EXPLOZIV! Dăncilă e ca și DEMISĂ! Precedentul Atanasiu! „Orice (sic!) om îi este frică de o plângere penală”

EXPLOZIV! Dăncilă e ca și DEMISĂ! Precedentul Atanasiu! „Orice (sic!) om îi este frică de o plângere penală”

Dăncilă e ca și demisă! Precedentul Atanasiu! „Orice (sic!) om îi este frică de o plângere penală”. Președintele PNL, Ludovic Orban, a depus plângere la Parchetul General împotriva Vioricăi Dăncilă și a lui Liviu Dragnea pentru pentru comiterea mai multor infracțiuni, de la înaltă trădare, divulgarea de informații secrete de stat și uzurparea funcției publice, a precizat pentru HotNews parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

Potrivit sursei citate, plângerea penală o vizează pe premierul Viorica Dăncilă pentru patru infracțiuni: uzurparea funcției, prezentarea cu rea credință de informații președintelui României, înaltă trădare și divulgarea de informații secrete de stat.

În ceea ce-l privește pe liderul PSD, plângerea vizează doar infracțiunea de divulgare de informații secrete.

Demersul face referire la faptul că președintele PSD Liviu Dragnea a făcut publice informațiile referitoare la memorandumul discutat de guvern pe tema mutării ambasadei României din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim și la faptul că cei doi ar fi încălcat legea privind atribuțiile de politică externă ce revin șefului statului.

Potrivit Constituției, articolul 109, alin 1 urmărirea penală a unui ministru poate fi cerută numai de către Camera Deputaților, Senat și Președintele României. Aliniatul 2 precizează că, în cazul în care se cere urmărirea penală a unui membru al Guvernului, președintele poate dispune suspendarea acestuia din funcție, iar trimiterea în judecată atrage automat suspendarea.

„Orice (sic!) om îi este frică de o plângere penală”

„Orice (sic!) om îi este frică de o plângere penală, dar eu sper să nu se ajungă la astfel de lucruri pentru că eu cred în Justiție și cred că toată lumea trebuie să credem (sic!) în Justiție. Dacă toată lumea merge pe acest considerent că oricui i se poate face o plângere penală, nu cred că este un lucru bun. Având în vedere cele apărute în spațiul public, ce a pățit și Victor Ponta”, a declarat luni și premierul Viorica Dăncilă.

Precedentul Atanasiu

În istoria postdecembristă există un precedent privind suspendarea din funcție a unui  membru al Guvernului  de  către președintele României după ce, împotriva sa, a fost depusă o cerere de începere a urmăririi penale. Este vorba despre Teodor Atanasiu, ministru al Apărării în perioada decembrie 2004 – octombrie 2006, în Guvernul Tăriceanu, scrie  G4Media.ro .

Atanasiu a intrat în conflict cu președintele de la acea vreme, Traian Băsescu, după ce, în luna iunie 2006, a propus retragerea trupelor românești din Irak. Ministrul a invocat în sprijinul propunerii sale motivul că staționarea militarilor români în Irak este prea costisitoare, dar și faptul că mai multe state europene ar intenționa să-și retragă armatele din teatrul de operațiuni.

În iulie 2006, purtătoarea de cuvânt a președintelui Traian Băsescu, Adriana Săftoiu, a depus o plângere penală la Parchetul General pe numele lui Teodor Atanasiu, pe care l-a acuzat pe de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor. Liberalul declarase cu câteva zile mai devreme că are informații de la Directia de Informatii Militare, din PNL și din alte surse despre cum “dă pe surse informații către presă Adriana Săftoiu”.

O a doua plângere penală împotriva lui Teodor Atanasiu a fost apoi depusă de deputatul PSD Eugen Bejinariu. Acesta l-a acuzat pe ministrul Apărării de abuz în serviciu, pe motiv că ar fi cerut serviciilor de informații militare să facă lobby pe lângă parlamentari în favoarea Armatei.

Președintele Traian Băsescu a înființat o comisie prezidențială care să analizeze aprobarea sau refuzul începerii urmăririi penale împotriva lui Atanasiu. Comisia a recomandat aprobarea urmăririi penale, iar Traian Băsescu i-a dat curs în luna septembrie 2006. Totodată, președintele a dispus și suspendarea din funcția de ministru al Apărării a lui Teodor Atanasiu.

Decizia a fost luată în baza articolului 109, alin (2) din Constituție: ”Numai Camera Deputaţilor, Senatul şi Preşedintele României au dreptul să ceară urmărirea penală a membrilor Guvernului pentru faptele săvârşite în exerciţiul funcţiei lor. Dacă s-a cerut urmărirea penală, Preşedintele României poate dispune suspendarea acestora din funcţie. Trimiterea în judecată a unui membru al Guvernului atrage suspendarea lui din funcţie. Competenţa de judecată aparţine Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie”.

Atanasiu a atacat la Curtea de Apel București decretul prezidențial de suspendare din funcție, dar pe 27 septembrie 2006 instanța i-a respins cererea. Deși la începutul lunii octombrie Secția Parchetelor Militare a decis neînceperea urmăririi penale a lui Teodor Atanasiu, șeful statului a refuzat repunerea acestuia în funcția de ministru.

Pe 25 octombrie, Teodor Atanasiu a demisionat din funcție, declarând că ”cel mai deștept cedează”.

 
 


populare
astăzi

1 „Curând începe un nou război uriaș”. Anunțul îngrijorător al comandantului român care a pătruns pe teritoriul Rusiei înaintea ucrainenilor

2 VIDEO Hopaaa, ce avem noi aici?

3 „Multe dintre ele sunt femei de afaceri, au business-uri și funcții importante” / Prostituatele românce dintr-o mare capitală europeană, filmate de un v…

4 „Mergeți la pensie și nu mai încercați să păcăliți electoratul!” / O fostă consilieră devoalează jocurile lui Băsescu

5 Ciudată poveste...