Exercițiu IGSU: Câteva sute de sirene au sunat alarma în șapte județe din țară

Exercițiu IGSU: Câteva sute de sirene au sunat alarma în șapte județe din țară

Câteva sute de sirene au sunat alarma, marți, în județele Brăila, Călărași, Constanța, Galați, Ialomița, Tulcea și Vrancea în timpul exercițiului organizat de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență pentru testarea și verificarea unor echipamente din componența sistemului de înștiințare, avertizare și alarmare în situații de protecție civilă - PROCIV 2017.

* BRĂILA

Claritatea sunetului a fost principala problemă constatată la sirenele de alarmare din municipiul Brăila, motiv pentru care primarul Marian Dragomir a anunțat că în bugetul pentru 2017 a fost inclusă achiziția unor sirene.

"Cele șase sirene electronice care există la nivelul municipiului și-au îndeplinit rolul de atenționare a populației, dar din punct de vedere al clarității semnalului sonor au existat unele deficiențe legate de claritatea informării. Acesta este și motivul pentru care în bugetul aprobat în Consiliul Local pentru anul 2017 a fost inclusă achiziția unor astfel de sirene, pentru ca la următoarele exerciții să nu mai avem situații de genul acesta", a declarat pentru AGERPRES primarul Brăilei, Marian Dragomir.

La nivelul județului, potrivit purtătorului de cuvânt al ISU, lt. col. Ștefan Stoian, există peste 170 de astfel de mijloace de alarmare, care pot fi utilizate în cazul unor dezastre sau altor situații de protecție civilă, modul de acționare putând fi local sau centralizat.

"Responsabilitatea menținerii în stare de operativitate a sistemului de înștiințare-alarmare revine autorităților publice locale, iar reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență derulează periodic acțiuni de verificare în teren. Pe parcursul anului trecut, personalul specializat a verificat 60 mijloace de alarmare a populației", a explicat Stoian.

În 2016, ISU Brăila a organizat 20 exerciții de alarmare la nivelul localităților, acțiuni derulate în colaborare cu comitetele locale pentru situații de urgență, instituțiile publice cu atribuții în managementul situațiilor de urgență și operatorii economici sursă de risc.

* CĂLĂRAȘI

Sirenele de alarmare în caz de dezastre au sunat, în a treia zi de Paște, în toate localitățile din județul Călărași.

"Astăzi, între orele 10,00—12,00 în cadrul tuturor unităților administrativ teritoriale din județul Călărași, respectiv în cele două municipii, trei orașe și 59 de comune din județ au fost puse în funcțiune sistemele de alarmare publică la dezastre, în cadrul unui exercițiu la nivel național", a declarat pentru AGERPRES prim-adjunctul ISU Călărași, Adrian Păduraru.

"Sirenele, care sunt amplasate, de regulă, pe cele mai înalte clădiri din localități, au sunat în cinci etape a câte 16 secunde fiecare, cu pauze de zece secunde. În general, cetățenii au știut despre acest exercițiu în urma informării pe canalele media, dar au fost și unii care nu aflaseră că vor suna alarmele și au fost întrebători", a adăugat Păduraru.

Potrivit acestuia, toate sirenele au funcționat fără probleme și nu au fost înregistrate atacuri de panică printre locuitorii din județ.

* CONSTANȚA

Cele 161 de sirene de alarmare a populației și sistemele electronice de transmitere automată a mesajelor de avertizare la dezastre și situații de protecție civilă au fost activate simultan, marți, între orele 10,00 și 15,00, în localitățile județului Constanța care au astfel de echipamente în dotarea primăriilor.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Dobrogea, Anca Chiriță, în perioada de desfășurare a exercițiului în localitățile constănțene sirenele și echipamentele de avertizare au transmis semnalul de alarmare, compus din cinci sunete a câte 16 secunde fiecare și mesaje de avertizare vocală a populației cu sintagma explicită: ''Exercițiu''.

"Exercițiul PROCIV 2017 vizează verificarea declanșării mecanismului de înștiințare a autorităților privind iminența producerii unor evenimente deosebite, fiind astfel acționate echipamentele dedicate de avertizare/alarmare a populației din zone posibil a fi afectate de dezastre, prin intermediul semnalelor acustice. Astfel, vor fi verificate atât fluxurile de transmitere a mesajelor de înștiințare către autorități, cât și modul de funcționare a mijloacelor de alarmare a populației (sirene) existente la nivelul comunităților", a precizat oficialul citat.

Potrivit ISU Dobrogea, în anul 2016, au fost planificate și realizate 29 de exerciții de alarmare publică pentru cunoașterea reală a nivelului de securitate asigurat al comunităților locale și a stadiului de gestionare a situațiilor de urgență în comunitățile locale, în cadrul instituțiilor și operatorilor economici.

"Responsabilitatea menținerii în stare de operativitate a sistemului de înștiințare-alarmare revine autorităților publice locale, ISU Dobrogea realizând anul trecut 99 de acțiuni de verificare în teren a acestor mijloace de alarmare", a precizat Anca Chiriță.

* GALAȚI

Toate cele 470 de sirene din județul Galați au fost testate, marți, în cadrul exercițiului de verificare a sistemului de înștiințare, avertizare și alarmare în situații de protecție civilă.

Exercițiul s-a desfășurat în bune condiții, iar gălățenii nu s-au panicat, dovadă fiind faptul că nu au fost înregistrate apeluri la numărul unic de urgență.

După exercițiul de alarmare, reprezentanții ISU Galați au verificat și cel mai mare adăpost din municipiu, aflat la subsolul Spitalului Județean Sf. Apostol Andrei, întins pe circa 7.500 de mp.

