Expert despre R.Moldova: „E o revoluţie în doi paşi împotriva lui Vladimir Plahotniuc, oligarhul care a capturat statul. Este prima dată de la anexarea Crimeei când Rusia îşi dă mâna cu Occidentul”

Expert despre R.Moldova: „E o revoluţie în doi paşi împotriva lui Vladimir Plahotniuc, oligarhul care a capturat statul. Este prima dată de la anexarea Crimeei când Rusia îşi dă mâna cu Occidentul”

Ce se întâmplă în Republica Moldova. Armand Goşu, expert în spaţiul ex-sovietic: „E o revoluţie în doi paşi împotriva lui Vladimir Plahotniuc, oligarhul care a capturat statul. Este prima dată de la anexarea Crimeei când Rusia îşi dă mâna cu Occidentul”.

 Expertul în spaţiul ex-sovietic Armand Goşu spune într-un interviu pentru  G4Media.ro că „e prima dată după 2014, după anexarea Crimeei, când pe un dosar relativ vizibil, Rusia şi Puterile occidentale reuşesc să se pună de aceeaşi parte a mesei”.

Contextul de la Chișinău: Deputaţii din Blocul proeuropean ACUM reprezentat de Maia Sandu şi Andrei Năstase s-au aliat cu socialiştii preşedintelui pro-rus Igor Dodon şi au format un nou Guvern condus de Maia Sandu. Liderul Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc, care controlează Guvernul în exerciţiu condus de Pavel Filip şi Curtea Constituţională, a contracarat. Curtea a invalidat decizia de numire a noului Guvern, l-a suspendat pe preşedintele Igor Dodon şi a anunţat că parlamentul poate fi dizolvat, premierul Pavel Filip a fost declarat preşedinte interimar şi a anunţat alegeri anticipate pe 6 septembrie. În tot acest timp, Plahotniuc a organizat un miting, Dodon anunţă şi el demonstraţii, Maia Sandu a convocat şedinta noului Cabinet pentru mâine. Şi, cel mai important, şefa diplomaţiei europene, Federica Mogherini şi comisarul pentru extindere, Johannes Hahn, recunosc parlamentul ales care a luat decizia de numire a Guvernului Maia Sandu. În plus, ruşii, prin vicepremierul Dimitri Kozak, salută sprijinul SUA şi al UE.
G4media.ro: Cum traduceţi situaţia de la Chişinău?

Armand Goşu: „Este o revoluţie în doi paşi împotriva unui regim autoritar reprezentat de Vladimir Plahotniuc.

Primul pas a fost la alegerile din 24 februarie, când liderul Partidului Democrat (PDM), Vladimir Plahotniuc, a reuşit totuși să obţină 30 de mandate din totalul de 101, după ce a schimbat legislaţia electorală şi a redesenat circumscripţiile electorale.

Plahotniuc mai controla 10 mandate, 3 independenţi şi încă 7 deputaţi ai lui Ilan Şhor. 40 de mandate sunt însă prea puţine. 35 de mandate sunt ale socialiştilor, 26 ale Blocului ACUM, aceştia sunt cei 101 de deputaţi.

Aşadar, erau trei variante: Plahotniuc să facă alianţă cu socialiştii, ori cu Blocul ACUM, ori să meargă ACUM cu socialiştii.

A doua etapă este reprezentată de negocierile pentru formarea noului Guvern. Ele au fost foarte ciudate, au bătut pasul pe loc şi au fost relansate săptămâna trecută, pe 3 iunie, odată cu vizita emisarilor străini, un american, Bradely Freden, director general în Departamentul de stat, comisarul european Johannes Hahn şi vicepremierul rus, Dmitri Kozak, responsabil pe relaţia economică cu Republica Moldova.

Din acest moment s-a intrat în linie dreaptă, toţi cei 3 au venit cu mesajul: „Fără Plahotniuc!” şi atunci, practic, socialiştii au fost puşi la zid, nu au mai avut ce să facă pentru că ei ar fi mers pe o variantă cu Plahotniuc.

Faptul că ruşii au colaborat cu SUA şi cu UE în acest proiect de a-l îndepărta de la Putere, de la Chişinau, pe Plahotniuc, în care văd un lider al lumii criminale, i-a obligat şi pe socialiştii lui Dodon să se alieze şi să accepte alianţa cu Maia Sandu şi cu blocul ACUM.

G4media: Care să fie explicaţia că ruşii au bătut palma cu Occidentul pentru îndepărtarea lui Plahotniuc?

Armand Goşu: Ruşii s-au săturat de Plahotniuc de multă vreme pentru că le-a făcut probleme. Plahotniuc a picat şi între scaune, între găştile mafiote de acolo, le-a spălat banii unora, i-a încurcat pe alţii.

Retorica lui belicoasă, agresivă, i-a enervat. Vă amintiţi ce s-a întâmplat atunci cu Rogozin (vicepremier rus – n.r.), care a fost împiedicat să aterizeze la Chişinău, el fiind declarat persoana non grata (2 august 2017 – n.r.).

