EXPLOZIV! Cum a preluat organizația de femei a PSD controlul CNCD. Amănunte INCENDIARE!
Coalitia de guvernare PSD si ALDE controleaza in acest moment deciziile din cadrul Colegiului Director al Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) . Din noua membri pe care ii are Colegiul, patru sunt promovati de PSD si unul de ALDE, dezvăluie Ziare.com .
CNCD este autoritate de stat autonoma, aflata sub control parlamentar. Parlamentul a intarit in ultimele luni pozitia PSD-ALDE: in aprilie 2018 a prelungit cu cinci ani mandatul Theodorei Bertzi (ALDE), iar acelasi lucru l-a facut in 2017 in cazul Mariei Lazar (PSD) . In 2017, Parlamentul a trimis-o in CNCD pe sefa organizatiei de femei PSD Teleorman, Tatiana Sandu.
Un caz ilustrativ pentru aceasta situatie este cel de miercuri, atunci cand Colegiul Director a decis cu 5 voturi la 4, sa il amendeze cu 2.000 de lei pe presedintele Klaus Iohannis pentru ca a folosit cuvantul "penali" atunci cand s-a referit la politicienii care ataca si discrediteaza DNA si conducerea sa.
Cum s-au impartit voturile
Potrivit surselor Republica.ro, cei cinci care au considerat ca termenul penali reprezinta discriminare sunt Theodora Bertzi, propusa de ALDE, Luminita Gheorghiu, Cristian Jura, Maria Lazar si Tatiana Sandu, ultimii patru fiind propusi de PSD in Consiliu.
Cei patru care au considerat ca folosirea termenului de penali de catre seful statului se incadreaza in limitele libertatii de exprimare sunt presedintele CNCD, Asztalos Csaba (UDMR), Haller Istvan (UDMR), Ilie Dinca (minoritati) si Claudia Popa (PNL).
Secretarul OFSD
Maria Lazar (79 de ani) este membru in CNCD din 2012. Ea a fost reinvestita pentru un nou mandat in 2017.
In perioada 2000-2004, aceasta a fost deputat PSD/PDSR de Galati. Potrivit declaratiei de interese, Maria Lazar este secretar general al Organizatiei Femeilor Social Democrate (OFSD) . Premierul Viorica Dancila este presedintele OFSD din anul 2015.
Maria Lazar a absolvit Academia de Stiinte Social Politice si Facultatea de Sociologie si Psihologie si are un doctorat in Filosofie. In CV-ul postat in 2000 pe site-ul Senatului, aceasta arata ca a muncit cadru dicatic la liceu si la o facultate particulara, iar ulterior vicepresedinte si prim-vicepresedinte la CJ Buzau.
Sefa Organizatiei de Femei din Teleorman
Tatiana Veronica Sandu este in CNCD din 2017 si ocupa in prezent functia de vicepresedinte al instittiei. Ea este apropiata atat de seful PSD, Liviu Dragnea, cat si de premierul Viorica Dancila.
Promovarea in aceasta functie s-a facut din pozitia de sefa a femeilor PSD din Teleorman. Ea este nelipsita de la evenimentele OFSD, unde se fotografiaza alaturi de Viorica Dancila.
Tatiana Veronica Sandu a absolvit, in 2002, Universitatea de Vest Timisoara. In CV-ul postat pe site-ul Senatului, la investirea in functie, ea arata ca a lucrat din 2007 ca director economic la operatorul local de de servicii de apa Apa Serv SA Teleorman. Intre anii 1995 si 2007, ea a lucrat functionar public la Administratia Finantelor Publice si Trezoreria Turnu Magurele.
Sefa Agentiei Nationale pentru Egalitatea de Sanse intre Femei si Barbati, Gratiela Draghici, care a devenit cunoscuta marelui public dupa ce a masacrat limba romana, afirmand, printre altele: "De ce o femeie nu poate fi motostivuitor?", a felicitat-o pe Tatiana Veronica Sandu pentru numirea in functia de presedinte interimar a OFSD.
