Explozii la Tianjin: Armata chineză recunoaște că în depozite se păstrau sute de tone de cianură puternic toxică

Explozii la Tianjin: Armata chineză recunoaște că în depozite se păstrau sute de tone de cianură puternic toxică

Armata chineză a anunțat că sute de tone de cianură puternic toxică erau păstrate în depozitele unde miercuri au avut loc uriașele explozii soldate cu zeci de morți și sute de răniți, în metropola portuară Tianjin, în estul Chinei, informează duminică agențiile de presă AFP și Interfax. Generalul Shi Luze, șeful statului major al regiunii militare Beijing, a declarat duminică, în timpul unei conferințe de presă, că a fost identificată cianură în două locuri din situl unde au avut loc exploziile. "Potrivit estimărilor preliminare, volumul (de cianură) se ridică la mai multe sute de tone", a spus Luze.

Aceasta este prima confirmare oficială a faptului că respectivul compus chimic, extrem de toxic, se găsea în depozitele unde au avut loc uriașele explozii, ceea ce provoacă temeri cu privire la posibilitatea unei contaminări a populației.

Generalul Shi nu a precizat despre ce fel de cianură este vorba, însă mass-media chineze vorbeau anterior despre existența a 700 de tone de cianură de sodiu, un compus chimic foarte toxic în cazul în care este inhalat, ingerat sau intră în contact cu pielea.

Autoritățile chineze au trimis la fața locului specialiști ce lucrează pentru companii unde se fabrică acest compus chimic periculos, aceștia utilizând apă oxigenată în încercarea de a-l neutraliza. O echipă formată din 217 militari specializați în arme nucleare, bacteriologice și chimice a fost de asemenea desfășurată la locul catastrofei.

Totodată, autoritățile nu au încetat să-i asigure pe locuitori că, în pofida prezenței unor niveluri anormale ale anumitor substanțe poluante, aerul din Tianjin este respirabil. Acest lucru nu a împiedicat, însă, agenția de presă Xinhua să anunțe că densitatea cianurii în apele uzate era joi de 10,9 ori mai mare decât cea normală.

Locuitori, apropiați ai victimelor și internauți, au criticat, în număr mare, lipsa de transparență a Beijingului. Sâmbătă, familii au încercat să intre cu forța în sala în care reprezentați ai autorităților susțineau o conferință de presă, iar duminică apropiați ai victimelor erau de asemenea prezenți în fața hotelului unde lideri politici locali se adresau jurnaliștilor.

Potrivit celui mai recent bilanț comunicat duminică de autoritățile chineze, în catastrofa care a avut loc la Tianjin au murit 112 oameni. Totodată, mai mult de 700 de persoane au fost spitalizate, printre care peste 50 se află în stare gravă sau critică.

Tianjin, situat la 140 de kilometri sud-est de Beijing, este unul dintre cele mai mari orașe din China, cu aproape 15 milioane de locuitori, potrivit cifrelor din 2013. Oraș industrial și unul dintre principalele porturi din China, Tianjin este, de asemenea, unul dintre cele patru orașe ale țării care au obținut statutul de provincie, alături de Beijing, Shanghai și Chongqing. AGERPRES


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”