Există sau nu rechini în Marea Neagră? Ce spun oamenii de știință
Câinele de mare este unul dintre cei mai feroce răpitori din Marea Neagră și aparține familiei Squalidae.
Câinele de mare este un rechin specific Mării Negre FOTO Shutterstock
Câinele de mare este un rechin răpitor pe care îl găsim în largul Mării Negre, cel mai frecvent la adâncimi de până la 100 m, foarte rar apropiindu-se de litoral la adâncimi mai mici de 10m.
În comparaţie cu rechinii oceanici, câinele de mare, rechinul specific Mării Negre, are o talie mică. Acest prădător poate măsura cel mult 1,7 metri lungime și poate atinge o greutate maximă de 15 kilograme.
Mereu agitat, câinele de mare trăieşte mai mult solitar, grupându-se în număr mic numai în timpul reproducerii. La țărmul nostru se apropie începând din luna martie şi până în noiembrie. De obicei este semnalat în larg la 50-70 m adâncime.
El se hrănește cu scrumbii, aterine, hamsii, guvizi, stavrizi, crabi și creveți.
Rechinii din Marea Neagră trăiesc între 30 și 60 de ani, potrivit site-ului pescariamarasteni.ro .
Spre deosebire de alte specii, acest rechin este fricos. Nicio persoană nu a fost atacată vreodată de un rechin în Marea Neagră.
”Carnea de rechin se consumă, dar este aspră şi lipsită de grăsimi. În Marea Neagră, capturile raportate de câine de mare au scăzut numai în ultimii 20 de ani, cu peste 70%. Cu toate acestea, Marea Neagră este considerată a avea în continuare, una dintre cele mai mari populaţii de rechini din acest gen”, mai scrie pescariamarasteni.ro.
Sursa: adevarul.ro