Exerciţiu naţional de alarmare publică. Sirenele vor fi puse în funcțiune miercuri, 28 februarie

Exerciţiu naţional de alarmare publică. Sirenele vor fi puse în funcțiune miercuri, 28 februarie

Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă organizează miercuri un exerciţiu naţional de alarmare publică. Acesta se desfăşoară în contextul mai multor evenimente organizate cu ocazia "Săptămânii Protecţiei Civile".

Sirenele vor fi puse în funcțiune FOTO Adevărul

Sirenele vor fi puse în funcțiune FOTO Adevărul

Scenariul exerciţiului presupune atât înştiinţarea centrelor operaţionale pentru situaţii de urgenţă din judeţele ţării/Bucureşti - Ilfov, cât şi verificarea funcţionării sistemului de alarmare prin acţionarea sirenelor electrice şi electronice de alarmare a populaţiei, precizează IGSU, anunță Agerpres.

În întreaga ţară au loc, în cursul acestei săptămâni, mai multe acţiuni dedicate protecţiei civile - Ziua Porţilor Deschise la unităţile ISU, sesiuni de instruiri practice privind tehnicile de acordare a primului ajutor medical în situaţii de urgenţă în şcoli, bilanţuri.

Vineri, va fi relansată noua versiune a platformei naţionale de pregătire pentru situaţii de urgenţă https://fiipregatit.ro/ şi va fi relansat site-ul Platformei Naţionale pentru Reducerea Riscurilor la Dezastre.

Ce facem când urlă sirena la dezastre. Câte tipuri de alarme sunt

Semnalul „alarmă la dezastre” este compus din 5 sunete a câte 16 secunde fiecare, cu pauză de 10 secunde între ele.

Acesta semnal este emis de autorități în cazul ruperii de baraje, al unor viituri puternice sau în cazul căderilor de obiecte din atmosferă sau cosmos. Pe de altă parte un semnal similar se emite și în cazul unui accident nuclear sau chimic. În cazul ruperii de baraje sau al viiturilor, cetățenii trebuie să plece de urgență din zonele ușor inundabile, adică să ocupe poziții înalte. La accidentele chimice sau nucleare, autoritățile vă sfătuiesc să intrați în casă și să închideți geamurile și sistemele de climatizare, iar în cazul căderilor de obiecte, este bine să ascultați mesajele oficiale.

De precizat că, în cazul unor situații reale, mai multe informații vor fi transmise de autorități prin intermediul mesajelor RO-ALERT, al aplicației DSU, dar și al altor surse ale structurilor pentru situații de urgență, precum și prin posturile de radio și TV. Sistemul național de alarmare este dotat cu 7.539 sirene de diferite puteri, dintre care 5.389 sirene electrice şi 2.150 sirene electronice.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 LIVE Alegeri parlamentare 2024 / PSD a câștigat alegerile cu peste 22%, AUR e pe doi cu 18%, urmat de PNL

2 Simple zvonuri?

3 Uite, asta este chestie gravă și concretă despre Călin Georgescu!

4 VIDEO Da, este surprinzătoarea președintă a POT, are două masterate şi a participat la tranzacţii imobiliare de sute de milioane de euro

5 ALERTĂ Avem distribuirea mandatelor în Parlament! PSD, PNL, UDMR și Minoritățile au majoritate și pot guverna fără USR, spun calculele partidelor!