Expert partener al Comisiei de la Veneţia: Votul electronic presupune pregătire cu mult timp înainte de lansarea sa

Expert partener al Comisiei de la Veneţia: Votul electronic presupune pregătire cu mult timp înainte de lansarea sa

Votul electronic presupune pregătire cu mult timp înainte de lansarea sa, a declarat Ardita Driza Maurer, expert partener al Comisiei de la Veneţia.

Ea a spus, marţi, la conferinţa online cu tema "Utilizarea de noi tehnologii în procesele electorale", organizată de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) şi Comisia de la Veneţia, că una dintre bunele practici este efectuarea de proiecte pilot înainte ca votul electronic să fie implementat la scară mai mare.

"O altă cerinţă este că votul electronic nu ar trebui să fie singura metodă de a vota până când există consens în privinţa sa şi toţi votanţii au acces la votul prin internet", a afirmat aceasta.

Ea consideră că nu se poate lansa un sistem de vot electronic fără să se efectueze înainte activitate preparatorie la nivel de reglementare, la nivel legal, tehnic şi în final la acela de implementare.

Potrivit acesteia, în Elveţia numai în ceea ce priveşte nivelul de implementare a durat 18 luni.

Ardita Driza Maurer a mai spus că introducerea votului electronic ar trebui să se facă cu respectarea anumitor cerinţe - în primul rând baza legală ar trebui să fie clarificată, principiile aplicabile, felul în care aceste principii sunt transpuse în cerinţe şi apoi ar trebui să urmeze teste, iar ulterior să fie o perioadă de practică în folosirea lui înainte de utilizarea la alegerile oficiale.

Michael Janssen, reprezentant al Diviziei alegeri şi partide politice din cadrul Comisiei de la Veneţia, a declarat că situaţia pandemică a determinat multe ţări din lume să amâne alegerile plănuite anul acesta, dar, de asemenea, au fost situaţii în care s-au luat măsuri preventive pentru organizarea acestora.

El a menţionat că, printre propunerile care s-au formulat în acest context, adiţional unor măsuri speciale de siguranţă, se numără: extinderea votului prin corespondenţă, votarea prin împuternicit şi prelungirea timpului de votare de la o zi la câteva zile.

Michael Janssen a afirmat că o creştere a folosirii noilor tehnologii ar putea preveni răspândirea noului coronavirus. El a spus că ar putea fi dificil să se facă pregătirile necesare în timp util înainte de următoarele alegeri, având în vedere că uneltele tehnice adecvate încă nu sunt puse la punct.

Acesta a menţionat că extinderea utilizării acestor unelte tehnice trebuie atent analizată şi că, potrivit unui raport postat pe site-ul Comisiei de la Veneţia, dacă numai votul prin internet ar fi permis, nu ar fi la fel de probabil ca alegători aparţinând grupurilor vulnerabile şi alţi oameni să voteze, lucru care ar putea avea un impact asupra rezultatului la scrutin.

Ovidiu Oproaica, director general al Direcţiei generale sistemul informaţional electoral naţional din cadrul AEP, a prezentat Sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal (SIMPV).

El a afirmat că arhitectura SIMPV se bazează pe sistemul informatic central, aplicaţia de verificare a dreptului de vot, sistemul de comunicare pentru conectarea tabletelor la sistemul informatic central, un centru de asistenţă. AGERPRES/(A - autor: Iulia Carciog, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Adrian Dădârlat)


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…