Experiențele de viață stresante pot îmbătrâni creierul cu ani, au descoperit experții în Alzheimer

Experiențele de viață stresante pot îmbătrâni creierul cu ani, au descoperit experții în Alzheimer

Experiențele de viață stresante pot îmbătrâni creierul cu câțiva ani, sugerează noi cercetări. Conform constatărilor unor experți conduși de o echipă de la Școala de Medicină și Sănătate Publică din cadrul Universității din Wisconsin (SUA), chiar și un eveniment major stresant la începutul vieții poate avea un impact asupra sănătății creierului ulterior. Studiul a fost prezentat la conferința internațională a Asociației Alzheimer organizată în perioada 16 - 20 iulie la Londra, relatează The Guardian.

 

Echipa a analizat date pentru 1.320 de persoane care au raportat experiențe stresante în timpul vieții și au fost supuse unor teste în ceea ce privește gândirea și memoria. Subiecții au avut vârsta medie de 58 de ani și studiul a inclus 1.232 de americani albi și 82 de afroamericani. O serie de examene neuropsihologice a analizat mai multe aspecte, incluzând patru teste de memorie (memorie imediată, învățare și memorie verbală, învățare și memorie vizuală și amintirea unei povestiri).

Experiențe de viață stresante au inclus situații precum pierderea unui loc de muncă, moartea unui copil, divorțul sau creșterea cu un părinte care a abuzat de alcool sau droguri. Rezultatele au arătat că un număr mai mare de evenimente stresante au fost legate de o funcție cognitivă mai săracă ulterior în viață.

În cazul afroamericanilor, echipa a constatat că aceștia au experimentat cu 60% mai multe evenimente stresante decât oamenii albi în timpul vieții lor. Cercetătorii au spus că, la afroamericani, fiecare experiență stresantă a fost echivalentă cu aproximativ patru ani de îmbătrânire cognitivă.

"Evenimentele stresante pe care se concentrează cercetătorii au fost de o mare varietate ... moartea unui părinte, abuzul, pierderea unui loc de muncă, pierderea unei case. .. sărăcia, traiul într-un cartier dezavantajat, divorțul", a declarat dr. Maria Carrillo, chief science officer (CSO) pentru Asociația Alzheimer. Ea a spus că până și o schimbare a școlii ar putea fi privită ca un eveniment de viață stresant pentru unii copii.

''Știm că stresul prelungit poate avea un impact asupra sănătății noastre, așa că nu e de mirare că acest studiu arată că evenimente de viață stresante ne pot afecta și memoria și abilitățile de gândire mai târziu. Cu toate acestea, rămâne să se stabilească dacă aceste evenimente de viață stresante pot duce la un risc crescut de demență'', a declarat dr. Doug Brown, directorul de cercetare al Societății Alzheimer.

"Studierea rolului stresului este complexă. Acesta este greu de separat de alte stări precum anxietatea și depresia, care sunt, de asemenea, de așteptat să contribuie la riscul de demență''.

''Cu toate acestea, concluziile arată că ar trebui făcut mai mult pentru a sprijini persoanele din comunitățile defavorizate care sunt mai susceptibile de a experimenta evenimente de viață stresante. Pe măsură ce ne îmbunătățim înțelegerea factorilor de risc pentru demență, este din ce în ce mai important să stabilim rolul pe care îl joacă stresul și evenimentele de viață stresante'', a spus Brown.

Alte cercetări au sugerat că există legături plauzibile între stres și inflamația cronică, ceea ce poate accelera dezvoltarea demenței. Dar experții cred că un stil de viață sănătos și o dietă sănătoasă poate ajuta la atenuarea acestui risc, chiar și pentru acei oameni care trec prin evenimente stresante.

AGERPRES


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”