) trebuiau sa vina cu o propunere inca de acum un an, dintre cei 4-5 despre care vorbeam. Decretul presedintelui putea sa fie cu data de numire 1 ianuarie 2019 (presedintele putea sa il emita atunci, nu era o problema), iar cel nominalizat stia ca o sa fie numit, participa la toate activitatile, intelegea foarte bine mecanismele, mai ales cele legate de NATO, si asa mai departe. Asa cum am vazut in alte cazuri.

Va dau un exemplu din perioada in care eu eram reprezentant la NATO si a venit la mine seful SMG, gen. Constantin Degeratu, impreuna cu generalul Mihail Popescu, care i-a luat apoi locul (2000 - n.red.).

Ce alte decizii importante mai trebuie sa ia seful SMAp, ca sa intelegem mai bine importanta acestui scandal public?

Conform legii, el este comandantul militar cu rangul cel mai inalt in Armata Romana, care creeaza putere militara (prin instruire, programe de pregatire, inclusiv exercitii in comun cu alte armate) si care planifica si participa la operatii militare.

Unele sunt de contingenta (ce facem daca cumva ne ataca cineva), iar altele sunt operatii in desfasurare, cum sunt cele sub egida NATO.

Puterea militara a Romaniei il are in frunte pe seful Statului Major al Apararii. Daca il scuturi pe el, daca il faci irelevant, atunci faci irelevanta toata puterea militara a Romaniei.

Si implicit afectezi si NATO.

Sigur ca da. Dar nu numai. Noi facem parte din apararea comuna a NATO, unde avem un rol de jucat.

Sa zicem ca are nevoie omologul canadian (ca tocmai au plecat avioanele lor din Romania) sa discute cu cineva. Cu cine discuta? Il intreaba pe ministrul Les daca a rezolvat in contencios administrativ problema sefului SMAp?

Gresim daca spunem ca Armata Romaniei a fost introdusa astfel in jocul politico-electoral?

Acesti politicieni de doi lei care conduc Guvernul in momentul de fata ce-au zis: Ia sa facem noi o smecherie, sa ne ducem in ultima zi cu doua decrete: unul de numire la sefia trupelor terestre si, dupa o jumatate de ora, unul de numire la sefia SMAp.

Va dati seama ca persoana in cauza nu stia ce mai e in Statul Major al trupelor terestre, habar nu avea care e agenda curenta, ce e in perspectiva, cum stam cu inzestrarea Armatei etc.

Si toate astea doar pentru ca un ministru vrea sa isi bata joc de presedinte.

Dar presedintele e seful CSAT, de ce n-a iesit din timp sa avertizeze ca se apropie finalul de mandat pentru gen. Ciuca si e nevoie de desemnarea viitorului sef al Armatei?

Eu sunt convins ca a spus in CSAT, dar procesele verbale de sedinta sunt secrete. Insa, oricum, indiferent cine ar fi fost propus, presedintele putea sa refuze linistit.

Dar nu poti sa te duci in contencios administrativ cu ierarhia militara. Comanda e unica in Armata si nu poti sa te joci cu razboiul, cu starea de necesitate sau cu starea de urgenta pentru ca vrei sa iti bati joc de un presedinte, sa il ridiculizezi in sedinta CSAT, sa arati ca nu are niciun fel de relevanta in decizia politica.

Politicienii acestia care sunt acum la guvernare si de care radem toata ziua pentru ca nici nu stiu sa vorbeasca romaneste, d'apoi sa se duca la NATO, si-au dorit sa intre si in domeniul apararii nationale, ca sa ii arate presedintelui ca ministrul e mai important decat el, asa cum s-a facut si cu Justitia.

Atunci eu am si scris acest lucru: O sa vina momentul in care Curtea Constitutionala o sa decida cine este inamic sau amic in Romania, si cine conduce Armata.

Credeti ca exista si dedesubturi ale acestui scandal, de exemplu legate de inzestrarea armatei, daca tinem cont de nemultumirea exprimata de Liviu Dragnea privind declaratia gen. Ciuca despre achizitia de rachete Patriot?

Repet, aici nu e vorba despre gen. Ciuca. Eu il cunosc personal de foarte multa vreme, il admir, am incredere in capacitatea lui de gandire si mai ales in responsabilitatea cu care conduce Armata. Nu am niciun fel de dubiu in aceasta privinta.

Dar sunt zvonuri pe care eu nu pot sa le confirm ca, intr-adevar, presedintele Camerei Deputatilor, Dragnea Liviu, are un sponsor economic, care i-a sponsorizat activitatile la Washington DC si care are un interes, daca nu cumva chiar a candidat pentru un contract cu armament in Romania. Acesta este zvonul.

