
„Există o logică solidă în deciziile macroeconomice ale administrației Trump”/Theodor Stolojan îi dă dreptate liderului american
Există o logică solidă în deciziile macroeconomice ale administrației Donald Trump, consideră economistul și fostul premier al României, Theodor Stolojan, asta după ce a analizat ultimele date din economia SUA.
„Există o logică solidă în deciziile macroeconomice ale administrației Trump, chiar dacă mijloacele de înfăptuire ale acestor decizii au declanșat dezbateri intense în SUA și în afara SUA!”, consideră Theodor Stolojan, pe linkedin .
„Să vedem indicatorii macro ai SUA pentru anul 2024 în miliarde dolari:
Produsul intern brut 28.640
Deficitul bugetar 1.833 6,4 % din PIB
Datoria publică 36.600 127,8 % din PIB
Dobânzi la datoria publică 1.133 3,9 % din PIB
Deficitul comercial mărfuri 1.200 4,2 % din PIB
Deficitul comercial mărfuri și sevicii 918 3,2 % din PIB
Din perspectiva indicatorilor macro ai SUA, decizia de a-l împuternici pe Elon Musk să reducă cheltuielile bugetului SUA cu cca 2.000 miliarde de dolari, în decursul unei anumite perioade de timp, este perfect logică cu interesul SUA de a stăvili creșterea datoriei publice, de a micșora cheltuielile pentru dobânzi la datoria publică și de a contribui la reducerea deficitului comercial al economiei SUA în relațiile cu restul lumii, reflectat în balanța de plăți.
Având în vedere rolul global al dolarului SUA, ca monedă de rezervă internațională și ca parte componentă a lichidității mondiale, precum și avantajul de necontestat al SUA, ca autoritate de emisiune monetară pentru finanțarea, pe piețele financiare internaționale, a deficitului său bugetar, este de așteptat ca deficitul bugetar al SUA să nu dispară.
În acest fel, țările care doresc, în continuare, să utilizeze dolarul SUA drept monedă de rezervă internațională, vor avea posibilitatea ca dolarii proveniți din excedentele comerciale cu SUA să fie investiți în titluri de stat, emise de trezoreria americană pentru finanțarea deficitului bugetar și refinanțarea datoriei publice ajunsă la scadență”, mai spune Stolojan.
Anunțul lui Trump
"Aveţi răbdare", a afirmat sâmbătă preşedintele american Donald Trump după intrarea în vigoare a unor taxe vamale suplimentare de 10% care vizează o mare parte a produselor importate de Statele Unite, recunoscând că "nu va fi uşor" având în vedere riscurile inflaţiei.
Acest plafon universal de 10%, adăugat la taxele vamale care existau anterior, reprezintă o explozie pentru comerţul mondial care urmează să se amplifice în zilele următoare, relatează AFP, conform Agerpres.
"Aceasta este o revoluţie economică şi vom câştiga", a scris sâmbătă cu majuscule preşedintele american pe platforma sa Truth Social, cerându-le totuşi compatrioţilor săi "să aibă răbdare" pentru că "nu va fi uşor".
"Rezultatul final va fi istoric", a promis Trump.
Aceste taxe vamale de 10% vizează o mare parte din produsele pe care Statele Unite le importă din restul lumii, deşi anumite bunuri sunt scutite pentru moment: petrol, gaze, cupru, aur, argint, platina, paladiu, cherestea, semiconductori, produse farmaceutice, sau chiar minerale care nu se găsesc pe teritoriul american.
Noile tarife ale lui Trump nu vizează şi bunurile supuse unor tarife separate de "securitate naţională" de 25%, inclusiv oţelul şi aluminiul, autoturismele, camioanele şi piesele auto.
Agenţii vamali americani au început sâmbătă să colecteze tariful unilateral de 10% al preşedintelui Donald Trump pentru toate importurile din numeroase ţări, urmând ca alte majorări de taxe vizând mărfuri provenite de la 57 de parteneri comerciali mari ai SUA să înceapă să fie aplicate de săptămâna viitoare, notează Reuters.
Tariful "de bază" de 10% a intrat în vigoare în porturi, aeroporturi şi antrepozite vamale din SUA la ora 12.01 ET (04.01 GMT), prima fază a iniţiativei lui Trump de a respinge total sistemul de tarife convenite reciproc după al Doilea Război Mondial.
Printre ţările lovite iniţial de tariful de 10% se numără Australia, Marea Britanie, Columbia, Argentina, Egipt şi Arabia Saudită.