Explozie a cazurilor de COVID-19. Când ar trebui să ne vaccinăm cu doza a patra

Explozie a cazurilor de COVID-19. Când ar trebui să ne vaccinăm cu doza a patra

Ultimele date publicate de Ministerul Sănătăţii arată că, în ultima săptămână, numărul cazurilor de COVID-19 depistate a ajuns la 14.943 – din aproape 22.000 de teste RT-PCR efectuate –, dublu faţă de săptămâna anterioară, când au fost înregistrate 7.726 de cazuri de infecţie. O treime din numărul total de cazuri de infecţii au fost depistate în Bucureşti. Numărul de decese s-a dublat şi el ajungând la 33 de persoane, comparativ cu 16, săptămâna anterioară. Din totalul persoanelor decedate, 25 erau nevaccinate.

Potrivit aceleiaşi surse, în spitale se află internate 1.410 persoane cu diagnostic de COVID-19, dintre care 225 sunt copii. 86 de persoane se află în stare gravă la ATI, dintre care 68 sunt nevaccinate.

Datele oficiale mai arată că tulpina Omicron este dominantă, fiind deja secvenţiate primele cazuri cu subvarianta BA.5 responsabilă de accelerarea din nou a pandemiei.

„Trendul ascendent al infectărilor este prezent în toate ţările europene, nu doar la noi. În Franţa, în urmă cu câteva zile, s-au înregistrat 200.000 de noi cazuri pe zi, în Marea Britanie şi în Germania, câte 100.000. În Italia, 130.000. Toate aceste creşteri au fost semnalate în ultima săptămână. Cu tot sezonul cald, chiar canicular în anumite zone ale Europei, circulaţia foarte intensă a oamenilor în perioada de concedii face exact ceea ce îi trebuie virusului ca să infecteze”, a comentat prof.dr. Emilian Popovici, vicepreşedintele Societăţii Române de Epidemiologie (SRE).

Ce spun specialiştii despre doza a patra

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a calificat evoluţia pandemiei drept una aşteptată, recomandând celor care nu s-au vaccinat să o facă. Pe de altă parte, oficialul consideră că doza a patra ar trebui făcută în toamnă, cu un ser actualizat. „Sincer să fiu, dacă aş pune într-o balanţă doza a patra acum sau doza a patra cu un vaccin specific în septembrie, eu personal aş alege doza a patra cu un vaccin specific în septembrie, pentru că eficacitatea acestui vaccin este limitată în momentul de faţă, fiind vorba de aceeaşi formulă. Faptul că el nu a apărut, nu a fost înregistrat mai repede (...) este o altă discuţie. Specificitatea unui vaccin în a putea să oprească transmiterea bolii cred că este extrem de importantă”, a subliniat ministrul.

Întrebat dacă este de aceeaşi părere cu ministrul Rafila, prof.dr. Emilian Popovici a declarat că, din ce se ştie până acum – urmărind experienţa altor state care au utilizat şi doza a patra de vaccin anti-COVID –, doza a treia previne formele grave de boală şi, pe cale de consecinţă, decesul, iar doza a patra previne formele medii. Profesorul Popovici a dat drept exemplu Israelul, care încă din luna ianuarie a trecut la administrarea dozei a patra. „Pe lângă faptul că întăreşte prevenţia în privinţa formelor grave, doza a patra previne formele medii, care se ştie că sunt generatoare într-un procent important de cazuri de sindrom post-COVID. Aceasta este raţiunea care s-a putut stabili până acum faţă de utilizarea acestei a patra doze”, a explicat vicepreşedintele SRE.

După cum a arătat tot experienţa statelor care au utilizat mai intens doza a patra de vaccin anti-COVID, persoanele care se califică pentru vaccinare sunt, în primul rând, cele peste 60 de ani, pentru că după această vârstă sunt prezente şi comorbidităţile, iar aceste persoane intră automat în grupele de risc. „Deci, această doză a 4-a se adresează în primul rând grupelor de risc şi oricui doreşte să-şi crească protecţia faţă de formele grave şi să aibă o protecţie faţă de formele medii”, subliniază prof.dr. Emilian Popovici.

„E riscant să le spunem să aştepte”

Cât priveşte noile seruri anti-COVID adaptate la Omicron aflate acum în studii avansate şi promise de producători pentru toamna acestui an, acestea vor oferi o protecţie mai avansată decât vaccinurile cunoscute anterior. „Dar asta nu înseamnă că vaccinurile cunoscute anterior nu oferă niciun fel de protecţie”, atrage atenţia profesorul Popovici.

