Expert ucrainean: Hersonul ar putea fi eliberat fără lupte

Expert ucrainean: Hersonul ar putea fi eliberat fără lupte

Într-o intervenţie în cadrul unei emisiuni televizate, Musienko a declarat că nu prevede o luptă urbană în Herson, oraş situat în sudul Ucrainei.

În opinia sa, trupele ruse sunt prinse deja într-o capcană, iar prioritatea armatei ucrainene este acum să le facă viaţa cât mai grea, până la punctul în care nu ar mai putea rezista.

Odată cu „însângerarea” rutelor de aprovizionare, „poate că inamicul va începe pur şi simplu să se predea sau să se retragă din Herson”, a apreciat Musienko.

Aceste comentarii survin după ce armata ucraineană a anunţat că a scos din uz toate podurile din Herson care asigură legăturile peste Nipru.

„Singurele mijloace de traversare a fluviului pentru ocupant sunt pontoanele din apropierea podului Antonivski, dar nu vor putea să răspundă total nevoilor lor”, a declarat deputatul regional Serghii Hlan.

„Ruşii nu mai pot să transfere material, muniţii şi chiar hrană pentru trupele lor”, a insistat el.

Confruntându-se cu aceste dificultăţi, Rusia a început să transfere centrele de comandament de pe malul drept al fluviului pe cel stâng. În acelaşi timp, circa 20.000 de soldaţi ruşi au rămas izolaţi în Herson, apreciază Serhii Klan.

Într-o evaluare asupra situaţiei din Herson, Ministerul britanic al Apărării estimează că liniile de reaprovizionare a soldaţilor ruşi prezenţi în Herson sunt aproape blocate, iar capacitatea lor de a rezista unei contraofensive va depinde de rezervele de provizii pe care şi le-au făcut până acum.

Armata rusă foloseşte acum două pontoane provizorii pentru a-şi aproviziona trupele care au trecut de cealaltă parte a râului spre nord-vest, dar transporturile decurg greu, ceea ce afectează semnificativ potenţialul de luptă, apreciază Londra.

Serhii Klan crede că următoarele două săptămâni vor fi decisive pentru acest oraş ocupat de ruşi încă de la începutul lui martie. Herson este singura capitală regională cucerită de armata rusă în aproape şase luni de război la scară largă în Ucraina.

În tot acest interval de timp, Rusia încă nu a reuşit să organizeze un referendum de alipire a regiunii şi nici să spargă liniile de aici spre oraşul Nikolaev, situat mai la vest.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…