Exploziile radio rapide (FRB) pot avea multiple cauze, extratereştrii cea mai puţin probabilă

Exploziile radio rapide (FRB) pot avea multiple cauze, extratereştrii cea mai puţin probabilă

Exploziile radio rapide (fast radio bursts - FRB) sunt nişte fenomene cosmice pe cât de intense, pe atât de scurte, ce au fost descoperite de mai mult timp, însă detectarea recentă a 13 noi astfel de explozii a dus la apariţia a numeroase ipoteze cu privire la posibila lor sursă, printre acestea numărându-se şi cea cu privire la semnale trimise în spaţiu de o eventuală civilizaţie extraterestră. Ipoteza privind civilizaţia extraterestră ca sursă de FRB este însă, spre dezamăgirea pasionaţilor de SF, cea mai şubredă dintre toate, conform unor materiale publicate de SPACE.com şi de BBC în care sunt analizate diferitele ipoteze despre originea acestor explozii radio rapide.

Fenomenele FRB sunt foarte scurte dar incredibil de puternice - astfel de emisii care durează câteva milisecunde sunt comparabile, din punct de vedere energetic, cu întreaga energie produsă de Soare timp de un secol. Astronomii au detectat mai multe zeci de astfel de fenomene în ultimul deceniu şi au anunţat miercuri că au mai depistat încă 13, printre care şi unul repetitiv foarte rar. Înainte de această descoperire era cunoscut un singur caz de FRB care se repetă.

Deocamdată nimeni nu ştie exact cum se formează aceste explozii radio rapide, însă astrofizicienii propun cinci ipoteze cu privire la originea lor:

O stea neutronică interacţionând cu alte câmpuri magnetice

Atunci când stelele masive explodează în ultima parte a vieţii se pot transforma în stele neutronice care se rotesc extrem de rapid în jurul propriei axe. Unii astronomi sunt de părere că stelele neutronice aflate în regiuni în care există câmpuri magnetice puternice, în afara celor proprii, pot produce astfel de semnale radio stranii.

"Obiectele din categoria stelelor neutronice sunt cam principalii suspecţi" pentru producerea acestor semnale, crede Dr. Ingrid Stairs, astrofizician la University of British Columbia din Vancouver, Canada. "Care sunt însă exact procesele fizice implicate în producerea acestor explozii foarte puternice de unde radio nu ştim", a adăugat ea.

Ciocnirea a două stele neutronice

O altă posibilitate luată în discuţie este ciocnirea a două stele neutronice. Conform lui Shriharsh Tendulkar, astronom la Universitatea McGill din Montreal, Canada, aceasta este una dintre principalele ipoteze luate în considerare de comunitatea ştiinţifică. Există însă o problemă. Această ipoteză este valabilă doar pentru semnalele cosmice detectate o singură dată, pentru că stelele se distrug reciproc şi nu explică de loc cele două cazuri de FRB repetitive observate până în prezent.

"Este vorba de un singur eveniment cataclismic - nu se aplică pentru exploziile radio rapide repetitive", a subliniat el.

Blitzar

Un "blitzar" este o stea neutronică extrem de rapidă în mişcarea de rotaţie în jurul propriei axe, chiar şi pentru standardele stelelor neutronice. La un moment dat, un astfel de corp cosmic exotic se poate prăbuşi sub forţa propriei greutăţi, perforează continuul spaţiu-timp şi generează o gaură neagră. Însă din nou, astfel de fenomene sunt singulare şi nu pot explica semnalele FRB repetitive.

Gaură neagră

Găurile negre sunt nişte obiecte cosmice extrem de exotice şi fac parte din numeroase teorii despre cam tot ceea ce este ciudat şi inexplicabil în Univers. În acest caz, semnalele FRB ar putea proveni în urma distrugerii unei stele neutronice de o gaură neagră, din distrugerea unei găuri negre sau din interacţiunea dintre o gaură neagră şi un obiect ipotetic format din materie întunecată - o componentă teoretică ce ar reprezenta nu mai puţin de 85% din materia ce compune Universul.

Extratereştrii

Deşi majoritatea covârşitoare a oamenilor de ştiinţă sunt de acord că aceste semnale au origini cu totul naturale, există şi câteva voci care, chiar dacă nu susţin explicit, măcar nu exclud ipoteza unei civilizaţii extraterestre. Dr. Ingrid Stairs nu se numără printre ei. Aceste emisii FRB "vin din toate părţile cerului şi de la distanţe care variază foarte mult - de aceea suntem siguri că provin din galaxii diferite", a declarat ea pentru BBC. "Pare de necrezut că atât de multe civilizaţii extraterestre dispun de o asemenea tehnologie şi au decis să producă acelaşi tip de semnal. Este ceva improbabil", a adăugat ea.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 O poveste stranie, dar stranie rău de tot...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Ce a scris Qeqa Krelani, cea mai cunoscută jurnalistă sportivă din Kosovo, despre evenimentele de la București

4 Judecați voi diferența dintre România și Kosovo...

5 Rămășițele unui OZN în formă octogonală, doborât de un avion de luptă american F-16, au fost recuperate din Lacul Huron