EXPLOZIV! Cică Tudose a amânat „revoluția fiscală” ca să vadă „revoluția din stradă”. Gașca lui Dragnea îl bănuiește iar de trădare

EXPLOZIV! Cică Tudose a amânat „revoluția fiscală” ca să vadă „revoluția din stradă”. Gașca lui Dragnea îl bănuiește iar de trădare

Exploziv! Cică Tudose a amânat „revoluția fiscală” ca să vadă „revoluția din stradă”. Gașca lui Dragnea îl bănuiește iar de trădare.În iarna trecută, în mijlocul protestelor declanșate de adoptarea Ordonanței 13, o lozincă a făcut istorie: ”Sorine, clipește de 2 ori dacă vrei să te salvăm”. Ulterior, ”Sorin” avea să declare că a fost formularea protestatarilor care i-a plăcut cel mai mult.

Dar Sorin Grindeanu nu a apucat să mai clipească, fiind executat scurt de partid.

Vineri, guvernul a amânat, în mod surprinzător, ședința extraordinară în care coaliția decisese că trebuie aprobat pachetul de măsuri fiscale cu impact atât asupra mediului de afaceri cât și asupra salariilor. Luni de zile după Sorin Grindeanu, Mihai Tudose pare să fie cel care clipește de două ori, dezvăluie  cursdeguvernare.ro .

Mihai Tudose și pasul la offsaid

Premierul Mihai Tudose a decis vineri amânarea ședinței de guvern în care ar fi trebuit aprobată, după cum explica chiar în cursul dimineții președintele PSD Liviu Dragnea, modificarea Codului fiscal în sensul trecerii contribuțiilor sociale de la angajator la angajat.

Surse din PSD afirmă pentru  cursdeguvernare.ro că decizia amânării a fost luată exclusiv de către premier, spre nemulțumirea lui Liviu Dragnea.

Decizia premierului Tudose are prea puțin de-a face capacitatea de a înțelege pe deplin toate consecințele actului normativ pe care i l-a pus pe masă ministrul Ionuț Mișa sau cu solicitarea formulată joi de președintele Klaus Iohannis, sau cu opoziția deschisă manifestată de mediul de afaceri.

În cercul apropiaților lui Liviu Dragnea există convingerea că Mihai Tudose îl ”sapă” pe președintele partidului.

Argumentele premierului și capcana în care a intrat Liviu Dragnea

Chiar dacă nu o face la modul oficial, pretextul de care se folosește Mihai Tudose este cel al avizelor negative primite pe modificările Codului fiscal din partea CES și Consiliul fiscal și, mai ales, lipsa unui aviz al Consiliului legislativ.

Însă Guvernele PSD nu s-au ”împiedicat” până acum de astfel de avize.

A dovedit-o inclusiv Guvernul Tudose, care a emis în septembrie ordonanța plății defalcate a TVA chiar dacă CES a avizat negativ respectiva ordonanță (AICI-LINK) și întreg mediul de afaceri a respins măsura.

A făcut-o și Guvernul Grindeanu, care în ianuarie a adoptat creșterea salariului minim și modificări ale Codului fiscal fără măcar să ceară avizul acestei instituții.(AICI-LINK).

Public, până joi, premierul Mihai Tudose a arătat că sprijină până la capăt și aduce la îndeplinire decizia coaliției de guvernare. Însă, afirmă surse din PSD, vineri el a transmis președintelui Liviu Dragnea că are o problemă cu sindicatele, care continuă să respingă măsura oricât li s-a transmis că salariile oamenilor nu vor scădea.

În esență, justifică Mihai Tudose, legiferarea prin ordonanță de urgență a modificărilor la Condul fiscal în aceste condiții ar radicaliza o bună parte a votanților PSD. Pare să aibă dreptate: sindicatele s-au ”radicalizat” abia după ce au aflat, la începutul săptămânii, că guvernul nu are bază legală în a obliga anhajatorii să crească salariul brut al angajaților în cazurile în care trecerea contribuțiilor ar fi diminuat salariul net primit.

Președintele PSD este cel care a insistat, a argumentat și s-a zbătut pentru aceste modificări, în baza asigurărilor primite de la Lia Olguța Vasilescu și de la Ionuț Mișa că totul va fi bine.

Marea problemă a lui Liviu Dragnea este că cei doi miniștri au avut sfătuitori rupți de realitatea economică și socială, iar legea, odată adoptată, va produce consecințe.

Lucrurile sunt însă mult mai complicate pentru președintele PSD:  fără trecerea contribuțiilor la angajat ”cade” și Legea salarizării, adevărata ”piatră de boltă” a programului de guvernare. Dacă s-ar întâmpla asta, Liviu Dragnea va trebui, oricât de mulți apropiați are în CEx, să deconteze la partid eșecul.

Iar împotriva lui Mihai Tudose sunt greu de luat măsuri similare cu cele luate împotriva lui Sorin Grindeanu, pentru că, nu-i așa, e greu să pedepsești pe cineva care are de partea argumentelor sale atât mediul de afaceri cât și sindicatele.

Premierul Tudose nu e, însă, la prima eschivă pe linie de partid. El a mai ”clipit”, o dată, în primele săptămâni de după investirea cabinetului său: atunci când a ”decretat” că impozitul pe venitul global și taxa de solidaritate trebuie trecute la ”discutate și uitate”.

De această dată a fost nevoie și de poziția lipsită de orice dubiu a instituțiilor cu rol consultativ: Consiliul Economic și Social și Consiliul Fiscal.

Vom vedea abia luni care e, de fapt, poziția premierului față de pachetul fiscal: de partea cealaltă a opiniilor CES și Consiliului Fiscal, stă reacția intempestivă, la doar câteva ore după interveția publică a lui Klaus Iohannis, a Comisiei de Prognoză. CNP a anunțat o surprinzătoare reevaluare în sus a creșterii economice cu 0,5% din PIB.



populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”