Explozie de pe Jupiter înregistrată pe Terra de doi astronomi amatori
O explozie produsă în atmosfera densă a planetei gazoase Jupiter, probabil după pătrunderea unui asteroid sau a unei comete, a fost înregistrată video la 17 martie de doi astronomi amatori, unul în Austria și altul în Irlanda, scrie miercuri ziarul francez ''Le Figaro''.
Captură Foto: (c) Gerrit Kernbauer/ YouTube
Evenimentul luminos fulgerător a fost sesizat de austriacul Gerrit Kernbauer pe când își analiza observațiile astronomice făcute în cursul nopții dintre 16 și 17 martie. Filmarea celei mai mari planete din sistemul nostru solar fusese realizată cu o cameră video instalată pe un telescop cu diametru de 20 de centimetri. El voia să selecționeze cele mai clare momente pentru a obține o imagine de înaltă definiție, fără distorsiuni provocate de efectele atmosferice. ''Condițiile nu erau prea bune, așa încât am ezitat să prelucrez înregistrarea video'', a explicat astronomul amator pe Youtube. Când a urmărit filmarea, câteva zile mai târziu, a sesizat scurta explozie de lumină, care, deși nu se vede foarte clar, atestă un fenomen neobișnuit.
Înregistrarea s-a răspândit repede pe internet printre pasionații de astronomie, iar după numai câteva ore de la postarea ei, irlandezul John McKeon a comunicat că a captat și el imagini ale aceleiași explozii de pe Jupiter. Cele două filmări au fost aproape simultane, cu o diferență de numai câteva secunde între ele.
Explicația cea mai probabilă pentru acest fenomen luminos este că a rezultat din pătrunderea unui asteroid sau a unei comete în atmosfera planetei Jupiter, care este gazoasă și nu se știe dacă are sau nu și un nucleu sau miez solid. Are însă o gravitație foarte puternică și atrage asteroizi sau comete care se dezintegrează din cauza temperaturii și presiunii imense, în urma frecării cu straturile atmosferice ale planetei.
Un asemenea fenomen a avut loc la 16 iulie 1994, când resturi ale cometei Shoemaker-Levy 9, care aveau o viteză de peste 200.000 de kilometri pe oră, au pătruns în atmosfera lui Jupiter . Impactul a fost înregistrat de sonda spațială Galileo, care la acea dată se îndrepta către marea planetă, iar urmele întunecate lăsate de coliziune au fost apoi vizibile timp de mai multe săptămâni de pe Pământ.
AGERPRES/(AS-autor: Cristina Mac, editor: Codruț Bălu, editor online: Ada Vîlceanu)