EXCLUSIV/Va forța SISTEMUL SUSPENDAREA președintelui? 3 SEMNE NEGRE

EXCLUSIV/Va forța SISTEMUL SUSPENDAREA președintelui? 3 SEMNE NEGRE

Tot mai multe voci, din tot mai multe zone, unele foarte avizate, vorbesc fără perdea despre scenariul negru al suspendării președintelui. Despre ruperea acordului cu FMI și despre o politică a ,,independenței naționale'' în cadrul UE. La ministerul fondurilor europene și la finanțe s-au făcut, încă de anul trecut, calcule secrete în acest sens. Mai ales că investițiile publice s-au stopat aproape total și s-a strâns o rezervă valutară substanțială care să permită României să reziste pe metereze aproape un an. În Parlament și în mapa lui Ponta sunt proiecte care vor schimba radical instituțiile anticorupție. Iar semnele nu sunt ascunse deloc. Ele se află în rapoartele serviciilor secrete, în depeșele ambasadelor, în gesturile și faptele din Parlament. SISTEMUL, cu toate arestările operate în ultimul timp, nu se predă.

3 semne NEGRE

1. Parchetul General îi cercetează pe șase judecători ai Curții Constituționale (patru din ei încă membri ai CCR, doi din ei ieșiți din mandat). Miza este intimidarea următorilor patru actuali judecători ai CCR: Augustin Zegrean, Ștefan Minea, Petre Lăzăriu și Valentin – Zoltan Puskas. Zegrean și Lăzăroiu au fost propuși să ocupe un loc la Curte de către fostul președinte Traian Băsescu, Minea a fost propus de PDL iar Puskas de către UDMR. Experiența ne arată că Zegrean, Lăzăroiu și Minea nu vor vota niciodată pentru decizii care să treacă cu vederea neconstituționalitatea vreunui demers al Guvernului sau al majorității PSD, deci prezența lor la Curtea Constituțională pune în pericol orice efort al PSD și aliații de a încălca legea fundamentală (fie că, de exemplu, ar fi vorba de suspendarea actualului președinte sau de modificarea Codului Penal ori de Procedură Penală ori de orice alt demers neconstituțional).

Prin urmare, dacă PSD și aliații își propun să forțeze Constituția, au nevoie de membri CCR obedienți și cel puțin cei trei enumerați mai sus nu ar marșa la un abuz.

Cum, însă, ar putea fi intimidați judecătorii Curții de dosarul de la Parchetul General? Cel mai simplu ar fi ca instrumentele foarte eficiente de propagandă ale PSD să preia tema și, în doar cîteva zile, să-i transforme pe judecătorii CCR anchetați în teroriștii de serviciu ai Româniai. Ceva mai complicat, dar nu imposibil, ar fi ca Parchetul General să ceară orice măsură preventivă împotriva judecătorilor anchetați (de la control judiciar pînă la arest preventiv), ceea ce ar muta problema (în cazul arestului) în curtea Parlamentului (care ar trebui să dea un vot în cazurile Minea și Puskas – propuși de PDL, respectiv UDMR, în Parlament, dacă se respectă procedura din cazul Greblă) și în cea a Cotroceniului, probabil, instituție care i-a propus pe Zegrean și Lăzăroiu. În acest caz, propaganda antenist pesedistă l-ar demoniza și pe Iohannis, care ar deveni apărătorul corupților din CCR, deci un motiv numai bun de suspendare.

2. În Senat se înființează deja Comisia Anti-DNA, care ar urma sa aiba 9 membri si sa depuna un raport despre Starea Democrației:

"Obiectivul Comisiei este acela de a prezenta Senatului si, prin intermediul acestuia, societatii romanesti un tablour analitic si obiectiv atat al calitatii practicilor si institutiilor democratice al separatiei, echilibrului si controlului reciproc. In calitatea sa de camera superioara a Parlamentului, Senatul se poate impune ca cea mai prestigioasa si moderat instanta de reflectie asupra unei tematici ce este considerata de toate partile implicate in dezbaterea publica ca fiind de maxima acutalitate si importanta.

