Expert american, despre dronele căzute în țara noastră: „Putin testează România și NATO”

Expert american, despre dronele căzute în țara noastră: „Putin testează România și NATO”

Profesor de științe politice la Rutgers University-Newark și expert în spațiul ex-sovietic, Alexander J. Motyl consideră că Vladimir Putin vrea să vadă cât de implicată este NATO în apărarea României și a statelor baltice, dar și să crească nervozitatea în țara noastră. Expertul nu exclude o intervenție rusească în Moldova, situație în care România ar putea fi ușor atrasă în conflict.

Atac cu drone la granița României FOTO Twitter

Atac cu drone la granița României FOTO Twitter

Într-un interviu exclusiv pentru „Adevărul”, Alexander J. Motyl, istoric și expert în Ucraina, Rusia și URSS, a vorbit despre semnificația fragmentelor de drone rusești căzute pe teritoriul României, despre viitorul Rusiei, de ce a subestimat Putin substanța identității ucrainene și de ce, la ora actuală, o Rusie pacifistă este o utopie.

Licențiat în istorie la Columbia University și având un doctorat în științe politice la aceeași prestigioasă universitate, reputatul profesor american a predat de-a lungul carierei la Columbia University și Harvard, iar de mai mulți ani este profesor de științe politice la Rutgers University-Newark. Autor a opt cărți și editor și coeditor a peste 50 de volume, Alexander J. Motyl a scris foarte mult despre Uniunea Sovietică, Ucraina, revoluții, naționalism și imperii.

Mai multe fragmente de drone rusești au căzut pe teritoriul României în ultimele săptămâni. Cât de riscantă este la ora actuală poziția României în contextul războiului din Ucraina?

În mod evident, Putin testează România și NATO. Putin vrea să vadă cât de implicată este NATO în apărarea României și a statelor baltice. Putin vrea de asemenea să crească nervozitatea în România. Iar toate astea se petrec într-un context mai larg. Mii de trupe rusești încă sunt în Transnistria, acolo unde sunt și cantități mari de armament. Liderii din Republica Moldova au adoptat în ultima perioadă un ton în creștere pro-Europa și anti-Rusia. O intervenție rusească în Moldova nu e imposibilă. Iar dacă s-ar întâmpla așa ceva, România ar putea fi ușor atrasă în conflict.

Ați declarat recent că Putin a dus Rusia aproape de colaps. Care ar fi argumentele dumneavoastră în acest sens?

Putin suferă de o parte dintre problemele pe care le au toți dictatorii. În primul rând, el crede că este infailibil, foarte înțelept, atotștiutor, iar cultul personalității sale a crescut mult în ultimele două decenii. În al doilea rând, Putin a construit un sistem politic extrem de centralizat ce descurajează inițiativele la nivelurile inferioare, încurajează corupția și promovează inabilitatea sau lipsa de dorință din partea subordonaților săi în ceea ce privește furnizarea de informații corecte privind realitatea din jurul său. În al treilea rând, Putin a scos la iveală și a contribuit la o ideologie rusească imperialistă ce scoate în evidență expansiunea Rusiei și dorința de a deveni din nou mare. Putin a făcut asta pentru a-și legitima modul în care conduce Rusia. În același timp, această ideologie l-a făcut să caute căi pentru a demonstra măreția Rusiei. Ca rezultat, Putin părea că nu greșește cu nimic atât timp cât prețurile la energie au fost mari și s-au înregistrat profituri uriașe. Însă cu timpul Putin a devenit din ce în ce mai mult predispus la greșeli, în special în ceea ce privește Ucraina, o țară și un popor pe care nu le înțelege pentru că refuză să le admită existența.

Alexander J. Motyl predă la Universitatea Rutgers din Statele Unite FOTO Aleksandr Chekmenev

Alexander J. Motyl predă la Universitatea Rutgers din Statele Unite FOTO Aleksandr Chekmenev

S-a dus norocul lui Vladimir Putin?

Absolut. Mulți îl privesc ca pe un lider strălucit, ca pe un mare maestru la șah. De fapt, Putin a fost extrem de norocos că a ajuns la putere exact în perioada în care economia Rusiei a început să crească, iar prețurile la energie au explodat pur și simplu. Banii făcuți ușor i-au făcut pe el și pe apropiații săi să profite mult și în același timp să-și asigure infrastructură și joburi pentru populație. Însă atunci când prețurile la energie au început să scadă, norocul lui Putin a început să se ducă. Norocul său a fost în interdependență cu abilitatea sa de a-și proiecta o imagine de mascul puternic: apărea la bustul gol, ținând arme sau vânând tigri. Iar astea au mers atât timp cât Putin arăta foarte bine și avea mușchi. Acum, că Putin s-a îngrășat, a devenit încet și în mod evident a îmbătrânit, abilitatea sa de a-și face imagine este în declin.