Eu nu stiu cine a cumparat biletul de avion, activitatile de lobby in Washington DC ale lui Dragnea, habar nu am. Dar vreau sa spun un lucru: In momentul in care Dragnea se implica (direct sau prin ministrii pe care ii numeste la Aparare) in sistemul de achizitii majore (unde se cheltuiesc miliarde, nu mii de lei!), in momentul in care se implica intr-o forma sau alta, in sensul ca il da la o parte pe unul care n-ar favoriza o anumita achizitie sau pentru ca vorbeste despre o achizitie favorabil, eu cred ca lucrurile acestea ar trebui stiute mai ales de catre cei de la contraspionaj si de cei care se ocupa de apararea patriei.

Iar daca ei stiu lucrurile astea si tac din gura, inseamna ca ori sunt complici, ori ele nu sunt adevarate.

Care sunt efectele acestui scandal pe plan intern? Este afectata increderea militarilor in comandatul lor?

Sa va dau tot un exemplu: Sunt elemente de aparare nationala in care trebuie sa iei decizii la interval de minute, daca nu chiar secunde, cum este partea de aparare aeriana.

Un operator care are nevoie de aprobarea personala a sefului SMAp pentru a executa o misiune (fie sa permita un zbor, fie sa interzica unul) poate oricand sa se intrebe: E valabila aprobarea sau nu? Astept o decizie in contencios administrativ, ca sa vad daca nu cumva eu incalc legea cand execut un ordin al acestui om care de la 1 ianuarie este pe varianta de prelungire de mandat?

Si fiind vorba despre zboruri internationale, internationalizam acest lucru si ne trezim cu un avion NATO care vrea sa survoleze Romania si nu poate pentru ca aprobarea de survol i-a dat-o gen. Ciuca si el este in contencios administrativ cu ministrul Les.

Este inadmisibil asa ceva!

Lucrurile sunt foarte serioase. Nu e vorba numai de faptul ca unul s-a suparat sau ca altul vrea sa dea un cec de miliarde unui prieten din America. Astea sunt nimicuri fata de seriozitatea problemei.

Unde cred eu ca a gresit presedintele? In momentul in care ministrul si premierul au facut lucrul acesta, trebuia pur si simplu sa ii dea pe mana procuraturii militare, pentru ca e vorba de insubordonare. In CSAT exista o ierarhie (seful statului e presedinte, premierul e vicepresedinte, ministrul e membru) si nu poti sa o incalci.

Daca eu as fi fost in stafful prezidential, mi-as fi dat demisia in momentul in care presedintele nu ar fi reclamat la procuratura infractiunea de insubordonare.

Aveti o experienta bogata in domeniu. Ce credeti ca spun partenerii externi despre ce s-a intamplat la Bucuresti?

Privesc cu foarte mare rezerva. Si nu as vrea sa fiu in pielea agentului care il reprezinta pe gen. Ciuca la NATO si care ar fi putut sa ii ia locul, dar nu i-l mai ia.

Gen. Scarlat este reprezentantul militar al sefului Apararii din Romania la NATO. Nu este reprezentantul militar al presedintelui, nici al ministrului, este al sefului SMAp. Caruia ar fi trebuit sa ii ia locul, dar a fost refuzat de catre presedinte pentru ca propunerea era ilegala (fara niciun fel de indoiala, 100%).

Si el se intoarce la post, la mandat, unde se uita toata lumea la el, pentru ca toata treaba asta e publica, toata lumea citeste revista presei dimineata. Si are colegi, se duce la sedinta saptamanala a Consiliului Militar, unde scrie Romania pe masa in fata scaunului pe care sta. Si se uita lumea la el ca la urs...

Care credeti ca ar fi solutia pentru rezolvarea acestei probleme si revenirea la normalitate?

Solutia este simpla: Legea si Constitutia prevad ca presedintele poate sa suspende orice ministru (inclusiv pe prim-ministru!) in momentul in care il banuieste ca a incalcat legea si sa il dea pe mana procuraturii pentru a-l cerceta.

Nu trebuie sa stabileasca presedintele vinovatia, e suficient sa vada efectele.

                              ***********

Armata Română, UMILITĂ de un Infractor pentru că un general REFUZĂ să-i facă jocurile murdare! Cât mai rabdă poporul român?
 
Armata Română, UMILITĂ de un Infractor pentru că un general REFUZĂ să-i facă jocurile murdare! Cât mai rabdă poporul român? Dragnea, Infractorul din spatele scenei, nu se lasă! A pus-o pe marioneta din fruntea Guvernului să umilească Armata Română! Guvernul va ataca în contencios administrativ decretul președintelui Klaus Iohannis prin care a prelungit cu un an mandatul șefului Statului Major al Apărării, generalul Nicolae Ciucă, au precizat pentru MEDIAFAX surse guvernamentale.