Misiunea Comisiei este aceea de a prezenta Senatului un raport detaliat insotit de recomandari de lege ferenda (expresie folosita pentru a denumi solutii de reglementare care se preconizeaza sau se recomanda a fi adoptate de legiuitor - n.r.) si, acolo unde va fi cazul, de a elabora propuneri legislative in temeiul articolului 77 alin (3) din Regulament. Pe baza acestei experiente de masurare acumulata in literatura de specialitate, Comisia isi va consititui proprii indicatori si propriul model de analiza. Cu titlu de exemplu, printre indicatori ar putea fi: participarea si reprezentarea politica, densitatea si intensitatea retelelor de asociativitate, libertatea de exprimare, respectul fata de minoritatile de orice natura, gradul de acceptabilitate a pluralismului, raportul dintre viata privata si securitatea colectiva, capacitatea de reglare a erorilor si abuzurilor institutionale, responsabilitatea politica, transparenta deciziilor guvernamentale, calitatea deliberarii instituionale si a dezbaterii publice, independenta si impartialitatea sistemului judiciar, rigoarea si rationalitatea procedurilor, controlul parlamentului asupra executivului, controlul civil asupra institutiilor de forta, consistenta drepturilor si libertatilor individuale precum si a garantiilor constitutionale, formele si eficacitatea controlului cetatenesc asupra tuturor institutiilor si puterilor statului.

Metodele de lucru ale Comisiei vor fi: documentarea, culegerea de date din surse publice, consultari cu societatea civila, mediul academic si reprezentanti ai institutiilor, oroganizarea de dezbateri publice."

Tariceanu a facut anuntul cu privire la intentia sa de a infiinta aceasta comisie  la trei zile dupa ce Victor Ponta a fost inculpat de DNA.

De asemenea, amintim ca la sfarsitul lunii mai, presedintele Senatului Calin Popescu Tariceanu i-a cerut intr-o scrisoare deschisa presedintelui Klaus Iohannis sa le inlature "prin demitere ori demisie" pe sefa DNA, Laura Kovesi, si sefa Inaltei Curti, Livia Stanciu. Tariceanu o acuza pe sefa DNA ca a arestat-o preventiv pe nedrept pe Mariana Rarinca in urma unui "denunt calomnios" al sefei ICCJ, pentru ca ulterior sa fie declarata nevinovata de instantele de judecata.

Tăriceanu s-a întâlnit deja, MIERCURI, în sensul celor trasate de principiile Comisiei, cu asociațiile de magistrați cunoscute ca fiind afiliate intereselor PSD.

La finalul discuțiilor, Calin Popescu-Tariceanu si-a exprimat regretul ca presedintele Klaus Iohannis nu este de acord cu modificari la Codul penal si la Codul de procedura penala.  "Din pacate, presedintele Romaniei s-a pronuntat impotriva modificarii acestor Coduri, in timp ce unii parlamentari au promovat mai multe propuneri legislative. Disputa pe aceste Coduri a fost politizata in asa masura, incat nici nu pare sa mai conteze prea mult continutul acestor propuneri. Fortele politice care il sustin pe presedinte sunt impotriva oricaror modificari, iar celelalte forte sunt pentru. Cam asta este situatia si mie mi se pare ca este usor absurd", a declarat Tariceanu, citat de Mediafax.

3. Toți liderii PSD au probleme cu LEGEA. Inclusiv Ion Iliescu

Victor Ponta a fost pus sub acuzare. Liviu Dragnea a fost deja condamnat și urmează recursul la Completul de 5, SPAIMA PSD. Ilie Sârbu urmează să fie trimis în judecată în dosarul disjuns din Dosarul Retrocedărilor. Hrebenciuc este în arest la domiciliu. 17 baroni locali sunt fie în arest preventiv, fie condamnați definitiv. Cei rămași așteptă mascații, cu ușile descuiate, la 6 dimineața. Dan Șova este încercuit. La fel și Sebastian Ghiță. Alte loturi de inculpați sunt fie în Camera Deputaților, fie în Senat. S-au redeschis Dosarele Revoluției și Mineriadelor. Cu Ion Iliescu, dar nu numai, în prim-plan.

Ce avem noi aici? Avem de-a face cu leadershipul, întins pe mai multe generații, al unui partid care are, în acest moment, cea mai amplă majoritate parlamentară din istorie. Credeți că e mică tentația de a o folosi pentru a-și rezolva problemele? 

La cei enumerați mai sus adăugații pe Adrian Năstase, Dan Nica, Ecaterina Andronescu, și alți încă, vizați de Dosarele Microsoft și EADS.


populare
astăzi

1 Amănunte care dau fiori despre unul dintre cei mai puternici și enigmatici șmecheri ai planetei

2 Foarte interesante amănunte...

3 VIDEO „N-are cum. E mai mare” / Reacția lui Putin după ce a fost contrazis de primarul Moscovei într-o discuție despre salariu mediu

4 Unul dintre posibilii autori ai furtului tezaurului dacic, surprins pe camera de supraveghere. Se face apel pentru identificarea individului

5 Fostul șef al spionilor din România, despre Călin Georgescu și Donald Trump: „Cum se poate compara o broască oarecare cu un leu”