Explozia de pe Podul Crimeei: Ipoteza ocolită oficial de Rusia

Explozia de pe Podul Crimeei: Ipoteza ocolită oficial de Rusia

Există o mulțime de ipoteze despre explozia produsă sâmbătă pe podul care leagă Rusia de Peninsula Crimeea, dar nu toate sunt credibile. Autoritățile ruse, de exemplu, s-au grăbit să sugereze că ar fi vorba despre un camion-capcană, dar nu au oferit dovezi concrete.

Explozia de pe Podul Crimeei FOTO Facebook

Explozia de pe Podul Crimeei FOTO Facebook

În timp ce Vladimir Putin a dat vina pe Ucraina și a evocat un act de terorism produs cu un camion-capcană, imaginile surprinse de camerele de supraveghere arată cum erupe o minge de foc chiar în spatele camionului. Acest indiciu ar semnala că autovehiculul respectiv nu a fost implicat în producerea exploziei, scrie BBC.

Potrivit autorităților ruse, camionul îi aparține lui Samir Iusubov, un tânăr în vârstă de 26 de ani. Acesta susține că nu are nicio legătură cu cele întâmplate pe Podul Crimeei și că la volan se afla unchiul său, Mahir Iusubov.

Rapiditatea cu care a fost răspândită teoria camionului-capcană în spațiul informațional rusesc a generat suspiciuni, un semn că Moscova ar prefera varianta unui act de terorism în locul unei posibilități mai alarmante, cum ar fi un act de sabotaj îndrăzneț efectuat de Ucraina.

„Am văzut o mulțime de dispozitive explozive improvizate de dimensiuni mari transportate de autovehicule. Acesta nu arată a fi unul”, spune pentru BBC un expert în domeniu care a lucrat pentru armata britanică.

Un act de sabotaj?

În opinia sa, nu este exclus ca explozia să fi fost declanșată de sub pod, probabil de o dronă maritimă.

Unii experți au remarcat că, într-una dintre filmările de pe camerele de supraveghere, ar fi apărut lângă pod o barcă de mici dimensiuni care a generat un val cu o fracțiune de secundă înainte de explozie.

BBC reaminteşte că, pe 21 septembrie, pe rețelele de socializare din Rusia au circulat imagini cu o barcă misterioasă fără pilot care a ajuns la țărm în apropierea bazei navale din Sevastopol, în Peninsula Crimeea. Era de culoare neagră și semăna cu un caiac mare. De asemenea, ar fi avut senzori montați pe arc și un dispozitiv alb deasupra, asemănător unui periscop. Potrivit presei locale, barca a fost aruncată în aer.

Nu este pentru prima dată când circulă informații care sugerează că Ucraina ar dispune de astfel de echipamente clandestine, notează BBC. „Există informații bine întemeiate care sugerează că ucrainenii au în serviciu atât dispozitive maritime de supraveghere, cât și de lovire cu telecomandă. Acest concept operațional este dezvoltat de ani de zile, nu de câteva luni”, precizează expertul britanic.

Dacă așa a reușit Ucraina să atace podul de peste Strâmtoarea Kerci, la sute de kilometri de teritoriul aflat sub controlul Kievului, atunci este vorba de una dintre cele mai ambițioase operațiuni de până acum. Totuşi, în afară de câteva șoapte, nimeni nu a confirmat această ipoteză până acum, remarcă BBC.

Versiunea Kievului despre explozia de pe Podul Crimeei

De fapt, Ucraina a transmis, prin consilierul prezidențial Mîhailo Podoliak, că „răspunsurile trebuie căutate în Rusia”. Podoliak s-a referit la existența unor dispute interne în structurile de securitate ale țării vecine, menționând Serviciul Federal de Securitate (FSB, fostul KGB), compania militară privată Wagner și Ministerul rus al Apărării.

Oare Podoliak știe ceva ce nu știu alții? Sau agită apele la Moscova în timp ce armata ei pierde teren pe câmpul de luptă din Ucraina? Și totuși, la fel ca în alte episoade întâmplate în acest război, cum a fost scufundarea crucișătorului Moskva, nava amiral a Flotei Ruse în Marea Neagră, sau exploziile de la baze militare din Crimeea, Kievul mizează pe ghicitori. Aceasta face parte dintr-o campanie de informare care sprijină armata ucraineană în respingerea agresorului rus, cu succes până acum, scrie BBC.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”