Experții dezvăluie alimente neașteptate pe care nu ar trebui să le păstrezi niciodată în frigider: riști intoxicații grave

Experții dezvăluie alimente neașteptate pe care nu ar trebui să le păstrezi niciodată în frigider: riști intoxicații grave

Mulți cunosc pericolele păstrării conservelor deschise, cărnii crude și peștelui în frigider, însă există unele alimente neașteptate care pot cauza probleme de sănătate.

Unele alimente devin toxice în frigider, avertizează experții FOTO Arhivă

Unele alimente devin toxice în frigider, avertizează experții FOTO Arhivă

Oamenii de știință din domeniul alimentar recomandă păstrarea ghimbirului, usturoiului, cepei, castraveților și ardeilor la temperatura camerei. Depozitarea acestor alimente în frigider încurajează formarea mucegaiului și modifică textura lor din crocantă și proaspătă într-una moale, potrivit Daily Mail.

Tipurile de mucegai care se pot dezvolta pe unele alimente refrigerate sunt extrem de toxice.

Ceapa și usturoiul păstrate în frigider pot dezvolta mucegai negru, care poate duce la afecțiuni renale, infecții pulmonare , infecții fungice ale urechii și reacții alergice.

Ghimbirul, pe de altă parte, poate dezvolta pete pufoase de mucegai. Dacă sporii sunt inhalați, pot cauza probleme respiratorii.

Usturoi și ceapă

Alimentele din familia allium – din care fac parte usturoiul și ceapa – nu au nevoie de refrigerare dacă sunt păstrate într-un loc răcoros, uscat și bine ventilat, la o temperatură de până la 18°C.

Aceasta este valabil doar dacă nu au fost curățate sau tăiate. Odată curățate sau tăiate, se recomandă depozitarea lor într-un recipient etanș în frigider.

Mediul rece și umed din frigider transformă amidonul din aceste alimente în zaharuri, ceea ce le face să devină moi și umede mai repede.

Dr. Margarethe Cooper, expert în siguranța alimentelor și microbiologie la Universitatea din Arizona, a explicat: „Dacă sunt păstrate într-un loc răcoros, bine ventilat și uscat, ceapa întreagă poate avea o durată de viață de trei luni sau chiar până la șase luni, cu condiția să fie uscată, fermă, cu coaja intactă și fără să încolțească.”

Ea a adăugat că acestea ar trebui scoase din pungi: „Dacă lăsați ceapa întreagă într-o pungă de cumpărături fără circulație a aerului, durata de viață va fi redusă din cauza reținerii umidității, care încurajează dezvoltarea microbilor, cum ar fi mucegaiul.

Nivelurile ridicate de umiditate pot duce, de asemenea, la încolțirea cepei. Dacă punga în care ați cumpărat ceapa este etanșă, transferați-o într-o plasă sau un recipient care permite circulația aerului.”

Usturoiul refrigerat poate dezvolta, de asemenea, tulpini verzi după câteva zile, scurtând drastic durata sa de viață. De asemenea, poate deveni amar, afectând gustul rețetelor preferate, deși riscurile pentru sănătate sunt minime.

Ghimbir

Condițiile reci și umede pot face ca ghimbirul necurățat să devină cauciucat și chiar să dezvolte mucegai în timp.

De asemenea, frigul poate reduce aroma picantă și înțepătoare a ghimbirului, afectând gustul preparatelor culinare.

Castraveți

Castraveții sunt sensibili la mediile reci și umede și sunt predispuși la „răni cauzate de frig” – pete moi și o textură apoasă care accelerează procesul de putrezire.

Aroma lor se păstrează cel mai bine la temperatura camerei, pe blatul din bucătărie, deși durata lor de viață scade la doar câteva zile.

Refrigerarea poate accelera degradarea castraveților, mai ales dacă sunt depozitați într-un recipient etanș, unde se poate forma condens.

Mediul umed este ideal pentru dezvoltarea mucegaiului , mai ales dacă castraveții sunt deja mai moi.

Bacterii periculoase, precum salmonella și E. coli, pot prolifera pe un castravete care începe să putrezească.

Castraveții sunt, de asemenea, sensibili la gazul etilen emis de fructele coapte, cum ar fi merele, bananele, perele, kiwi și roșiile. Acest gaz poate accelera degradarea castraveților depozitați în apropiere.

Ardei grași

Ardeii grași își pierd prospețimea în frigider, deoarece structura lor celulară este distrusă.

Mediul rece și umed din frigider îi face să devină moi și apoși.

Dacă nu sunt tăiați, refrigerarea nu este necesară. Ar trebui păstrați într-un loc răcoros și uscat.

Maddy Rotman, expertă în sustenabilitate la Imperfect Foods, a explicat: „Umiditatea este cheia aici, deoarece prea multă umezeală poate face ca ardeii să-și piardă prospețimea. Încercați o cămară sau un raft de dulap.”

Alte alimente

La fel ca ardeii grași, roșiile pot fi distruse de refrigerare. Totuși, cele mai bune roșii, deja feliate, își păstrează gustul cel mai bine la temperatura camerei.

Mierea poate fi păstrată și ea pe blat. Deși instinctul poate fi să puneți orice borcan deschis în frigider, mierea rece poate cristaliza și solidifica.

Fructele de pădure sunt, de asemenea, cel mai bine păstrate în afara frigiderului.

Acestea se strică mai repede în condiții reci și umede, așa că o alternativă răcoroasă și uscată este cea mai bună.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Oameni buni, vă dăm un sfat / Începând de anul ăsta, fiți pregătiți pentru orice!

2 VIDEO Românii au protestat la Casa Poporului / Televiziunile au manipulat la greu

3 „Acum ați înțeles?” / Dezvăluirea unui important bancher: statul le ia românilor 70% din tot ce câștigă

4 Îți vine să vomiți de scârbă când citești despre personaje ca ăsta...

5 Ce se întâmplă? / Cadavre descoperite de polițiști în păduri din jurul Bucureștilor. Una dintre victime a fost împușcată