Explozie de cazuri de tuse convulsivă în România: 11 copii au ajuns de urgență la Spitalul din Brașov

Explozie de cazuri de tuse convulsivă în România: 11 copii au ajuns de urgență la Spitalul din Brașov

Creștere îngrijorătoare a cazurilor de de tuse convulsivă în România. 12 persoane, dintre care 11 copii, au ajuns cu tuse convulsivă la spitalul din Brașov.

Tusea convulsivă poate fi extrem de periculoasă FOTO: Arhivă, Adevărul

Tusea convulsivă poate fi extrem de periculoasă FOTO: Arhivă, Adevărul

„Vă informăm asupra apariţiei a 12 cazuri noi de tuse convulsivă (pertussis) în judeţul Braşov, la sugari şi copii cu vârste cuprinse între 1 lună şi 8 ani, precum şi la un adult în vârstă de 30 de ani. Majoritatea celor diagnosticaţi cu tuse convulsivă sunt nevaccinaţi şi a fost necesară internarea acestora în spital”, a transmis Direcția de Sănătate Publică Brașov.

Potrivit specialiștilor, tusea convulsivă este o boală infecţioasă bacteriană acută, foarte contagioasă, cauzată de Bordetella pertussis. Ea poate să provoace complicaţii severe, uneori fatale pentru sugari şi copii de vârste mici, în special în cazul celor care nu au fost vaccinaţi.

Medicul Mihai Craiu: În tusea <măgărească> chiar poți tuși până la moarte!

Unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați pediatri din România, dr. Mihai Craiu, trage un semnal de alarmă cu privire la pericolul provocat de tuse convulsivă. Medicul a actualizat pe pagina Spitalul Virtual pentru Copii un material publicat în 2018 despre tusea convulsivă, afirmând că „poți tuși până la moarte!”.

„Cineva s-a supărat și a comentat negativ afirmația mea, dintr-o postare anterioară, în care precizăm că în tusea convulsivă poți tuși până mori. Sau până faci complicații extrem de dureroase și grave cum ar fi să ți se rupă coastele. (…)Doamna din imagine, pensionar de 69 de ani, altfel sănătoasă și fără nici un traumatism în antecedente, s-a prezentat la medic cu această vânătaie enormă și cu dureri violente în piept. Acestea au apărut după un acces foarte lung și sever de tușe. Tomografia computerizată a arătat fractură de coastă în acea zona. Iar analizele din exsudatul nazal au confirmat infecție cu Bordetella pertussis. Cu alte cuvinte în tusea «măgărească» chiar poți tuși până la moarte! Notă: doamna primise vaccin corespunzător cu 8 ani în urmă. Mesaj - copii, dar și seniorii, trebuie protejați de tușe convulsivă”, a scris dr. Mihai Craiu.

Institutului Național de Sănătate Publică (INSP) transmite și o serie de recomandări pentru populație:

1. prezentarea la medic la apariția simptomelor sugestive: accese de tuse intense și prelungite, vomă după accesele de tuse, dificultate în respirație la sugar, inspir zgomotos („tuse măgărească”);

2. vaccinarea la timp a sugarilor și recuperarea restanțierilor;

3. vaccinarea gravidei, în vederea asigurării protecției sugarului mic, dar și a mamei;

4. vaccinarea adultului, cu rapel la fiecare 10 ani;

Amintim că prin Ord.MS nr.3120/2023 vaccinul pentru categoriile menționate la pct. 3. și 4. este compensat 100%.

5. promovarea vaccinării de tip „cocooning” în anturajul sugarului (într-o familie care așteaptă un nou-născut, atât părinții, cât și bunicii și frații sugarului să fie vaccinați conform calendarului național de vaccinare sau recomandărilor pentru adulți).

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Mircea Geoană, desființat într-un editorial de un cunoscut jurnalist

2 Dispariția misterioasă a unui bancher a provocat o undă de șoc. Apoi a venit o factură de 11 milioane de dolari

3 Soția lui Gigi Mulțescu / „După al doilea vaccin, boala lui s-a accelerat“

4 Sprijinite de tancuri și acoperite de avioane de luptă cu bombe cu planare, trupele ucrainene au străpuns linia defensivă din Kursk într-un nou punct …

5 Motivul bizar pentru care o femeie din Hawaii vrea să se mute în România. Ce sfaturi îi dau străinii stabiliți în țară și românii