Explozia de la hidrocentrala Kahovka a produs un cutremur în România. Noi dovezi privind aruncarea în aer a barajului din Herson

Explozia de la hidrocentrala Kahovka a produs un cutremur în România. Noi dovezi privind aruncarea în aer a barajului din Herson

Risc Seismic

Dovezile se adună că barajul hidrocentralei de la Nova Kahovka a fost aruncat în aer, după publicarea unor date seismice ce ar indica o explozie în noaptea de luni spre marți, relatează The Guardian.

Compania Norsar a înregistrat un cutremur la ora la care s-a rupt barajul de la Kahovka FOTO Norsar

Compania Norsar a înregistrat un cutremur la ora la care s-a rupt barajul de la Kahovka FOTO Norsar

Explozia produsă la barajul din regiunea sudică Herson din Ucraina a produs un cutremur cu o magnitudine estimată la între 1 și 2 la o stație din Bucovina, aflată la aproximativ 620 km de baraj, potrivit Norsar.

Ora și locația coincid cu relatările din mass-media privind prăbușirea barajului Kahovka.

Compania norvegiană de monitorizare a activității seismice Norsar a transmis că semnale înregistrate de la o stație regională din România indică spre producerea unei explozii la ora locală 02.54. Norsar nu a tras concluzii privind responsabilitatea pentru distrugerea barajului din regiunea Herson, aflat sub control rus.

Guvernul ucrainean a subliniat că forțele de ocupație rusești controlau infrastructura hidroelectrică de deasupra barajului și o foloseau drept garnizoană în momentul exploziei. Experții au explicat că ar fi fost mult mai ușor de detonat barajul din interior decât lansând atacuri de la distanță.

Vineri dimineață, serviciul de securitate ucrainean a publicat ceea ce a susținut că este o convorbire telefonică interceptată care dovedește responsabilitatea Rusiei pentru aruncarea în aer a barajului, la 6 iunie.

Serviciul de securitate internă al Ucrainei (SBU) a publicat pe Telegram o înregistrare a unei conversații telefonice de 90 de secunde, susținând că aceasta a avut loc între doi "ocupanți", cuvântul folosit de oficialii ucraineni pentru a face referire la soldații ruși.

Cei doi bărbați discută despre distrugerea barajului, iar unul dintre ei presupune că aceasta a fost efectuată de ucraineni, dar celălalt interlocutor îl corectează, spunând că „băieții noștri au făcut-o”.

Grupul nostru de sabotori este acolo. Au vrut să provoace teamă cu acest baraj. Nu a mers conform planului. Mai mult decât au planificat”, a spus el.

Autenticitatea apelului nu a putut fi verificată. Declarația SBU nu îi identifică pe cei doi interlocutori și nici ora sau locul în care a avut loc apelul. O sursă SBU a declarat că apelul a fost interceptat joi și că nu au putut fi furnizate mai multe detalii, deoarece înregistrarea face parte dintr-o anchetă penală.

Oficialii ucraineni și-au exprimat frustrarea că versiunea Kievului privind distrugerea barajului, potrivit căreia acesta a fost aruncat în aer din interior de către forțele rusești, nu a fost confirmată până acum de către SUA, Marea Britanie sau alte agenții de informații.

Igor Sirota, directorul general al companiei ucrainene de energie hidroelectrică Ukrhydroenergo, a respins sugestiile potrivit cărora barajul ar fi putut fi distrus în urma unui bombardament ucrainean sau a unei defecțiuni structurale catastrofale, considerându-le propagandă rusească.

„Centrala a fost proiectată pentru a rezista unui atac nuclear. Pentru a distruge centrala din exterior, ar fi trebuit să fie lansate aerian în același loc cel puțin trei bombe, de câte 500 kg fiecare. Centrala a fost aruncată în aer din interior”, a explicat Sirota pentru The Guardian într-un interviu acordat la Kiev.

Au adus acolo sute de kilograme de explozibili. Ucraina a raportat anul trecut că stația a fost minată. Rușii așteptau doar ziua potrivită pentru a o arunca în aer”, a explicat el.

O echipă Associated Press a survolat cu o dronă zona, miercuri, la o zi după distrugerea barajului Kahovka de pe râul Nipru.

Imaginile au arătat structura prăbușită - dar nicio dovadă vizibilă a unui atac din exterior, așa cum susține Rusia.

Cea mai mare parte a barajului era scufundată, dar porțiunile încă vizibile deasupra apelor învolburate nu prezentau urme de ardere sau cicatrici de șrapnel tipice unui bombardament pe care Rusia a acuzat Ucraina că l-a efectuat.

Imaginile AP oferă un instantaneu limitat, ceea ce face dificilă excluderea categorică a oricărui scenariu. În plus, barajul era erodat de luni de zile de neglijență sub supravegherea Rusiei, iar apa se revărsa peste el de câteva săptămâni.

Sursa: adevarul.ro

Risc Seismic


populare
astăzi

1 Istoria secretă a gladiatorilor daci. A fost unul dintre puținele popoare antice pentru care s-a construit o școală specială

2 Citiți, oameni buni, asta a fost și este România „lor”!

3 Avem documentul / Toate măsurile, de la alocații, la pensii și salariile bugetarilor

4 Foarte interesant scenariul ipotetic al lui Mark Galeotti despre impactul tragediei avionului azer asupra puterii lui Putin

5 VIDEO Cu România asta ce facem oameni buni, o anulăm și pe ea, ca să iasă cum trebuie?