Exercițiu IGSU: Sirenele au sunat vineri în 10 județe, în ultima zi a exercițiului PROCIV 2017
Exercițiul de alarmare PROCIV 2017, organizat de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, a avut loc vineri în 10 județe - Arad, Caraș-Severin, Dolj, Gorj, Hunedoara, Mehedinți, Olt, Teleorman, Timiș și Vâlcea, fiind ultima zi de testare și verificare a unor echipamente din componența sistemului de înștiințare, avertizare și alarmare în situații de protecție civilă.
* CARAȘ-SEVERIN
La nivelul județului Caraș-Severin există circa 200 de sisteme de alarmare în caz de dezastre, din care doar 85% sunt funcționale, a declarat vineri, pentru AGERPRES, Elena Tarla, purtător de cuvânt al ISU Semenic.
''Din cele 200 de sisteme de alarmă, aproape 85% sunt funcționale. Sunt și două localități din Caraș-Severin unde aceste sisteme lipsesc, respectiv, la Naidăș și la Ciuchici. În localitățile unde nu există astfel de sisteme, alarma este dată de clopotele de la biserică'', afirmă Elena Tarla.
De asemenea, în județ există și aproximativ o sută de adăposturi pentru populație, la care se adaugă și pivnițele (beciurile) existente la casele de la țară, precum și adăposturile naturale, cum sunt diferite grote sau peșteri.
Exercițiul național de înștiințare, avertizare și alarmare în situații de protecție civilă PROCIV 2017 s-a desfășurat vineri și în Caraș-Severin, ocazie cu care a fost declanșat mecanismul de înștiințare a autorităților privind iminența producerii unor evenimente deosebite, pentru a testa și a verifica echipamentele.
* TELEORMAN
158 de sirene, dintre care 143 electrice și dinamice, iar alte 15 electronice, au fost testate vineri, la nivelul județului Teleorman, în cadrul mecanismului de înștiințare a autorităților privind iminența producerii unor evenimente deosebite, potrivit purtătorului de cuvânt al ISU "AD Ghica", Gelu Dragomir.
Simulările au loc în intervalul orar 10,00 — 15,00, timp în care cetățenii aud semnalul de alarmare compus din cinci sunete a câte 16 secunde fiecare.
Potrivit sursei citate, "cetățenii au avut un rol pasiv, fiind nevoie să rămână calmi și să urmărească informările Inspectoratului pentru Situații de Urgență Teleorman."
Mesajele tip voce au fost particularizate cu sintagma ''EXERCIȚIU''.
Înaintea emiterii unui ordin al IGSU, ce prevedea simularea în toate orașele și comunele județului, în Teleorman erau pregătite pentru simulare zece localități riverane Dunării. Acestea au fost alese pentru testarea unor echipamente moderne achiziționate în anul 2016, prin fonduri europene, ce permit alarmarea directă a sirenelor din dispecerat, cât și transmiterea mesajelor vocale către cetățeni, ținând cont de riscul crescut de inundații din zonă.
* COVASNA
Primăria Sfântu Gheorghe a achiziționat în ultimii ani patru sirene electronice și intenționează să mai achiziționeze încă două printr-un program multianual de modernizare a sistemului de alarmare a populației împotriva calamităților.
Coordonatorul Serviciului de Protecție Civilă din cadrul Primăriei Sfântu Gheorghe, Laszlo Levente a declarat vineri, pentru AGERPRES, că toate cele patru sirene electronice, prin intermediul cărora pot fi transmise atât mesaje acustice, cât și verbale, sunt montate, locurile de amplasare fiind pe hotelul Bodoc din centrul municipiului, pe două imobile situate pe strada Bem Jozsef și Varadi Jozsef, precum și pe un bloc aflat în zona Gării, iar următoarele două vor fi instalate în Cartierul Simeria, zona Dealului, și în zona Covalact.
''Au fost amplasate în funcție de un plan de audibilitate făcut de experți, care au stabilit atât punctele, cât și puterea sirenelor (...) Vrem să reînnoim tot sistemul electronic, nu merită să investim în sirenele vechi care datează din anii 60-70 pentru că sunt scumpe și nici nu mai găsim piese de schimb. Cele noi sunt moderne și pot transmite și anunțuri verbale (...) Planul este să achiziționăm în Sfântu Gheorghe șase sirene electronice, iar patru au fost deja achiziționate. În fiecare an Primăria a cumpărat câte una pentru că sunt scumpe, în jur de o jumătate de milion de lei vechi. Deci au fost cumpărate patru, anul ăsta Primăria mai cumpără una, iar anul viitor pe cea de-a șasea și urmează apoi satele aparținătoare Chilieni și Coșeni'', a declarat Laszlo Levente.