De ce a înțeles greșit Vladimir Putin substanța și realitatea identității ucrainene?

În primul rând, ca ofițer KGB în Germania, Putin nu a avut vreodată contacte și interacțiuni la prima mână cu naționalități sovietice și cu politica naționalităților sovietice.

În al doilea rând, ca membru tipic al elitei de la putere din Rusia, Putin vede Rusia ca pe o civilizație unică ce este destinată să își conducă vecinii. Extrapolând, conform concepției sale, fiecare altă națiune este inferioare. În al treilea rând, la fel ca numeroși ruși imperialiști și ultranaționaliști, Putin crede că ucrainenii sunt creația artificială a puterilor din Vest.

În al patrulea rând, teologia sa imperialistă îl forțează să realizeze că o Ucraină independentă este cel mai mare obstacol în crearea unei Rusii mari și imperiale. În acest sens, Ucraina este, de asemenea, cea mai mare amenințare pentru el; iar amenințările, așa cum știe orice ofițer KGB, trebuie eliminate.

Este o Rusie pacifistă o utopie?

În prezent da. Regimul lui Putin este fascist și imperialist, iar aceste două trăsături îl împing la agresiune față de țările vecine, în special față de Ucraina. Vestea potențial bună este aceea că dacă rușii l-ar detrona pe Putin și regimul său fascist s-ar prăbuși, ar fi o oportunitate pentru elemente anti-Putin în interiorul elitei și societății rusești pentru a crea un nou regim. Însă acești oameni ar trebui să înceapă noul regim pentru a termina războiul unilateral, prin a retrage trupele rusești din Ucraina și prin a fi de acord cu plata de daune. Nu ar fi ușor, însă ar fi posibil, însă doar dacă Putin pleacă de la putere, iar regimul său este înlocuit cu altceva, mai democratic și pro-occidental.

„Dacă Putin rămâne la putere sunt șanse mari pentru o lovitură de stat”

Cum vedeți viitorul Rusiei pe termen scurt și mediu?

Dacă Putin rămâne la putere și războiul continuă, sunt șanse mari ca în Rusia să fie o lovitură de stat ce va duce la o luptă dură pentru putere. Iar o astfel de lovitură de stat s-ar putea petrece în următoarele 12 luni. Nu știu cine va câștiga, dar haosul ce va rezulta ar putea duce ușor la colapsul regimului fascist . Dacă nu regim mai mult sau mai puțin demo-tehnocrat câștigă puterea, Rusia ar putea deveni ”normală”. Dacă nu, este foarte probabil ca în Rusia să izbucnească un război civil. Iar asta ar putea duce la un colaps al Rusiei ca stat, cumva similar cu ce s-a întâmplat cu URSS.

Vladimir Putin este slăbit și mai vulnerabil de la începutul războiului din Ucraina și destule elite politice și economice s-au întors împotriva lui. Dar Putin încă rezistă. Cum ar putea fi învins Vladimir Putin?

Va fi necesar un efort concertat fie din partea generalilor sau a FSB. Ambele grupări sunt nemulțumite de Putin. Dar ambele grupări fie l-au încurajat pe Priogjin, fie s-au uitat în cealaltă parte. Și ambele grupări știu că războiul s-ar putea încheia dezastruos pentru ei și țara lor. Analiștii ruși spun că ambele grupări discută deja de înlăturarea lui Putin. Însă ce lipsește e un alt prim pas. Prijojin a făcut un prim pas, însă fără succes. Iar un astfel de prim pas s-ar putea petrece dacă se vor produce evenimente neașteptate în Rusia. O asemenea scânteie ar putea fi politică, economică sau personală. Și Ceaușescu a fost înlăturat de la putere. Nu știu ce fel de scânteie va fi, dar știu că scântei se produc des, iar dacă sunt condiții favorabile, focul va izbucni.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Amănunte care dau fiori despre unul dintre cei mai puternici și enigmatici șmecheri ai planetei

2 Foarte interesante amănunte...

3 VIDEO „N-are cum. E mai mare” / Reacția lui Putin după ce a fost contrazis de primarul Moscovei într-o discuție despre salariu mediu

4 Unul dintre posibilii autori ai furtului tezaurului dacic, surprins pe camera de supraveghere. Se face apel pentru identificarea individului

5 Fostul șef al spionilor din România, despre Călin Georgescu și Donald Trump: „Cum se poate compara o broască oarecare cu un leu”