Explicațiile unui psiholog privind riscurile dormitului în paturi separate în cuplu

Explicațiile unui psiholog privind riscurile dormitului în paturi separate în cuplu

Somnul alături de persoana iubită poate aduce o multitudine de beneficii, în timp ce dormitul în paturi separate poate duce la o distanțare în relația de cuplu atrage atenția psihologul Iulia Barca.

Iulia Barca: Să dormim alături de persoana iubită este o dovadă a vulnerabilității Foto: Arhivă

Iulia Barca: Să dormim alături de persoana iubită este o dovadă a vulnerabilității Foto: Arhivă

Să dormim alături de persoana iubită poate aduce o multitudine de beneficii, unul dintre ele fiind o mai bună conectare cu partenera/ul dacă ne gândim la îmbrățișări, la diminețile în care petrecem câteva momente împreună înainte să ne începem ziua sau chiar la ritualurile dinainte de culcare”, explică psihologul Iulia Barca, într-un material publicat de smartliving.ro .

Deși în privința somnului separat părerile pot fi împărțite, existând atât argumente contra cât și, specialistul atrage atenția că: „este important să luăm în considerare faptul că ambii parteneri trebuie să se simtă mulțumiți cu decizia luată și să nu existe situația în care unul cedează de dragul celuilalt, deși nevoia lui este diferită”. „În această ultimă situație, dormitul în paturi separate poate duce la o distanțare în relația de cuplu”, adaugă Iulia Barca.

Psihologul afirmă că dormitul separat se datorează disconfortului din timpul somnului, cauzat de partener/ă, care duce la o insuficientă odihnă și irascibilitate acumulăm care se vor revărsa apoi asupra celuilalt, sursă a stresului nostru. „Odihna este importantă, iar după această premisă, dormitul în paturi separate poate fi considerat că ar contribui pozitiv la mersul relației”, a precizat Iulia Barca.

Potrivit psihologului, printre motivele pentru care vrem să dormim separat poate fi și temperatura din cameră, capitol la care de regulă vor exista neînțelegeri în cuplu, deoarece temperatură resimțită de femei este mai rece decât o simt bărbații.

Specialistul atrage atenția totuși că acesta nu este neapărat un motiv ca să ajungem să dormim separat, ci, mai degrabă, dacă nu ajungem la un acord, poate fi un semnal că avem dificultăți în a face compromisuri în care să ținem cont de nevoile amândurora. Același lucru, explică specialistul, este valabil și pentru dormitul în liniște sau cu lumina aprinsă.

Psihologul menționează totodată că dormitul împreună crește sentimentul de apropiere și conectarea în cuplu. „Să dormim alături de persoana iubită este o dovadă a vulnerabilității, întrucât nu putem controla modul în care dormim, felul în care arătăm când dormim sau sunetele pe care le scoatem… Se formează astfel o conexiune cu un partener alături de care ne permitem să fim vulnerabili și în care avem încredere că nu ne va judeca pentru felul în care dormim”, a afirmat Iulia Barca, atrăgând atenția pe de altă parte că trebui să avem grijă când îi comunicăm celuilalt că am dori să dormim în paturi separate dacă ajungem la această concluzie.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…