Experimentul unui medic: A mâncat zilnic, timp de o lună, șuncă, unt și ouă. Concluzia lui sfidează ce spun „experții”

Experimentul unui medic: A mâncat zilnic, timp de o lună, șuncă, unt și ouă. Concluzia lui sfidează ce spun „experții”

Un medic american mărturisește că șunca, untul și ouăle - trei alimente bogate în colesterol și adesea blamate - l-au ajutat să inverseze efectele unei diete junk food și să revină la parametri normali de sănătate.

Medicul spune că dieta Keto l-a ajutat. FOTO Shutterstock

Medicul spune că dieta Keto l-a ajutat. FOTO Shutterstock

Deși se spune adesea că șunca și untul sunt rele pentru sănătate, la fel și un consum mare de ouă, din cauza faptului că aceste alimente sunt bogate în grăsimi și colesterol, medicul a precizat că ceea s-a întâmplat cu corpul său sfidează ceea ce spun „experții în sănătate”, potrivit Daily Mail .

Dr. Sten Ekberg, un medic nutriționist din statul american Georgia, care face în mod regulat experimente legate de dietă, a mâncat șuncă, unt și ouă la micul dejun timp de 30 de zile la rând și susține că, de fapt, tocmai aceste alimente l-au făcut mai sănătos, după ce, anterior, urmase o dietă cu efecte negative asupra organismului său.

Cum a ajuns la acest experiment

Experimentul prezentat a fost făcut după un altul, realizat în martie 2023, când, timp de zece zile la rând, a mâncat numai junk food (alimente și băuturi ultraprocesate, cum ar fi fast-food, sucuri carbogazoase, dulciuri, prăjituri și gustări sărate), pentru a vedea ce impact are o astfel de dietă asupra sănătății sale. Nu numai că s-a îngrășat alarmant, dar nivelurile sale de insulină, glucoză, trigliceride, colesterol și biomarkeri pentru afectarea ficatului au crescut cu 19 % până la 125 %.

Pentru că la sfârșitul acelui experiment, analizele de sânge ale lui Ekberg au fost alarmante (inclusiv VLDL, care indică riscul de acumulare a plăcilor în artere), medicul a decis să încerce o dietă ketogenică pentru a vedea dacă aceasta ar putea inversa daunele.

Astfel, pe parcursul a 30 de zile, el a mâncat ceea ce el a numit o dietă keto „curată”, care includea multă șuncă, unt și ouă, dar și verdețuri cu frunze și legume și alte tipuri de carne precum friptură, pește și pui.

A vrut să afle dacă dieta keto - o dietă bogată în grăsimi și săracă în carbohidrați, care provoacă organismul să utilizeze grăsimi în loc de zahăr pentru energie - ar putea inversa daunele deja create.

Trebuie însă precizat că a ținut nu doar o dietă keto, ci și post intermitent - un plan ce alternează perioadele de alimentație cu cele de post. Pe parcursul celor 30 de zile, a mâncat fie una, fie două mese pe zi.

Pe parcursul celor 30 de zile, mesele sale principale includeau salate cu proteine, semințe, bucățele de bacon, ulei de măsline și sos de oțet. Variantele de mic dejun presupuneau cârnați, bacon, avocado, ceapă și roșii sau friptură cu o garnitură de broccoli sau conopidă fierte la aburi și acoperite cu un sos din ouă și unt.

Argumentul pro din spatele acestui tip de dietă este că ajută organismul să atingă cetoza - o stare metabolică care apare atunci când corpul arde grăsimile pentru energie. Și, într-adevăr, spune medicul, după trei zile de dietă keto, analizele sale de sânge au indicat că a atins cetoza. Apoi a menținut această stare metabolică pentru restul perioadei de 30 de zile.

După 30 de zile, Ekberg s-a cântărit și și-a făcut din nou analizele de sânge pentru a vedea cum s-a schimbat organismul său.

Medicul mărturisește că a constatat scăderea în greutate, la valori normale, considerate sănătoase pentru corpul său.

Dar cel mai mult l-a încântat faptul că analizele sale au arătat că totul a revenit la niveluri sănătoase.

„Corpul este foarte rezistent - își va reveni dacă faceți lucrurile potrivite”

Potrivit nutriționistului, insulina, glucoza, trigliceridele, colesterolul și indicatorii de afectare a ficatului au scăzut semnificativ, ceea ce sugerează că 30 de zile de dietă keto curată și post intermitent au reparat daunele cauzate de zece zile de consum de junk food.

„Ceea ce sper să rețineți din asta este cât de adaptabil este corpul vostru”, a spus Ekberg în videoclipul său de pe YouTube,

Chiar și după daune serioase provocate organismului „Corpul dvs. este foarte rezistent - își va reveni dacă faceți lucrurile potrivite”.

Totuși, rezultatele înregistrate de el nu înseamnă că dieta keto nu prezintă riscuri sau că va funcționa pentru toată lumea.

Probleme asociate dietei keto

Dieta keto ar putea provoca tensiune arterială scăzută, pietre la rinichi, constipație, deficiențe nutritive și un risc crescut de boli de inimă din cauza consumului ridicat de colesterol și grăsimi saturate, a arătat UChicagoMedicine.

Potrivit publicației Shefinds , atunci când se urmează o dietă keto pot apărea deficiențe de nutrienți : tiamina, acidul folic, vitamina A, vitamina E, vitamina B6, calciu, magneziu, fier și potasiu.

„Probabil cel mai important, o dietă keto este foarte săracă în fibre. Fibrele sunt esențiale în gestionarea zahărului din sânge, în sănătatea intestinelor și în reducerea riscului de boli cardiovasculare”, notează specialistul în nutriție, Lauren Mahesri.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Acuzații de o gravitate fără precedent în Austria, la adresa partidului lui Nehammer

2 Avertismentul serviciilor secrete americane despre războiul din Ucraina

3 Pe asta ați văzut-o?

4 Scandal uriaș în țara vecină! / „Guvernul Orban ar preda Ungaria rușilor fără luptă”

5 Un secret al zilelor noastre / Masacrul comis în „fortăreața” din Africa a uneia dintre cele mai mari companii din industria energetică