Potrivit reprezentanților Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență (ISU) Covasna, în cadrul exercițiului PROCIV 2017, care a vizat verificarea echipamentelor de înștiințare, avertizare și alarmare a populației în caz de dezastre, joi au fost testate 12 din cele 21 de sirene existente pe raza municipiului Sfântu Gheorghe și s-a constatat că două dintre acestea sunt neoperative.
Purtătorul de cuvânt al ISU Covasna, cpt. Ionela Mazîlu a precizat că este vorba despre sirenele aflate la sediile a două societăți comerciale aflate în lichidare, unde fie nu există alimentare cu curent electric, fie accesul este interzis.
* OLT
Un număr de 262 de sirene precum și zeci de clopote au fost folosite vineri, în județul Olt, în cadrul mecanismului de înștiințare a autorităților privind iminența producerii unor evenimente deosebite, potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Olt, Alin Băsășteanu.
Acesta a precizat că exercițiul de vineri s-a derulat cu ajutorul a 262 de sirene de alarmare, de diferite tipuri și puteri, dintre acestea 178 sunt sirene electrice, 84 sirene electronice și două sirene dinamice.
"În localitățile în care nu sunt sirene, ori în care sirenele existente sunt defecte, au fost folosite clopotele. În teren, pentru a observa cum se derulează alarmarea și fluxul informațional au fost prezente 10 echipe de la ISU Olt", a spus Băsășteanu.
În județul Olt, 11 localități rurale nu dețin sirene de alarmare, iar în alte trei comune sirenele sunt defecte. De la începutul anului și până în prezent trei localități care nu dețineau sirene au achiziționat asemenea sisteme de alarmare și o comună care a avea sirene dar erau defecte a remediat defecțiunile la sistemul de alarmare, potrivit reprezentantului ISU Olt.
Sistemele de alarmare sunt verificate periodic de reprezentanții ISU.
La nivelul județului Olt, în anul 2016, au fost executate 52 de exerciții de alarmare la nivelul localităților și în toate cele 52 de localități sirenele au funcționat dar au fost observate și nereguli, precum neasigurarea unor surse alternative de alimentare cu energie electrică, neîntreținerea corespunzătoare a sistemelor, acces nerestricționat pentru un număr limitat de persoane la sirenele de alarmare.
* VÂLCEA
Un număr de 15 localități din județul Vâlcea nu au sirene de alarmare și la exercițiul PROCIV 2017, desfășurat vineri, în respectivele localități au fost folosite clopotele, potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Vâlcea, Cătălin Popescu.
"La nivelul județului Vâlcea, în 74 de localități sunt sirene de alarmare, iar 15 localități nu au sirene. Localitățile care nu au sirene nu sunt situate în apropierea unor baraje de acumulare ori depozite de substanțe chimice", a precizat Cătălin Popescu.
El a adăugat că vineri au fost în teren, în timpul exercițiului, 15 echipe ale ISU Vâlcea.
Purtătorul de cuvânt al ISU Vâlcea a menționat că în județ sunt 265 de astfel de mijloace de alarmare, care pot fi utilizate în cazul unor dezastre sau alte situații de protecție civilă, modul de acționare a acestora fiind realizat local sau centralizat, din dispecerate.
"Responsabilitatea menținerii în stare de operativitate a sistemului de înștiințare-alarmare revine autorităților publice locale, iar reprezentanții inspectoratelor pentru situații de urgență derulează, periodic, acțiuni de verificare în teren. Pe parcursul anului trecut, personalul specializat din cadrul ISU Vâlcea a verificat 117 mijloace de alarmare a populației. În anul 2016, instituția noastră a organizat 46 exerciții de alarmare la nivelul localităților, acțiuni derulate în colaborare cu comitetele județene și locale pentru situații de urgență, instituțiile publice cu atribuții în managementul situațiilor de urgență și operatorii economici sursă de risc", se arată într-un comunicat al ISU Vâlcea.
***
La nivel național există peste 7.700 astfel de mijloace, care pot fi utilizate în cazul unor dezastre sau alte situații de protecție civilă, modul de acționare a acestora fiind realizat local sau centralizat din dispecerate.
AGERPRES / (AS — A — autori: Paula Neamțu, Luiza Abu Salem, Oana Mălina Negrea, Cristina Matei, editor: Marius Frățilă, editor online: Gabriela Badea)