Surse guvernamentale au precizat pentru MEDIAFAX că Executivul va ataca decretul președintelui Klaus Iohannis prin care a prelungit cu un an mandatul șefului Statului Major al Apărării, Nicolae Ciucă, sesizarea urmând să fie depusă în instanță cel mai probabil în decursul zilei de miercuri.

Ministerul apărării a ales varianta acțiunii în contencios dat fiind că nu trebuie să aștepte finalul procesului pentru a anula efectele decretului. După plângerea prealabilă, ministerul poate cere suspendarea decretului. Acțiunea de suspendare se judecă, de regulă, cu celeritate. Dacă o astfel de acțiune ar fi admisă, Nicolae Ciucă și-ar pierde poziția de șef al Statului Major până la judecarea cauzei.

Președintele Klaus Iohannis a anunțat pe 29 decembrie că a respins în cadrul ședinței CSAT propunerile ministerului apărării și că a prelungit mandatul generalului Nicolae Ciucă. De fapt, propunerea nici măcar n-a ajuns să fie discutată, întrucât șeful statului s-a opus artificiului juridic propus de Guvern pentru ca generalul Dumitru Scarlat (53 de ani) să îndeplinească condițiile legale pentru a putea fi numit la șefia Statului Major al Armatei.

Decretul de prelungire a mandatului generalului Nicolae Ciucă la șefia Statului Major al Armatei a fost publicat sâmbătă în Monitorul Oficial, după o zi de blocaj la Camera Deputaților, condusă de liderul PSD, Liviu Dragnea.

Momentul 20 aprilie 2017. Dragnea l-a atacat violent pe generalul Ciucă 

Dragnea, disperat să obțină protecția marelui lobby militar de la Washington pentru rezolvarea problemelor penale din România, a avut pe 20 aprilie 2017 o ieșire fără precedent la adresa șefului Marelui Stat Major, la Antena 3

Ciucă tocmai anunțase joi la prânz, într-o conferință de presă, că România va demara procedurile pentru achiziționarea sistemului de rachete Patriot! Mai mult, extrem de amenințător, Dragnea l-a atacat și pe ministrul Apărării, Leș! Să nu uităm, în urma „indicațiilor” lui Dragnea negocierile cu olandezii și germanii pentru achiziția de tehnică militară au fost blocate deja!

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat joi 20 aprilie 2017, la Antena 3, că nu i-a plăcut afirmaţia şefului Statului Major General, Nicolae Ciucă, potrivit căreia România are în plan achiziţionarea de rachete Patriot, aşteptându-se de la general la „foarte multă rigoare”, având în vedere funcţia pe care o deţine, şi a explicat că nu au fost încă finalizate „procedurile parlamentare”.

„Ce nu mi-a plăcut astăzi (joi – n.r.) a fost declaraţia, nu ştiu dacă a fost astăzi sau ieri, declaraţia şefului Statului Major (generalul Nicolae Ciucă – n.r.) care a anunţat deja că va achiziţiona rachete Patriot. Păi au finalizat procedurile? Nu e bine să aştept derularea procedurilor totuşi? E şeful Statului Major şi mă aştept la foarte multă rigoare. Poate şi ministrul Apărării se gândeşte la asta tot timpul acolo, prin minister. Mai puţine declaraţii şi mai multă acţiune cred că este mai bine”, a precizat Liviu Dragnea.

„România are în plan achiziţionarea de rachete Patriot, anunţase joi, la Smârdan, şeful Statului Major General, generalul Nicolae Ciucă.

Ciucă răspunsese unei întrebări referitoare la planul de achiziţii al Ministerului Apărării Naţionale în 2017.

El nu a făcut precizări legate de numărul rachetelor care ar urma să fie cumpărate, şi nici nu a oferit alte detalii legate de achiziţie.

Șeful Statului Major, îndepărtat din fruntea Armatei pentru că se opune MIȘMAȘURILOR lui Dragnea!

Miza schimbării lui Ciucă de la șefia Armatei, cerută insistent de Liviu Dragnea, o constituie marile contracte de înzestrare, au declarat pentru G4Media.ro surse guvernamentale. Cât a condus armata, Nicolae Ciucă s-a împotrivit unor achiziții considerate inutile sau nerezonabile din punct de vedere al condițiilor financiare.

