Experții avertizează: pe piaţă sunt condimente cu resturi de insecte, cretă, mucegai şi plumb

Experții avertizează: pe piaţă sunt condimente cu resturi de insecte, cretă, mucegai şi plumb

Fie sub formă de plante proaspete, fie ca mirodenii uscate, atunci când pregătim mâncarea, cu toţii folosim ierburi aromate sau condimente pentru un strop de savoare în plus. Şi asta nu de ieri, de alatăieri, ci de sute de ani. Numai că, de câţiva ani, experţii au început să avertizeze că există o adevărată „frauda alimentară” în industria condimentelor, potrivit Daily Mail .

foto arhivă

foto arhivă

Potrivit unui raport recent al Agenției pentru standarde alimentare (FSA), plicurile sau recipientele prezente pe piaţă nu conţin doar condimente, ci şi fragmente de insecte, plumb, fibre sintetice, frunze și urme de mucegai.

Investigația, care face parte din Proiectul de supraveghere prin prelevare de probe, a testat 1.215 probe de alimente vândute în supermarketurile naționale și în magazinele independente mai mici din Anglia, Țara Galilor și Irlanda de Nord.

Condimentele cu cele mai multe impurităţi

Oregano s-a dovedit a fi cel mai mare „contravenient”, 13% dintre mostre conținând „frunze verzi străine”, despre care se crede că sunt frunze de măslin măcinate, care au o aromă la fel de amară.

În total, 27% din oregano uscat testat s-a dovedit a fi sub așteptări. Unele borcane conțineau fragmente de insecte, bucăți mici de fibre sintetice și, într-un eşantion, a fost descoperită chiar şi „o cantitate excesivă” de plumb, un metal otrăvitor.

Probleme au fost depistate și în cazul nucșoarei măcinate, 21 la sută dintre eșantioane fiind considerate „neautentice” sau conținând elemente care ar putea afecta sănătatea consumatorilor. Au fost identificare micotoxine peste nivelurile maxime permise. Acestea sunt toxine pe bază de mucegai, care intră în lanțul alimentar prin intermediul culturilor infectate.

De asemenea, un alt condiment în conţinutul căruia s-au descoperit substanţe toxice a fost tumenicul. În cazul acestuia, 3% dintre probele testate ascundeau aceleași toxine neplăcute.

Şi UE a avertizat, în 2021, asupra „semnelor de falsificare”

Totuși, nu este prima dată când așa-numitele „ierburi false” au fost găsite în rafturile de condimente.

În 2021, un studiu amplu al UE, în care au fost analizate 1.900 de mostre din 23 de țări, a constatat că 17% dintre condimentele prezente pe piaţă prezentau „semne de falsificare”.

Şi atunci tot oregano a fost de departe „cel mai rău” condiment. În 48% din probele analizate au fost descoperite impurităţi, dar au existat, de asemenea, valori ridicate de „corpuri străine” şi pentru piper, chimen, turmeric și șofran.

Printre aditivii necomestibili care au fost folosiți pentru a umple borcanele de produse uscate, experţii au amintit creta, coloranții și cojile de boabe de cafea se numără.

Ei spun că nu este vorba doar despre câţiva producători „mai dubioşi”, ci despre o situaţie generalizată, extrem de gravă, care trebuie tratată ca atare.

„Fraudă alimentară” cu şofran fals

Specialiştii au avertizat cu privire la o adevărată „frauda alimentară” generalizată, industria mondială a ierburilor și condimentelor fiind deosebit de vulnerabilă la exploatarea criminală.

O investigație a Europol a descoperit o bandă de crimă organizată care producea în Spania șofran fals și care exporta în întreaga lume cantități în valoare de 8,5 milioane de lire sterline.

Condimentul supranumit „aurul roșu”, obținut din stigmatele florilor acestei plante, este unul dintre cele mai scumpe de pe piaţa actuală, urmat de vanilie și cardamom.

Un alt studiu, realizat săptămâna aceasta de BBC, a descoperit că șapte din 61 de ierburi și condimente, ceea ce înseamnă în procente 11%, cumpărate de la retaileri populari, inclusiv Tesco, Sainsbury's, Asda și Amazon, conțineau ingrediente care nu erau menționate pe etichete.

Profesorul Rick Mumford, consilier științific și director pentru știință, cercetare și dovezi la FSA, a declarat că au fost puse la dispoziție fonduri pentru ca autoritățile locale să eșantioneze ele însele amestecurile de ierburi și condimente, în încercarea de a elimina falsurile de pe piață.

„Vom continua să desfășurăm programe de supraveghere pentru a identifica și descoperi riscurile emergente în cadrul sistemului alimentar britanic, pentru a contribui la asigurarea siguranței consumatorilor”, a adăugat el.

Cum lanţul de aprovizionare este unul global, deci deosebit de complex, în ciuda regulilor UE privind industria alimentară, este imposibil ca pe piaţă să nu pătrundă produse contrafăcute şi cu impurităţi.

Recomandarea ar fi să se folosească cât mai mult, în măsura în care este posibil, plantele aromatice în stare proaspătă. Măcar cele care cresc şi la noi.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Observația lui Liviu Avram despre legătura dintre Ciucă și Georgescu în contextul noilor dezvăluiri

2 „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate” / „Domnul Șucu Dan Viorel a fost recompensat de organele de Securitate c…

3 Infarctul poate fi prevenit / 7 simptome care apar cu o lună înainte, descoperite de experții din SUA

4 De citit ce scrie, cu pragmatism, Ioana Dogioiu, despre candidatul prezidențial Nicușor Dan

5 BREAKING Luni va fi votat noul guvern!