Iar dacă ne gândim la persoane aflate în categoria celor vulnerabile, este destul de dificil să le spunem să aştepte până în septembrie sau în octombrie, când vor apărea aceste vaccinuri adaptate, adaugă specialistul. „Şi până atunci, ele să nu se protejeze deloc cu vaccin riscând să facă o formă gravă de boală? Sau să le recomandăm să facă vaccinarea care oferă un anumit nivel de protecţie – dar nu cel mai bun – nu cel oferit de vaccinurile adaptate noilor variante? Eu zic că este destul de riscant să le spunem să aştepte până la toamnă. Pentru cei care se află la grupele de risc, eu aş recomanda vaccinarea cu actualele seruri. Să se protejeze atât cât se poate împotriva formelor grave. Pentru că, dacă am aştepta ultima adaptare, asta ar însemna să nu ne mai vaccinăm, am tot aştepta. E clar că acest virus va genera în continuare subvariante noi şi e clar că industria farmaceutică va tot adapta aceste vaccinuri”, a mai spus universitarul.

Cât priveşte persoanele aflate la risc, dar care au trecut prin infecţie, recomandarea este să se meargă pe particularizarea nevoii de vaccinare.

La rândul său, dr. Marius Geantă, preşedintele Centrului pentru Inovaţie în medicină InoMed, susţine că vaccinarea în trei doze cu actualul ser anti-COVID ajută faţă de formele grave de boală. „Iar vaccinarea cu a patra doză ajută protecţia persoanelor cu disfuncţii ale sistemului imun. Referitor la vaccinurile actualizate, săptămâna asta se aşteaptă şi lămuriri din partea FDA în legătură cu ce anume ar trebui să aşteptăm de la ele”, a conchis acesta.

Virusul poate depăşi continuu vaccinurile

Cea mai recentă variantă de Omicron, BA. 5, a devenit dominantă în SUA, generând un val de infecţii în toată ţara, cu o medie de 100.000 de noi cazuri pe zi. Experţii sunt însă de părere că bilanţul nu este cel real şi că, în realitate, este vorba despre mult mai multe cazuri. Anticorpii de la vaccinuri şi de la infecţiile anterioare cu COVID-19 oferă protecţie limitată împotriva BA.5, dar cu toate acestea vaccinarea rămâne o armă importantă împotriva virusului, chiar dacă nu este atât de eficientă în oprirea noilor infecţii. O analiză privitoare la vaccin şi la perspectiva apariţiei unui booster până în toamnă, publicată de „Washington Post”, conchide că „virusul poate depăşi continuu vaccinurile”. FDA – Administraţia pentru Alimente şi Medicamente – din SUA a cerut producătorilor să vină cu noi formule care vizează BA. 5 şi BA. 4, iar boosterul ar putea fi gata în această toamnă. Nu există însă nicio garanţie că ultimele subvariante vor fi în continuare dominante peste patru sau cinci luni. „Suntem într-o situaţie foarte dificilă în ceea ce priveşte alegerea vaccinului pentru toamnă, deoarece avem de-a face cu o ţintă mişcătoare notorie”, a declarat Anthony Fauci, principalul consilier al preşedintelui Biden în ceea ce priveşte pandemia.

UE recomandă vaccinarea cu al doilea „booster”

Comisia Europeană şi agenţiile sanitare ale Uniunii Europene au recomandat ieri vaccinarea anti-COVID cu doza a patra a tuturor persoanelor în vârstă de peste 60 de ani, ca măsură de protecţie împotriva actualului val de îmbolnăviri.

„Îndemn statele membre să ofere imediat a doua doză «booster» tuturor persoanelor în vârstă de peste 60 de ani şi persoanelor vulnerabile şi îndemn toate persoanele eligibile să se prezinte la vaccinare”, a declarat comisarul european însărcinat cu Sănătatea Stella Kyriakides.

Această recomandare este valabilă, de asemenea, pentru toate persoanele vulnerabile, anunţă într-un comunicat comun Centrul European de Prevenţie şi Control ale Bolilor (ECDC) şi Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA).

Uniunea Europeană se confruntă cu „o creştere a cazurilor de COVID-19, dar şi cu o tendinţă de creştere a numărului spitalizărilor sau internărilor la urgenţă în mai multe ţări, în principal din cauza subvariantei BA. 5 a Omicron”, potrivit directoarei ECDC Andrea Ammon.

Potrivit ECDC şi EMA, nu există „în acest stadiu o probă clară care să justifice vaccinarea cu un al doilea «booster» anti-COVID a persoanelor cu vârste sub 60 de ani care nu prezintă un risc mare să facă o formă gravă” de COVID-19.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 LIVE Alegeri parlamentare 2024 / PSD a câștigat alegerile cu peste 22%, AUR e pe doi cu 18%, urmat de PNL

2 Simple zvonuri?

3 Uite, asta este chestie gravă și concretă despre Călin Georgescu!

4 VIDEO Da, este surprinzătoarea președintă a POT, are două masterate şi a participat la tranzacţii imobiliare de sute de milioane de euro

5 ALERTĂ Avem distribuirea mandatelor în Parlament! PSD, PNL, UDMR și Minoritățile au majoritate și pot guverna fără USR, spun calculele partidelor!