Miza corvetelor. În afara disputei politice dintre PSD și Iohannis, în spatele bătăliei pentru șefia Statului Major General stau și mize strategice și financiare uriașe. Potrivit informațiilor G4Media.ro, Liviu Dragnea și PSD ar înclina spre o colaborare cu firma olandeză Damen pentru contractul de livrare a patru corvete militare multifuncționale, în timp ce generalul Ciucă este reticent față de această soluție din motive financiare (oferta Damen ar fi mai mare decât a competitorilor francezi de la Naval Group).

Între PSD și Ciucă a mai avut loc o ciocnire în trecut, pe motivul acordului dintre Romarm și compania americană Circinus, controlată de Elliott Broidy, omul care l-a dus pe Liviu Dragnea în SUA la inaugurarea președintelui Donald Trump. Firma lui Elliott Broidy tocmai semnase pe data de 1 februarie (cu o săptămână înainte de articolul din Macclatchy) un acord cu compania Romarm. Este vorba despre realizarea sistemului C4ISR, unul din programele prioritare majore de înzestrare a Forțelor Armate, cu o valoare estimată la circa 180 de milioane de euro. Potrivit informațiilor G4Media.ro, Nicolae Ciucă s-a opus la acel moment acordului pentru care a insistat conducerea PSD.

 Ponta: Generalul Ciucă stă în calea hoțiilor puse la cale de Dragnea prin contracte trucate de achiziții de armament!

Fostul premier Victor Ponta susține că generalul Nicolae Ciucă a fost numit în funcția de Șef al Statului Major General în urma propunerii lui Mircea Dușa și susținută de el, când era premier și lider al PSD. Ponta îl acuză pe Dragnea că folosește armata în scop infracțional, iar lui Iohannis îi reproșează că tratează și Armata cu aceeași lejeritate și comoditate cu care a tratat toate problemele țării.

Ce a scris Ponta pe Facebook:

„Impotriva si dincolo de minciunile si manipularile Propagandei platita cu milioane de euro de la Buget - am datoria sa le spun romanilor adevarul!

Generalul Nicolae Ciuca a fost numit in functia de Sef al Statului Major General in urma propunerii facute de catre Ministrul Apararii ( din parte PSD) Mircea Dusa si sustinuta de Prim Ministrul ( lider al PSD) Victor Ponta ! Propunerea s-a facut in urma unei analize serioase privind calitatile deosebite si conduita ireprosabila a Dlui General Ciuca ( un om care mi-a fost alaturi chiar in Kandahar in momente delicate pentru mine si pentru militarii romani)!

Klaus Iohannis nu il cunostea si nu a avut niciun rol in alegerea Dlui General Ciuca - doar a participat la investire in calitatea sa de Presedinte nou ales! Si cred ca este vinovat ca prin indolenta si absenta sa politica nu a luat din timp masurile institutionale care sa asigure faptul ca Armata Romana este condusa profesionist si onest!

Dragnea foloseste si Armata in scop infractional - Iohannis trateaza si Armata cu aceeasi lejeritate si comoditate cu care a tratat toate probleme tarii!

Daca azi ar mai fi la conducerea Romaniei un Prim Ministru si un Ministru al Apararii PSD probabil ca imediat ar fi facut propunerea ca Dl. General Ciuca sa isi prelungeasca mandatul / insa azi la Guvern si la MApN sunt niste simple marionete ale unui mafiot si ale grupului sau infractional care vrea sa fure miliarde de euro prin contracte trucate de achizitii de armament! Si Generalul Ciuca le sta in calea acestor hotii!

Acum sper sa intelegeti unde a ajuns Romania!”

Cine este Nicolae Ciucă

Generalul Ciucă a fost numit de președintele Iohannis șef al Statului Major General în 2015, până la acel moment fiind locțiitorul șefului Statului Major, generalul de aviație Ștefan Dănilă. Ciucă a fost anterior șef al Statului Major al Forțelor Terestre, iar între anii 2001 și 2004 a fost comandantul Batalionului 26 Infanterie (Scorpionii Roșii), cu care a participat la Misiunea Enduring Freedom I, Afganistan (2002-2003), și Antica Babilonia, Irak (2004).

Ciucă și-a câștigat gradele în teatrele de operațiuni, el fiind unul dintre puținii generali români care au condus personal o misiune de luptă (14-15 mai 2004, lupta pentru podul peste Eufrat în Irak).

Bătălia de la Nassiria (Irak, mai 2004), în care trupele românești au fost conduse de Nicolae Ciucă, este prima bătălie la care soldații români au fost combatanți activi după al doilea război mondial.

El a absolvit mai multe cursuri militare în SUA.


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Observația lui Liviu Avram despre legătura dintre Ciucă și Georgescu în contextul noilor dezvăluiri