EXCLUSIV/Ministrul de externe a SECRETIZAT informațiile despre VOTUL în DIASPORA
Aproape cinci luni au trecut de la 16 noiembrie 2014, data la care Ponta a pierdut alegerile și pentru că i-a umilit pe românii din străinătate cărora le-a interzis, în cea mai mare parte, dreptul la vot. De atunci și pînă azi, în ciuda tuturor promisiunilor politicienilor, ale lui Klaus Iohannis și chiar ale DNA, nu știm cu certitudine cine a decis ca numărul secțiilor de vot din străinătate să nu crească.
Sigur, decizia a fost a organizatorului alegerilor, adică a Guvernului României, condus de Victor Ponta. Deci, da, primul responsabil este chiar conducătorul Guvernului, adică Victor Ponta. Dar nu știm cît de vinovat e Ponta: a știut că e nevoie de mai multe secții de vot în străinătate? dacă a știut, de ce a decis să nu înființeze mai multe secții? dacă a știut, de unde a știut, de la diplomații români? cu cît timp înainte de alegeri l-au informat consulii și ambasadorii României (și care dintre aceștia) pe Ponta că numărul de votanți va fi mare? cum arată corespondența dintre diplomați, Ministerul Afacerilor Externe și Ponta?
Răspunsurile la toate aceste întrebări ne pot arăta cu exactitate cît a fost rea-credință în modalitatea de organizare a secțiilor de vot în străinătate și cît a fost prostie, neglijență. Răspunsurile la întrebările de mai sus arată diferența dintre abuz și incompetență. Nu, nici incompetența nu e scuzabilă, dar abuzul e grav, este un atac direct la democrație.
Și, pentru că, așa cum spuneam, după aproape cinci luni de la turul al doilea, nu știm încă dacă Ponta a făcut abuz de putere sau e doar excesiv de incompetent, am cerut răspunsuri de la Ministerul Afacerilor Externe.
Surpriză, MAE a răspuns stupefiant: “Având în vedere că în acest moment există o anchetă a DNA în desfăşurare privind votul din diaspora, Ministerul Afacerilor Externe nu poate oferi aceste detalii.”
Practic, MAE a secretizat informațiile publice referitoare la organizarea alegerilor în străinătate! Și asta, invocînd un dosar al DNA, dosar care nu poate fi influențat în nici un fel de publicarea în presă a unor informații menite, oricum, să fie publice. Pînă la urmă, nu vrem decît să știm dacă, care diplomați și cînd au cerut suplimentarea numărului de secții de vot în străinătate și, dacă da, ce a răspuns Ponta. Iar MAE, condus de tehnocratul Bogdan Aurescu, consideră aceste informații secrete.
Evident, secretizarea dispusă de ministrul Aurescu îl protejează pe premierul Victor Ponta.
P.S. Am anunțat oficial MAE că, dacă nu îmi vor oferi în termenul legal informațiile cerute, mă voi adresa instanțelor de judecată pentru a le obține.