"Nu mi-a fost frică, pentru că am auzit la radio, la televizor că va fi un exercițiu. Este foarte bine că se face așa ceva. Să știe lumea ce trebuie să facă în caz de pericol. Eu știu ce să fac, mă duc la subsolul blocului, la adăpost", a spus Marioara Vădanei, din Galați.

La rândul său, reprezentantul ISU Galați a explicat că scopul exercițiului a fost acela de verificare a sistemelor de alarmare a populației, a fluxului informațional între dispeceratul ISU și compartimentele superioare și de verificare a reacțiilor autorităților locale.

"În total, în județul Galați sunt 470 de sirene cu specificații tehnice diferite — cu anunțul public, electronice, electrice și pneumatice. Toate au funcționat normal. Nu au fost primite telefoane la numărul unic de urgență 112, ceea ce arată că populația nu s-a panicat, a fost informată despre acest exercițiu. În cazul unui pericol real populația trebuie să se adăpostească și să asculte indicațiile autorităților", a declarat purtătorul de cuvânt al ISU Galați, Eugen Chiriță.

Potrivit datelor Primăriei municipiului Galați, în oraș există 145 de adăposturi civile, amenajate la subsolul unor blocuri. Totuși, nu toți locatarii au acces la ele. Locatari din cartierul Micro 13 B susțin că nu au cheia adăpostului civil de la parterul blocului în care locuiesc, aceasta aflându-se la Protecția Civilă și nu la asociația de locatari.

* IALOMIȚA

În toate cele 66 de localități ale județului Ialomița, exercițiul de alarmare s-a desfășurat la parametri normali.

"Exercițiul a avut loc în toate cele 66 de localități, dintre care șapte orașe. S-au folosit sirenele și, după caz, clopotele de la biserici", a declarat pentru AGERPRES purtătorul de cuvânt al ISU Ialomița, căpitanul George Damian.

Potrivit acestuia, conducerea ISU urmează să verifice fluxurile de transmitere a mesajelor de înștiințare către populație și autorități.

"În acest moment se urmărește fluxul desfășurării exercițiului, se fac analize privind transmiterea mesajelor pe fiecare localitate în parte și, în funcție de acestea, se vor lua măsurile de rigoare", a precizat oficialul citat.

* TULCEA

Cele 12 sirene din municipiul Tulcea au funcționat corespunzător în timpul exercițiului efectuat la nivel național de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (ISGU).

"În municipiul Tulcea avem o sirenă electronică și alte 11 sirene electrice care conțin un modul electronic montat în urmă cu doi sau trei ani. Trimestrial, aceste sirene, cât și centrala automată, sunt verificate mecanic, electric și telefonic, iar astăzi (marți — n.red.) au funcționat corespunzător în timpul exercițiului efectuat la nivel național", a declarat, pentru AGERPRES, inspectorul de protecție civilă din cadrul Poliției locale, Pavel Sevastian.

La nivelul județului, potrivit Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Delta, există 82 de sirene care pot fi utilizate în cazul unor dezastre sau alte situații de protecție civilă.

"Ultimul exercițiu privind verificarea modului în care funcționează sirenele a avut loc luna trecută, în orașul Babadag", a adăugat reprezentanta ISU, Angela Tulceanu.

* VRANCEA

Două sisteme de alarmare, din cele 158 existente, în județul Vrancea nu au funcționat în timpul exercițiului organizat de IGSU, potrivit informațiilor furnizate AGERPRES de purtătorul de cuvânt ISU, Florin Olaru.

El a precizat că problemele semnalate urmează să fie remediate de reprezentanții Primăriei Focșani, sistemele de alarmare fiind în administrarea unităților teritorial-administrative.

"La nivelul județului Vrancea avem 158 de sisteme de alarmare, cel puțin câte una în fiecare comună. Exercițiul de astăzi a decurs bine, fiind înregistrate probleme la doar două sisteme de alarmare, din municipiul Focșani, care nu au funcționat", a precizat Olaru.

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) va desfășura, de marți până vineri, la nivel național, un amplu exercițiu pentru testarea și verificarea unor echipamente din componența sistemului de înștiințare, avertizare și alarmare în situații de protecție civilă — PROCIV 2017.

Simulările au început marți, timp de patru zile urmând să fie verificate atât fluxurile de transmitere a mesajelor de înștiințare către autorități, cât și modul de funcționare a mijloacelor de alarmare a populației (sirene) existente la nivelul comunităților.

În perioada vizată, locuitorii Capitalei și cei din județele țării vor auzi semnalul de alarmare, compus din cinci sunete a câte 16 secunde fiecare, în intervalul orar 10,00 — 15,00. De asemenea, în funcție de caracteristicile tehnice, vor fi testate și echipamentele care permit transmiterea mesajelor de avertizare vocală către populație.

La nivel național există peste 7.700 astfel de mijloace, care pot fi utilizate în cazul unor dezastre sau alte situații de protecție civilă, modul de acționare a acestora fiind realizat local sau centralizat din dispecerate.

IGSU le recomandă cetățenilor să rămână calmi și să urmărească informările inspectoratelor pentru situații de urgență. Mesajele tip voce vor fi particularizate cu sintagma "Exercițiu".

În cursul zilei de miercuri, IGSU va desfășura exerciții de alarmare în București, Argeș, Bacău, Botoșani, Brașov, Ilfov, Neamț, Prahova, Suceava, Vaslui, Buzău, Dâmbovița, Giurgiu și Iași

AGERPRES


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…