EXCLUSIV/Momente ŞOCANTE în CSM/Kovesi: E cineva de aici COMPLICE?
Momente şocante, vineri dimineaţă, la Secţia pentru procurori a CSM. Codruţa Kovesi a intrat foarte încruntată, privindu-i pe toţi cu insistenţă, după care, personal, a înmânat fiecărui membru documentele care o incriminau pe şefa DIICOT, Alina Bica. Apoi, în timp ce toată lumea studia concentrată, Kovesi a întrebat mieros: E cineva de aici complice? Sau schimbăm regulile jocului şi devenim toţi complici? Dacă vrea cineva asta, cine se simte cu musca pe căciulă să se autodenunţe, că beneficiază de o încadrare mai blândă!
Sursele noastre spun că un anumit om politic a lansat în spaţiul public, pe surse, scenariul conform căruia Kovesi s-a răzbunat pe Bica. Iar decizia de moment a secţiei de procurori a fost luată sub imperiul acestei dezinformări. Dar nu numai. Tiberiu Niţu ştie mai multe. Şi se va afla în curând.
Apropo de acest personaj, Gheorghe Stelian. Care este prezentat ca o mare sculă. Mare combinator. Poate să fie un fost infractor de duzină, recte hoţ de maşini-aflat în evidenţele Poliţiei-combinator? Nu. El este doar interfaţa lui Dorin Cocoş. Un biet muritor de foame căruia peştişorul de aur i-a oferit câţiva ani de zile de viaţă la superlativ. Aberaţia că Dorin Cocoş i-a cerut 10 milioane de euro să rezolve treaba cu terenul este un non-sens. Păi Cocoş cerea de la buzunarul stâng şpagă pentru buzunarul drept? STELU nu există. STELU este tot Cocoş.
Mica odisee a avizului pentru Bica
Sectia pentru procurori a Consiliul Superior al Magistraturii a aprobat vineri arestarea preventiva a Alinei Bica, procuror sef al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism,dupa ce DNA a prezentat noi probe in urma audierilor.
Hotararea Sectiei pentru procurori a C.S.M. a fost luata in baza art. 42 alin 2 din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, republicata cu modificarile si completarile ulterioare si art. 95 alin.1 din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, republicata cu modificarile si completarile ulterioare.
Solicitarea a fost prezentata Sectiei pentru procurori a Consiliului de catre Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie - Directia Nationala Anticoruptie - Sectia de Combatere a Coruptiei.
In cursul serii de joi, CSM avizase arestarea la domiciliu a Alinei Bica.
Procurorul sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, a declarat vineri ca procurorii au prezentat CSM noi probe rezultate in urma audierilor de joi.
"Probele noi au vizat declaratii luate in cursul zilei de ieri si anumite inscrisuri care au fost puse la dispozitia procurorilor", a spus Kovesi, mentionand ca "mare parte din probatoriu se bazeaza pe documente, pe inscrisuri" si ca "persoane audiate au colaborat cu procurorii, au facut denunturi".
Kovesi, dezvaluiri despre cazul Bica si conflictul cu sefa DIICOT
Sefa DNA Laura Codruta Kovesi a declarat vineri ca in cazul Bica au fost extinse atat acuzatiile cat si cercetarile asupra altor persoane in dosarul sefei DIICOT Alina Bica. Ea a tinut sa sublinieze ca urmarirea penala, retinerea si cererea de arestare a Alinei Bica nu are legatura cu un conflict personal sau institutional, ci se bazeaza pe probe.
"In cursul audierilor am facut o noua propunere pentru un aviz CSM pentru arestare preventiva. A fost acordat aviz de arestare. As vrea sa precizez ca au aparut speculatii - DNA are in investigare acuzatii de coruptie a magistratilor, este singura institutie abilitata sa faca acest lucru. Dosarul NU a fost deschis in urma unui conflict personal sau institutional. Avem o colaborare foarte buna cu DIICOT. Nu suntem in competitie.
Cand colegi magistrati sunt suspecti de astfel de fapte nu trebuie sa aruncam culpa general pe toti membrii unei institutii. Si DNA a avut procurori suspecti de coruptie. Nici DNA, nici DIICOT nu insemna un om. Personal ii cunosc pe multi dintre procurorii DIICT. Si-au facut treaba. Fiecare trebuie sa raspunda personal", a spus Kovesi.
Despre Alina Bica, Kovesi a precizat ca: "Este suspectata de coruptie, beneficiaza de prezumtia de nevinovatie. Nu pot sa va dau alte detalii. Asteptam decizia instantei cu privire la arestarea preventiva. Ieri s-au extins cercetarile cu privire la alte trei fapte de coruptie, si a unor noi persoane. Nu pot sa fac publice numele persoanelor noi pentru ca unele dintre ele nu au fost inca informate.
Nu cercetam persoane in functie de calitatea de demnitar ci in functie de probe. Nu as putea sa spun ca am fost sau nu surprinsa (n.r. de cazul Alina Bica). Am avut o colaborare buna institutionala cu conducerea DIICOT. Apreciez foarte mult tot ce fac procurorii DIICOT".
Ea a subliniat ca dosarul in cauza nu are legatura cu vizita Alinei Bica la Paris cu Elena Udrea si a refuzat sa spuna daca aceasta sau Dorin Cocos sau alte persoane apropiate lor vor fi sau nu investigate in acest dosar.
Alina Bica este suspectata de infractiuni de coruptie si beneficiaza de prezumtia de nevinovatie, a subliniat Laura Codruta Kovesi, care a mentionat ca s-a formulat propunerea de arestare preventiva si este asteptata decizia instantei de judecata.
Sefa DNA a adaugat ca in cursul zilei de joi "s-au extins cercetarile pentru alte trei fapte de coruptie si cu privire la alte persoane" dar nu poate face inca publice numele acestora. "Sunt atat fapte noi cat si persoane noi", a notat ea.
Intrebata daca DNA ancheteaza deplasarea la Paris a Elenei Udrea cu Alina Bica, Kovesi a precizat ca "pentru acel eveniment inspectia judiciara s-a sesizat din oficiu" si "nu sunt elemente de natura penala" ci elemente "care tin poate de incalcarea statutului de magistrat", iar DNA nu investigheaza acele fapte.
Ziaristii s-au interesat daca DNA va analiza posibila implicare a cuplului Elena Udrea - Dorin Cocos in dosar.
"Vom investiga persoanele care au savarsit fapte de coruptie sau conexe in legatura cu acest dosar. Nu pot face aprecieri de natura personala", s-a marginit Kovesi sa declare.
Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie - Sectia de Combatere a Coruptiei au inceput urmarirea penala impotriva Alinei Bica, dupa ce Comisia Centrala pentru Stabilirea Despagubirilor din cadrul ANRP din care actualul procuror-sef al DIICOT a facut parte, a acordat, in 2011, o despagubire pentru un teren supraevaluat din Capitala.