Expertul german nr. 1 în coronavirus: Mă tem de al doilea val după relaxarea restricțiilor
Christian Drosten, directorul Institutului de Virologie la Charité Hospital din Berlin și principalul expert în coronavirus din Germania, a declarat într-un interviu pentru The Guardian că se teme de un al doilea val al epidemiei după relaxarea măsurilor de izolare. El a spus că în Germania a apărut o presiune politică și economică majoră pentru ridicarea restricțiilor și a exclus imunitatea de turmă ca posibilă soluție împotriva pandemiei.
Întrebat dacă testarea în masă a populației e soluția corectă, Christian Drosten a spus că nu e sigur și a indicat testarea țintită a celor mai vulnerabile grupuri este soluția corectă.
Cele mai importante declarații ale expertului german:
– În acest moment, secțiile de Terapie Intensivă sunt pe jumătate goale în Germania. Și asta pentru că am început devreme diagnosticarea pe scară largă am oprit infectarea comunitară. Acum a apărut ”paradoxul prevenției”: oamenii susțin că noi supra-reacționăm, există o presiune politică și economică să ne întoarcem la normalitate. Planul guvernului federal e să ridice treptate restricțiile, dar pentru că landurile impun propriile reguli mă tem că vom vedea multă creativitate în interpretarea acestui plan federal. Mă tem că numerele vor crește din nou și vom avea al doilea val.
– Pentru a avea imunitate de turmă trebuie ca 60-70% din populație să aibă anticorpi. În acest moment, în Europa și în SUA procentul celor cu anticorpi e cu o singură cifră.
– Ar trebui ca celelate țări să testeze pe toată lumea? Nu sunt sigur. Chiar și în Germania, cu uriașa noastră capacitate de testare – și cea mai mare parte a ei direcționată către persoanele cu simptome – nu am avut o rată de rezultate pozitive de peste 8%. Deci cred că testarea țintită e cea mai bună, adică la persoanele cu adevărat vulnerabile – personalul medical și casele de bătrâni de exemplu. Această testare nu e realizată complet nici măcar în Germania, deși ne îndreptăm spre asta. Cealaltă țintă ar trebui să fie pacienții aflați în prima săptămână de la declanșarea simptome, mai ales bătrânii care tind să ajungă la spital prea târziu, când au buzele albastre și au nevoie de intubare. Și avem nevoie de un sistem de supraveghere pentru a testa eșantioane de populație în mod regulat.
Foto: Christian Drosten (Sursa: Guvernul federal german)