"În ultimii ani, doar două-trei laboratoare, inclusiv specialişti de la Universitatea de Ştiinţă şi Tehnologie din China, au reuşit să atingă „superioritatea cuantică” în rezolvarea problemelor matematice „inutile”. Conform estimărilor mele, vom petrece încă zece ani. sau cam aşa ceva pentru a crea o maşină capabilă să rezolve probleme utile în practică. Şi chiar şi după aceea, calculatoarele cuantice vor rămâne un instrument pur ştiinţific în următoarele trei-patru decenii", a spus profesorul Lu Chaoyang.
În urmă cu doi ani, un grup de oameni de ştiinţă de la Quantum AI Lab de la Google a anunţat că au obţinut ceea ce ei au numit „supremaţia cuantică”. Ei au reuşit să rezolve problema „nerezolvabilă” a generării de numere aleatorii folosind computerul cuantic Sycamore creat de companie, care conţine 53 de biţi cuantici supraconductori (qubiţi).
Ulterior, realizarea „superiorităţii cuantice” a fost anunţată imediat de două echipe de fizicieni din China, care au reuşit să rezolve probleme matematice super-complexe folosind maşini cuantice supraconductoare şi fotonice. Potrivit profesorului Lu Chaoyang, cercetătorii chinezi au reuşit să rezolve o problemă mai complexă decât au făcut-o colegii lor de la Google, datorită calităţii mai ridicate a qubiţilor.
Îmbunătăţirea în continuare a calităţii biţilor cuantici, conform fizicianului, este necesară pentru a obţine „superioritatea cuantică” în rezolvarea problemelor care sunt utile în practică. Aşa cum se aşteaptă profesorul, în următorii zece ani, progresele în dezvoltarea qubiţilor vor permite echipei sale ştiinţifice să creeze computere care să ajute la descoperirea şi studierea proprietăţilor supraconductorilor de înaltă temperatură, precum şi la efectuarea de experimente în domeniul chimiei cuantice. .
„Dezvoltarea ulterioară a calculatoarelor cuantice va necesita crearea de qubiţi, probabilitatea de apariţie a erorilor aleatorii în funcţionarea cărora nu depăşeşte 0,5%. Acest lucru este necesar pentru a crea computere complexe capabile să corecteze erorile în activitatea lor. Următorul nostru mare sarcina este de a atinge „superioritatea cuantică” pe astfel de computere, pentru care ar putea avea nevoie de mai mult de o mie de qubiţi de înaltă calitate”, a concluzionat cercetătorul.