Expertul în materie de securitate şi conflicte de la King's College London, Rod Thornton, a declarat pentru The Sun Online că generalii ruşi îşi pierd răbdarea din cauza pierderilor şi mersului războiului în Ucraina şi ar putea plănui să-l înlăture de la putere.
„FSB (Serviciile de Securitate ale Rusiei) crede că Putin trebuie înlăturat întrucât nu e destul de dur în Ucraina. S-a retras de la Kiev şi se concentrează asupra Donbass”, spune el.
În opinia lui Thornton, divizia militară a serviciilor de informaţii, GRU, este în cea mai bună poziţie de a face asta şi ar putea acţiona dacă văd că trupele ruse pierd teren în estul Ucrainei.
„Au toate instrumentele de informaţii să o facă. Dacă vrei să efectuezi o lovitură la palat ţii secretul şi procedezi extrem de discret. Pui GRU să o facă, ei au primit din ce în ce mai multă putere în ultimele săptămâni”.
Ofiţerii din informaţii ar putea să-i da un ultimatum lui Putin – demisionează sau moare.
„Apoi ceri televiziunilor să spună că Putin nu prea s-a simţit bine şi apoi desemnezi un nou lider. Cineva ar fi pus să anunţe: Bietul Putin a suferit un atac de cord din cauza stresului provocat de operaţiunea militară specială şi noi l-am pus la conducere pe.... [Ruşii] ar spune: Oh, era bolnav, când de fapt era mort”.
La peste 100 de zile de la începutul conflictului, Rusia nu şi-a atins încă obiectivele, după ce a eşuat în cucerirea Kievului concentrându-şi resursele într-o ofensivă intensă în estul Ucrainei. Dar armata rusă are pierderi umane grele şi nu poate continua cu această „hemoragie” în care rămâne fără oameni, rachete şi orice altceva, crede profesorul britanic.
Revolta se va răspândi de la bază, unde soldaţii simpli se întreabă ce fac acolo, la rangurile superioare. În eventualitatea unui puci, generalii ruşi ar retrage unităţile superioare de luptă de pe front şi le-ar comanda înapoi spre Moscova.
„Sunt cele mai bune trupe, prin urmare sunt de încredere, astfel că le poţi da ordin şi să-l respecte. Apoi mişcările lor vor fi captate de sateliţi şi de semnalizatoarele de trafic, ceea ce ar fi semn sigur că ceva rău i se întâmplă lui Putin.
Vor urma întâlniri secrete între ofiţeri ,însă vor fi secretoşi în privinţa lor. Vor trebui să o facă extrem de silenţios pentru că nu ar dori să-i alerteze pe susţinătorii lui Putin sau să dea de ştire Vestului”, explică el.
Întrebarea este dacă armata s-ar supune unor ordine de lovitură militară şi cu cine ar fi înlocuit Putin – probabilitatea e mare să fie cineva de linie dură, un militar care crede că războiul poate fi dus şi mai brutal. Un potenţial înlocuitor ar fi şeful armatei, generalul Valeri Gherasimov sau ultranaţionalistul Alexandr Bortnikov, şeful FSB.
Thornton anticipează că aceşti noi lideri ar putea apela la arme nucleare pentru a transmite mesajul că Rusia nu renunţă la luptă în Ucraina sau pentru a aplica doctrina rusă Udar care înseamnă o lovitură de şoc astfel încât inamicul să cedeze şi războiul să fie câştigat.
„În orice caz, Putin nu va mai sta prea mult la putere. Ori că moare din cauze naturale, ori că este înlăturat prin puci”.