Explicația potopului de pe litoral: „E vorba și de contribuția schimbărilor climatice. Suprafața Mării Negre are temperaturi din ce în ce mai mari, au fost și de peste 27 grade”

Explicația potopului de pe litoral: „E vorba și de contribuția schimbărilor climatice. Suprafața Mării Negre are temperaturi din ce în ce mai mari, au fost și de peste 27 grade”

Temperaturile extrem de calde ale mării au contribuit la apariția dezastrului de pe litoral. Roxana Bojariu, climatolog, a explicat la Digi24 că ciclonul care a făcut prăpăd pe litoral s-a format din cauza creșterii temperaturilor, dar și din cauza schimbărilor climatice, scrie Digi24 .

Roxana Bojariu, climatolog: Acel ciclon, sistem de joasă presiune care a staționat în zona Mării Negre, a fost alimentat și de o suprafață foarte caldă a mării, avem temperaturi record. E o cantitate foarte mare. Problema este că această cantitate mare de precipitații într-o zonă precum Dobrogea și litoral nu are în mod natural un sistem hidrografic foarte dezvoltat care să preia o parte din apă, pe de o parte, pe de altă parte nici bazine, acolo sunt foarte mici. E vorba și de seceta care a fost până acum și lucrul acesta aduce caracteristici în plus, pe un sol foarte tasat și fără resurse. Lucrul ăsta amplifică uneori efectele inundațiilor. E vorba și de contribuția schimbărilor climatice, pentru că suprafața Mării Negre are temperaturi din ce în ce mai mari. Au fost temperaturi de peste 27 grade, foarte mari.

61 de persoane salvate de pompieri din calea apelor în ultimele 24 de ore

Pompierii din judeţul Constanţa au salvat sau evacuat din calea apelor, în ultimele 24 de ore, un număr de 61 de persoane surprinse de fenomenele meteorologice periculoase, au transmis sâmbătă după-amiază reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) "Dobrogea".

"De seara trecută şi până în prezent, pompierii din Constanţa au intervenit pentru înlăturarea efectelor negative produse de fenomenele meteorologice periculoase, ce au loc la 207 misiuni. Este vorba despre 61 de persoane salvate, evacuate din calea apelor, care au fost aduse în zone de siguranţă, şi 177 de misiuni de evacuare a apei strânse în urma inundaţiilor. Aici este vorba despre imobile, beciuri, subsoluri, gospodării, magazine, hoteluri, autoturisme, surprinse de viitură, copaci căzuţi şi altele", a precizat sursa citată.

Conform datelor comunicate ulterior de ISU, în intervalul menţionat a fost evacuată apa din 64 de imobile, 36 de gospodării, 32 de subsoluri, 17 hoteluri/pensiuni, 8 beciuri.

De asemenea, au fost degajaţi cinci copaci care blocau carosabilul, cinci maşini fiind avariate.

"Din fericire, în urma fenomenelor meteorologice extreme produse în cursul nopţii, dar şi în această dimineaţă, nu au fost înregistrate victime", a mai menţionat sursa citată.

Până la ora 15,00, dispeceratul ISU "Dobrogea" al judeţului Constanţa a înregistrat peste 800 de apeluri la numărul unic de urgenţă 112 care semnalau diverse situaţii de urgenţă.

"Peste 350 de pompieri sunt în continuare la datorie, se află în teren pentru înlăturarea efectelor negative produse de furtună cu 25 de mijloace. Situaţia este în dinamică, colegii sunt în teren şi rămânem la datorie până la înlăturarea tuturor efectelor negative", mai arată ISU.

Totodată, purtătorul de cuvânt al ISU "Dobrogea", Ana Maria Stoica, a declarat anterior că, pentru desfăşurarea acţiunilor de intervenţie ale pompierilor din judeţ, vor fi aduse motopompe din judeţele învecinate, de la colegii de la ISU Călăraşi şi ISU Ialomiţa.

Mai multe localităţi din judeţele Constanţa şi Tulcea s-au aflat vineri şi sâmbătă sub Cod roşu de ploi şi instabilitate atmosferică, iar în zona celor două judeţe sunt în vigoare până duminică dimineaţă, la ora 10,00, avertizări de Cod portocaliu şi Cod galben pentru căderi însemnate de apă.

Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) a informat, sâmbătă, că locuitorii din judeţul Constanţa au primit în cursul acestei zile 4 mesaje prin intermediul sistemului RO-ALERT, cu privire la vremea nefavorabilă care poate pune în pericol vieţi şi bunuri.

Regia Autonomă Apele Române a postat în pagina sa de Facebook câteva imagini cu urmările furtunii de pe Litoral și câteva sfaturi pentru cei aflați în zonă.


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”