Aceste acţiuni agresive împotriva Rusiei, care aveau pentru Plahotniuc o miză specială, să convingă Occidentul de buna lui credinţă, mai ales pe americani, i-a enervat pe ruşi, dar nu foarte tare pentru că el are cetăţenie rusă, el are afaceri în Rusia, el e cablat la grupările criminale din Rusia.

Ruşii nu i-au ridicat cetăţenia, însă în ultimul moment, înainte de campania electorală, i-au deschis nişte dosare de spălare de bani. Erau spălări de bani pentru care administraţiile ruseşti primeau reproşuri din Occident.

Este prima dată după 2014, după anexarea Crimeeei, când pe un dosar relativ vizibil, Rusia şi Puterile occidentale reuşesc să se pună de aceeşi parte a mesei şi să spună: „Gata. Totuşi, Plahotniuc reprezintă lume criminală”.

Nu ruşii au vrut să scape de Plahotniuc, ci Moscova a observat că Bruxelles-ul şi Washington-ul încercau să scape de Plahotniuc şi nu aveau toate instrumentele necesare şi au pus umărul pentru că el i-a deranjat.

G4media.ro: Care este situaţia acum în Republica Moldova? Cine conduce ţara?

Armand Goşu: Este o dualitate a Puterii. Ai pe de-o parte, Guvernul Pavel Filip şi Curtea Constitutuţională, ambele controlate de Plahotniuc prin oamenii săi, loiali 100 %, care spun că nu mai există Parlament, că preşedintele Dodon este suspendat şi premierul Pavel Filip este preşedinte interimar şi au convocat alegeri anticipate pe 6 septembrie. Şi că nu există niciun Guvern Maia Sandu pentru că Parlamentul a fost suspendat.

Cealaltă tabără spune că e un abuz al Curţii Constituţionale, că există Parlament, că preşedinte e Dodon şi că noul Guvern este cel al Maiei Sandu.

G4media.ro: Spuneți că Plahotniuc controlează Curtea Constituţională de la Chişinău. Cum?

Armand Goşu: Prin oamenii săi de casă. Vorbim de lume criminală din fostul spaţiu sovietic: ori te cumpără, ori te şantajează, de multe ori acestea merg împreună.

Putem lua Curtea Constituţională om cu om, să vedem cine sunt judecătorii. Vă dau doar exemplul lui Mihai Poalelungi, preşedintele Curţii Constituţionale. El este un băiat de casă al Partidului Democrat, al lui Vladimir Plahotniuc, e de notorietate la Chişinău.

G4media.ro: Ce se va întâmpla în continuare?

Armand Goşu: Va fi o competiţie între cele două tabere, cât pot mobiliza resurse interne, oameni să participe la demonstraţii. Am văzut că Plahotniuc abia a adus 4000 de oameni, şi aceștia aduşi cu autocarele. E prea puţin.

Cealaltă variantă, care evident merge împreună cu prima, este presiunea externă. Cancelariile occidentale intervin şi recunosc Puterea legitimă. Deja şefa diplomaţiei europene, Federica Mogherini şi comisarul Johannes Hahn vorbesc de Parlamentul legal ales al Republicii Moldova care a desemnat Guvernul Maia Sandu. Avem ambasadorii UE, SUA, Rusiei şi încă alţii ai unor state europene care au participat la şedinta de constituire a Guvernului Maia Sandu, sâmbătă, 8 iunie.

Deci, să ai împotriva ta şi UE, şi SUA, şi Rusia, e cam greu. Probabil, Plahotniuc vrea să obţină un exit. Marea problemă e cine va pune mâna pe arhiva video a lui pentru că Plahotniuc aşa şi-a început ascensiunea, cu casete cu scandaluri sexuale.

G4media.ro: Dar pot avea Maia Sandu şi Andrei Năstase de la Blocul ACUM încredere în socialiştii filo-ruşi ai lui Igor Dodon?

Armand Goşu: Pentru un program minimal, deoligarhizarea statului, pot să aibă încredere pentru că şi conflictul dintre Plahotniuc şi Dodon este, de această dată, real. Pe termen foarte scurt, pot avea încredere. De altfel, socialişii au respectat angajamentele ieri, au votat declaraţia privind statul capturat, au votat schimbarea conducerii mai multor instituţii importante care sunt controlate de Plahotniuc.

G4media.ro: Ce e în neregulă cu Vladimir Plahotniuc, de ce trebuie să plece? Spuneţi că este un oligarh. Putem să îl comparăm cu Sorin Ovidiu Vîntu?

Armand Goşu: Vîntu e mic copil. Gânditi-vă că Plahotniuc a ajutat mafia rusească să spele 23 de miliarde de dolari. A coordonat dispariţia unui miliard de dolari, 18 la sută din PIB-ul Moldovei. Este un om care a pus o ţară pe butuci. E vinovat şi de depopularea ţării, de coruperea instituţiilor, de spălări de bani. Reprezintă o structură mafiotă care a capturat un stat.


Citește și:

populare
astăzi

1 O imagine cât o mie de cuvinte...

2 VIDEO Hopaaa, ce avem noi aici?

3 Încă o familie de „obscuri” cu avere uriașă

4 Citiți asta și apoi aruncați la coș sondajele mincinoase care-l dau pe Simion în turul doi

5 „Are 36 de kilometri și nu mai pornește, vă vine să credeți?”