Experți britanici vor ajuta Bulgaria să pună în practică reforma sistemului judiciar

Experți britanici vor ajuta Bulgaria să pună în practică reforma sistemului judiciar

Experți britanici vor ajuta Bulgaria să pună în practică reforma sistemului judiciar, astfel încât țara să dea curs recomandărilor incluse de Comisia Europeană în recentul raport elaborat în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare privind reforma justiției și combaterea corupției și a criminalității organizate, transmite joi BTA.

Anunțul a fost făcut de ministrul bulgar al justiției, Ekaterina Zaharieva, după discuțiile avute joi la Londra cu omologul său britanic, Michael Gove.

Oficiala bulgară a invitat experți britanici să ajute la implementarea reformelor Consiliului Superior al Magistraturii și Parchetului din Bulgaria.

Cei doi miniștri au analizat posibilități concrete de cooperare între Londra și Sofia cu privire la îmbunătățirea capacității instituțiilor judiciare și la durata procedurilor de anchetă și proces judiciar.

Raportul MCV prezentat pe 27 ianuarie de Comisia Europeană relevă că obținerea de rezultate concrete în combaterea corupției la nivel înalt și a crimei organizate rămâne cea mai mare provocare pentru Bulgaria și trebuie să constituie principala prioritate pentru autoritățile acestei țări.

Potrivit documentului, Bulgaria a întreprins în 2015 pași importanți pentru a pune din nou pe agendă reforma justiției, după o perioadă de instabilitate politică care a părut să țină pe loc progresele. Cele două strategii naționale privind reforma justiției și lupta anticorupție constituie o foaie de parcurs detaliată pentru acțiune, afirmă Comisia, evidențiind că transpunerea lor în progrese concrete și tangibile va reprezenta o provocare majoră pentru 2016.

Raportul salută amendarea Constituției în luna decembrie, considerând că adoptarea modificărilor reprezintă un pas important spre o reformă a Consiliului Suprem al Magistraturii, și evidențiind că strategia reformei judiciare trebuie să devină lege.

Documentul remarcă însă că alte inițiative s-au lovit de obstacole, îndeosebi strategia anticorupție. Proiectul de lege care urma să instituie o nouă autoritate unificată anticorupție a fost respins de parlament. Deși guvernul și-a anunțat intenția de a propune un nou proiect, respingerea primei variante a evidențiat lipsa de consens politic din spatele procesului de reformă, indică raportul.

Acesta avertizează că progresele lente în combaterea marii corupții și a cazurilor de crimă organizată continuă să erodeze încrederea populației în capacitatea autorităților bulgare de a face justiție. Totodată, faptul că multe dintre recomandările din raportul MCV pe 2015 încă reclamă acțiune evidențiază o lipsă de determinare în eforturile instituțiilor bulgare în zone-cheie ale guvernanței judiciare.

Comisia Europeană consideră că procesul de monitorizare prin MCV, oportunitățile oferite de fondurile europene și angajamentul constructiv al Bruxelles-ului și al multor state membre vor continua să furnizeze sprijin valoros eforturilor de reformă ale Bulgariei.

În concluzie, Comisia îndeamnă Bulgaria să-și accelereze progresele în implementarea recomandărilor vizând reforma justiției și lupta împotriva corupției și a crimei organizate.

AGERPRES


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”