Experţii britanici, "suprinşi" de afirmaţia lui Johnson că tulpina britanică are o rată mai mare de mortalitate

Experţii britanici, "suprinşi" de afirmaţia lui Johnson că tulpina britanică are o rată mai mare de mortalitate

Experţi britanici în sănătate s-au declarat surprinşi sâmbătă de comentariile premierului Boris Johnson care sugerau că tulpina coronavirusului descoperită în Marea Britanie ar putea fi mai mortală, relatează dpa.

Nu este încă "absolut clar" că tulpina este legată de o rată mai mare de mortalitate decât varianta originală a coronavirusului, a declarat Yvonne Doyle, director medical la Public Health England, pentru postul BBC.

"Există unele dovezi, dar sunt foarte timpurii. Este un număr mic de cazuri şi este mult prea devreme să spunem că aceasta este situaţia", a mai spus ea, referindu-se la studii ştiinţifice în derulare.

Un membru al comitetului britanic de experţi SAGE, Mike Tildesley, a spus şi el că este prea devreme pentru a exista siguranţa că există o mortalitate crescută din cauza noii tulpini şi a declarat pentru BBC că a fost "surprins" de anunţul lui Johnson.

"Aş fi vrut să mai aşteptăm o săptămână sau două, să monitorizăm ceva mai mult înainte de a trage o concluzie cu adevărat fermă despre acest lucru", a spus el.

Rata deceselor a crescut puţin, de la 10 la 13 la 1.000 de pacienţi, a precizat Tildesley, dar a menţionat că informaţia se bazează pe "o cantitate relativ mică de informaţii".

Johnson a declarat vineri seara presei că există dovezi că tulpina britanică a virusului, cunoscută sub denumirea B117, este mai mortală decât varianta prevalentă de până acum, provocând preocupări pe întreg globul.

Există un consens că tulpina este mai transmisibilă, dar până acum nu au existat sugestii publice din partea unor oficiali britanici de rang înalt că tulpina ar putea să fie mai mortală, notează dpa.

Unii au apărat însă decizia de a face publice indiciile că noua tulpină ar putea fi asociată cu un risc mai mare de deces.

Consilierul ştiinţific Peter Horby a declarat canalului că dacă informaţiile nu ar fi fost făcute publice, ar fi fost posibil ca guvernul să fie acuzat că "ascunde acest lucru". Totuşi, informaţia trebuie să fie "pusă în context", a adăugat el.

Deşi există semne că tulpina este într-adevăr ceva mai mortală, Horby a precizat că riscul de deces este "foarte, foarte mic" pentru cei mai mulţi oameni.AGERPRES


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”