Executiv: Cancelaria premierului și Secretariatul General al Guvernului - reorganizate

Executiv: Cancelaria premierului și Secretariatul General al Guvernului - reorganizate

Guvernul a aprobat miercuri două hotărâri prin care Cancelaria prim-ministrului și Secretariatul General al Guvernului au fost reorganizate.

Potrivit unui comunicat de presă remis AGERPRES de Guvern, rolurile celor două structuri au fost mai bine definite și delimitate, în sensul că SGG va asigura secretariatul tehnic/administrativ al Guvernului, în vreme ce Cancelaria va avea rol de coordonare strategică. În acest sens, la nivelul Cancelariei va funcționa Centrul de Analiză și Strategie și Consiliul științific Independent, iar în subordinea SGG au fost trecute instituții care să poate asigura furnizarea de date și informații Cancelariei pentru analizele și studiile care vor sta la baza programelor de politici publice.

Potrivit sursei citate, rolul esențial al Cancelariei devine cel de coordonare a ministerelor în procesul de elaborare și monitorizare a planurilor strategice instituționale, de avizare a strategiilor guvernamentale tocmai pentru asigurarea corelării acestor strategii, precum și corelarea elaborării, implementării și monitorizării politicilor publice, existând astfel o mai bună concordanță cu prioritățile guvernamentale și o mai bună evidență a stadiului de implementare.

În cadrul Cancelariei va funcționa o structură însărcinată cu pregătirea Președinției române a Consiliului UE din anul 2019 și tot aici va funcționa Coordonatorul pentru Tehnologia Informației, cu rol în dezvoltarea guvernării electronice, consolidarea protecției datelor cu caracter personal și a securității și în promovarea standardelor deschise și reutilizabile în domeniu. În cadrul Cancelariei prim-ministrului își vor desfășura activitatea șase secretari de stat și unul sau mai mulți consilieri de stat, iar numărul maxim de posturi necesar bunei funcționări a acesteia este de 220, exclusiv demnitarii și posturile aferente cabinetelor acestora.

Secretariatul General al Guvernului este condus de secretarul general al Guvernului, cu rang de ministru, ajutat de doi secretari generali adjuncți, înalți funcționari publici, numiți în condițiile legii. Secretariatul General îndeplinește mai multe funcții: funcția de autoritate — care se exercită în domeniul asigurării respectării procedurilor, la nivelul Guvernului, pentru elaborarea, avizarea și prezentarea proiectelor de acte normative, precum și a altor documente, în vederea adoptării/aprobării, precum și în domeniul sistemelor de control intern/managerial; funcția de control al funcționării entităților care își desfășoară activitatea sub autoritatea sa; funcția de reglementare prin care se asigură, în conformitate cu strategia Guvernului, realizarea cadrului juridic și elaborarea reglementărilor specifice activităților din domeniile sale de responsabilitate; funcția de reprezentare — prin care se asigură reprezentarea Guvernului, a prim-ministrului și a Cancelariei în fața instanțelor judecătorești; funcția de administrare prin care se asigură administrarea proprietății publice și private a statului aflată în patrimoniul său, potrivit prevederilor legale.

Secretariatul General realizează activitățile necesare pentru pregătirea și organizarea reuniunilor pregătitoare ședinței Guvernului, precum și ale ședințelor Guvernului, redactează stenogramele ședințelor Guvernului — documente clasificate secret de stat, nivel secret, pe care le gestionează în mod unitar, conform legii, avizează proiectele de acte normative care au legătură cu activitatea sa.

AGERPRES


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”