Executor judecătoresc, trimis în judecată de DNA
Procurorii DNA Oradea l-au trimis în judecată, sub control judiciar, pe Gabriel Valentin Kiss, executor judecătoresc la data faptelor, pentru spălare de bani și abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.
Potrivit unui comunicat al DNA transmis joi AGERPRES, în 28 iunie 2011 a fost înregistrată la B.E.J. Kiss Gabriel Valentin cererea părților civile, prin care acestea au solicitat executarea silită, pentru 360.400 euro, a statului român, prin Ministerul Finanțelor Publice — DGFP Satu Mare (în prezent AJFP Satu Mare), în baza titlului executoriu, respectiv sentința civilă a Tribunalului Satu Mare, definitivă și executorie, prin care s-a stabilit acordarea către acestea de despăgubiri prin echivalent pentru terenul în suprafață de 6.214 mp, constituindu-se astfel dosarul execuțional 160 / 2011.
DNA precizează că, în 16 decembrie 2011, până la pronunțarea unei soluții irevocabile, cauza privind acordarea de despăgubiri aflându-se la acel moment în recurs la Înalta Curte de Casație și Justiție, în contul de consemnări al B.E.J. Kiss Gabriel Valentin a fost virată suma de peste 1,6 milioane lei, din care aproximativ 1.565.000 lei (360.400 euro) reprezentând valoarea despăgubirilor și peste 38.000 lei reprezentând cheltuielile de executare aferente dosarului.
"Ulterior, prin Decizia ÎCCJ din 14 noiembrie 2011, de admitere a unui recurs în interesul legii, s-a statuat că în acțiunile întemeiate în baza Legii 10/ 2001, prin care se solicita obligarea statului român de a acorda despăgubiri bănești pentru imobilele preluate în mod abuziv, statul român nu are calitate procesuală pasivă. În acest context, anticipând soluția irevocabilă ce urma să fie pronunțată de ÎCCJ în recurs, părțile civile au solicitat inculpatului Kiss Gabriel în mai multe rânduri să restituie statului român suma de 1.603.548 lei", se arată în comunicat.
Procurorii susțin că, tocmai ca urmare a admiterii recursului în interesul legii menționat, pe rolul Judecătoriei Sectorului 3 București s-a constituit un dosar civil având ca obiect contestația la executare formulată de MFP ca reprezentant legal al statului în contradictoriu cu părțile civile, în cadrul căruia, la 24 mai 2012, s-a dispus restituirea executării silite în cuantum de peste 1,6 milioane lei către statul român.
"În perioada 9 martie — 2 mai 2012, în pofida cererilor de restituire a sumelor de bani către statul român, depuse de părțile civile la biroul executorului judecătoresc, inculpatul Kiss a procedat, în mod abuziv și nelegal, la redistribuirea sumei de 1.603.568 lei în 35 de dosare execuționale. Întrucât MFP a virat în contul de consemnări al B.E.J. Kiss Gabriel Valentin sumele aferente despăgubirilor acordate în 22 de dosare dintre cele 35, realizându-se astfel în cazul acestora o dublă plată, Gabriel Kiss, în aceeași manieră nelegală, în perioada iunie 2012 — august 2013, a efectuat o nouă redistribuire a sumei de 938.721,70 lei, încasată pentru cele 22 de dosare, în cadrul altor 199 dosare execuționale, ce priveau alți creditori și alte titluri executorii, fără legătură cu dosarul execuțional nr. 160/2011", au mai constatat anchetatorii.
Ulterior, el a retras din sumele redistribuite și a folosit în interes personal ori al biroului executor judecătoresc suma de peste 1,1 milioane lei, cu titlu de cheltuieli de executare.
MFP s-a constituit parte civilă în dosar cu peste 1,6 milioane lei, sumă actualizată cu rata inflației, la care se adaugă daune interese moratorii sub forma dobânzii penalizatoare începând cu data ieșirii din patrimoniul statului a acesteia, respectiv 16 decembrie 2011 și până la data achitării efective.
Părțile civile s-au constituit parte civilă în cauză cu 1,6 milioane de lei cu titlu de daune materiale și cu aceeași sumă cu titlu de daune morale.
Dosarul a fost trimis spre judecare Curții de Apel Oradea cu propunerea de a se menține măsura preventivă dispusă în cauză. AGERPRES