Explicațiile specialiștilor pentru norul cilindric uriaș apărut deasupra Bucureștiului

Explicațiile specialiștilor pentru norul cilindric uriaș apărut deasupra Bucureștiului

Apariție stranie pe cerul Capitalei. Mai mulți bucureșteni au filmat azi un nor gigantic, cu o formă bizară și au publicat imaginile pe rețelele sociale. Fenomenul a devenit viral rapid.

Cilindrul noros uriaș s-a întins peste suprafața orașului și a rămas în nemișcare câteva ore bune. Potrivit specialiștilor, fenomenul este unul rar la nivel global.

Bogdan Antonescu, climatolog, expert în fenomene meteo extreme: „Nu este nimic grav. Este un nor foarte spectaculos și destul de rar. Nu pot spune momentan cum se numește, trebuie să verificăm datele cum s-a format. În principiu este un nor „monrning glory”. Se formează destul de simplu. Este ca un singur val la suprafața mării, dar în acest caz în atmosferă. Pe măsură ce înaintează apa, respectiv aerul se ridică, iar în spate coboară. Aerul acesta, pentru că are umiditate foarte mare, pe măsură de urcă, condensează și formează norul acesta spectaculos. Nu este nimic spectaculos în afară de formă, nu produce precipitații. Astfel de fenomene sunt foarte rare, atât de rare încât nici nu știm cum se formează, care este mecanismul. Este o singură regiune pe glob unde se pot prognoza, este vorba de Australia, pentru că acolo brizele marine, adică aerul împins de pe apă spre uscat produce astfel de nori. De altfel nu apare numai un singur nor de felul acesta, apar unul în spatele celuilalt. Pe glob sunt destul de rari.” SURSA:  Digi24.ro

Fotografii: Emanuel Mahu

Pe pagina de Facebook a comunitatii " Furtuni Romania - Official Group ", avand drept scop declarat "prognoza, evidenta, dar si analiza fenomenelor meteorologice extreme ce se petrec la nivelul Romaniei", se precizeaza ca este vorba de un "nor gen Stratocumulus, specia volutus, cunoscut si ca 'Roll cloud'".

"Practic, vorbim de o formatiune noroasa solitara, in forma de tub, care pare adesea sa se rostogoleasca lent pe o axa orizontala. De obicei, apare singular, dar este ocazional observat organizat in linii succesive de nori.

Pentru a evita confuzia, acesti nori apar in absenta furtunilor, spre deosebire de norii gen Cumulonimbus, specia caplillatus, cu particularitate arcus, ce intra in componenta sistemelor convective", se arata pe pagina mentionata.













populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…