EXPLOZIV! Cum ar putea face Kovesi din nou istorie. CCR, la judecata CEDO

EXPLOZIV! Cum ar putea face Kovesi din nou istorie. CCR, la judecata CEDO

Demersul surprinzator al Laurei Codruta Kovesi de a cere CEDO sa constate ca nu a avut dreptul la un proces echitabil in privinta revocarii sale din functia de procuror-sef DNA a fost trimis in derizoriu de unii din nestiinta, de altii pentru a diminua importanta acestei decizii care ar putea fi deschizatoare de drum in jurisprudenta europeana.

Nu ar fi pentru prima data, de altfel, cand LCK genereaza premiere.

Din start trebuie inteles ceea ce dna Kovesi a si precizatulterior anuntului initial: nu se pune problema reinstalarii in functia de procuror-sef. CEDO nu poate sa faca asta.

Asa cum in discutie nu sunt atributii constitutionale si legale ale CCR. Ele intr-adevar nu au nicio legatura cu jurisprudenta si competentele CEDO.

Ministrul Tudorel Toader spune ca "CCR nu judeca oameni, judeca exceptii, obiectii sau conflicte juridice de natura constitutionala. La CEDO te adresezi impotriva hotararilor instantelor judecatoresti in termen de 6 luni de la ramanerea definitiva". Exact asa ar trebui sa fie.

Dar prin Decizia nr. 358 din 30 mai 2018 (si nu numai, dar despre ea discutam acum), CCR a depasit cu mult aceasta matca legala si a comis o serie de abuzuri, mizand pe faptul ca, pana acum cel putin, deciziile sale nu erau supuse analizei niciunei alte instante interne sau externe.

Un prim abuz este ca CCR i-a impus presedintelui un anumit continut al decretului si anume sa revoce procurorul-sef DNA. Chiar in cazul constatarii unui conflict, CCR avea indrituirea sa ceara doar ca presedintele sa execite o anumita prerogativa, dar nu sa stabileasca si continutul ei.

Poate ca limitat in privinta refuzului revocarii la argumente de legalitate prin decizia CCR, presedintele ar fi putut sa le formuleze intr-o noua motivare a refuzului.

O alta mare problema este ca, pentru a sigila revocarea, CCR a blocat practic posibilitatea unei actiuni in justitie impotriva procedurii. In paragrafele 68, 69 si 70 ale Deciziei nr. 358, CCR scoate practic revocarea din competenta instantei de contencios administrativ pe motiv ca ar fi vorba exclusiv despre un raport de drept constitutional.

Decizia CCR nu poate fi atacata in instanta, decretul de revocare nu poate fi atacat in instanta pentru ca e impus de CCR inclusiv sub aspectul continutului, iar propunerea de revocare a ministrului tine de un raport constitutional declarat strict de competenta CCR. Deci cale de atac nu exista.

Ei bine, exact aici e si hiba majora. Revocarea este o sanctiune. Orice persoana sanctionata are dreptul sa conteste undeva sanctiunea, indiferent daca ea e amenda de circulatie, penalitate la Fisc sau revocare din functie. Si, in cadrul contestarii, persoana sanctionata trebuie sa aiba dreptul sa se apere.

Ei bine, in cazul procurorului-sef DNA si al oricarui procuror-sef, CCR a abolit prin Decizia nr. 358 aceste drepturi. Dna Kovesi nu a putut sa se apere decat in fata CSM, care i-a si dat dreptate, dar avizul negativ al CSM a fost ignorat si de ministru, si de CCR, iar presedintele nu a avut dreptul sa tina cont de el.

Dupa cum explica fostul presedinte CCR, Augustin Zegrean, CCR judeca echitatea, nu legalitatea. Iar sub aspectul echitatii, LCK este un om care vine in fata CEDO sa se planga ca a primit o sanctiune fara a avea nici cea mai mica posibilitate de a o contesta si a se apara.

Aici nu e vorba daca dna Kovesi merita sau nu sa fie revocata, daca ministrul sau presedintele trebuie sa decida revocarea, daca deciziile CCR sunt inatacabile. Acestea intr-adevar nu privesc CEDO. E vorba despre o chestiune de principiu, valabila indiferent cum se numeste persoana sanctionata, cel care a sanctionat-o si cel care a blocat contestarea sanctiunii si apararea.

Cum spuneam, actiunea dnei Kovesi este o premiera pentru ca nicio curte constitutionala nu s-a apucat sa judece persoane si sa comita asemenea abuzuri. Faptul ca CCR este adusa in fata CEDO este consecinta abuzurilor Curtii Constitionale insasi, nu a atributiilor sale firesti.

Jurisprudenta, mai ales cea recenta, a CEDO ii este favorabia dnei Kovesi. Multa vreme CEDO nu intervenea pe raporturi de functie publica, a inceput sa intervina cand era vorba despre bani publici si apoi cand este vorba despre magistrati.

Exista o jurisprudenta CEDO in ceea ce priveste revocarea de catre Executiv a magistratilor, avem recentele cazuri Denisov contra Ucraniei si Ramos Nunes contra Portugaliei.

In acest din urma caz, CEDO spune, in esenta, ca CSM-ul portughez nefiind instanta de judecata nu poate pronunta sanctiuni disciplinare si este necesar sa existe recurs in justitie impotriva hotararii CSM, care sa se refere si la aspecte de fapt, nu numai de drept. Inlocuiti CSM cu CCR si vedeti ce iese!

Un presedinte de Curte Suprema revocat abuziv a castigat la CEDO in cazul Baka contra Ungariei.

CCR a devenit o rusine a curtilor constitutionale europene, a ajuns sa fie criticata de Comisia de la Venetia, destul de transparent tocmai in chestiunea schimbarii inexplicabile de jurisprudenta in privinta procedurii de numire a procurorilor sefi si explicit in privinta hotararii prin care au fost cenzurate opiniile separate si concurente dupa bunul plac al lui Valer Dorneanu, o hotarare calificata de Comisia de la Venetia drept exemplu negativ care nu trebuie urmat.

Asadar, nu ar fi nicio surpriza ca si CEDO sa constate ca CCR s-a transformat in instanta de judecata, care a pronuntat o sanctiune disciplinara inatacabila si sa o trateze ca atare. Pana la urma, ceea ce trebuie sa prevaleze este dreptul si principiul indiferent ce scrie pe placuta de pe usa institutiei si pe antentul hotararii care le incalca, scrie jurnalista Ioana Ene Dogioiu pe  Ziare.com
 
 


Citește și:

populare
astăzi

1 Foarte interesante amănunte...

2 „Ești prost și îngâmfat” / „Ia apă în gură că faci praf! Javra dracului” / Scandal la România TV între Adriana Bahmuțeanu și Dumitru Dragomir

3 Pe asta ați citit-o?

4 Putin: „NATO a decis să intre în război cu Rusia” / Textul integral al declarației președintelui rus. Este România amenințată?

5 Frate, ce țară e asta? / Economist rus: Pentru unele familii sărace din Rusia, bărbații sunt mai prețioși morți decât vii