In 2017, Dancila, Lazar si Sandu au facut parte din delegatia OFSD care a facut o vizita in China, la invitatia Federatiei Nationala a Femeilor din Intreaga China (FNFIC).
Fosta senatoare PSD
Luminita Gheorghiu este membru in CNCD din 2014, iar mandatul sau ar urma sa expire anul viitor. Conform CV-ului depus la Camera Deputatilor in 2014, ea este licentiata a Facultatii de Drept Bucuresti si, din 2003, este doctor in Stiinte Juridice.
Intre 2001-2003 a fost secretar de stat in Ministerul Sanatatii si Familiei iar, din 2003 pana in 2005, a ocupat functia de vicepresedinte al Autoritatii Nationale pentru Persoanele cu Handicap. Ambele posturi in Guvernul Adrian Nastase.
In 2008, pentru foarte scurt timp, a fost senator de Arges, inlocuindu-l pe Nicolae Vacaroiu care, la jumatatea lunii octombrie, fusese numit de Parlament presedinte al Curtii de Conturi. Intre 2013-2014 a ocupat functia de consilier la Camera Deputatilor - Comisia pentru egalitate de sanse pentru femei si barbati.
Fost presedinte CNCD
Cristian Jura a fost presedinte al CNCD in perioada august 2002 - noiembrie 2003 si este membru in Colegiul Director din aprilie 2010. Mandatul sau a fost prelungit in 2015, pentru cinci ani.
Este absolvent al Facultatii de Drept a Universitatii Bucuresti si doctor in Drept. A mai lucrat la Guvern, ca fost secretar de stat la Departamentul pentru Relatii Interetnice (2003 - 2005) si director al Directiei pentru Armonizare Legislativa a (2001 - 2002), si in Parlament, ca expert parlamentar pentru grupul PSD (1997 - 2001 si 2005 - 2010).
Bertzi, propunerea ALDE
Sotia interpretului Ducu Bertzi, Theodora Bertzi, este din 2013 membru in CNCD. In aprilie 2018, ea a fost reinvestita pentru un nou mandat, la propunerea ALDE. Plenul Parlamentului a validat-o cu 214 voturi "pentru" si 88 de voturi "impotriva", pentru un mandat de 5 ani.
Theodora Bertzi a absolvit, in 1984, Institutul de Medicina si Farmacie Bucuresti. Studiile si le-a completat cu programe de master pentru inalti functionari, asistenta sociala sau administratie publica.
In perioada 2010- 2012, Bertzi a condus Institutul pentru Libera Initiativa (ILI), iar anterior a ocupat functia de consilier Cabinet Vicepresedinte al Senatului, sub conducerea lui Crin Antonescu si Teodor Melescanu.
In 2008, Bertzi a candidat fara succes la Primaria Sectorului 3.
Ea a ocupat in trecut functia de secretar de stat si coordonator al Departamentului Afaceri Sociale si Egalitate de Sanse din Ministerul Muncii, Familiei si Egalitatii de Sanse. Bertzi a fost aleasa deputat pe listele Conventiei Democratice in perioada 1992-1996.
Care sunt conditiile pentru functie
Potrivit legii, Colegiul Director al CNCD este compus din 9 membri cu rang de secretar de stat, propusi si numiti, in sedinta comuna, de cele doua Camere ale Parlamentului.
Salariul de baza pentru membrii Colegiului este de 15.200 de lei, potrivit site-ului CNCD.
Poate fi numit membru al Colegiului Director orice cetatean roman care indeplineste cumulativ urmatoarele conditii:
a) are capacitate deplina de exercitiu;
b) are studii superioare absolvite cu diploma de licenta;
c) nu are antecedente penale si se bucura de o buna reputatie;
d) are o activitate recunoscuta in domeniul apararii drepturilor omului si combaterii discriminarii;
e) nu a fost agent sau colaborator al politiei politice comuniste;
f) nu a colaborat cu organele de Securitate si nu a apartinut acestora.