EXCLUSIV/ADEVĂRUL despre ,,NEVINOVĂŢIA'' lui Vosganian
Vă prezentăm adevărul despre ,,nevinovăţia'' lui Varujan Vosganian. Şi cum, bănuim cu sprijin discret al celor din SRI care încearcă să-i salveze pe Tender şi Nicolae, DIICOT este încă odată umilit. În faţa unor infractori economici strategici pentru servicii. Suntem siguri că mai mulţi senatori şantajabili au primit indicaţii ,,preţioase'' despre cum să voteze.
Dosarul DIICOT despre Vosganian este beton. N-are scăpare. Dovezile sunt fără tăgadă.
Astfel, anchetatorii demască pe zeci de pagini strădaniile depuse timp de 8 luni de Varujan Vosganian pentru a concepe un text de lege care acorda privilegii uriaşe la facturile de gaze concernului chimico-agricol controlat de Ioan Nicolae. Un calcul sumar arată că Interagro a beneficiat de reduceri la preţul gazelor de minim 700.000 de dolari pe lună, discount-ul pe an depăşind, în final, 17 milioane de dolari.
Procurorii DIICOT explică, în ordonanţele succesive emise în acest dosar, cum o companie agricolă a îmbrăcat haina unui uriaş consumator, livrând la rându-i gazele primite cadou de la stat către şase combinate chimice controlate de Ioan Niculae.
Toate acestea, în contextul în care, în 2007, discount-ul la gaze fusese deja suplimentat de la 9, la 17 dolari pe mia de metri cubi, pentru consumatorii industriali din industria chimică.
19 februarie 2008 - Primul ordin semnat şi susţinut personal în Guvern de Varujan Vosganian motivează că “un număr de 10 combinate chimice au nevoie de reduceri mai mari la preţul gazelor”. A fost propus un nou discount, de până la 40 dolari, pentru consumatorii industriali cu un consum lunar mai mare de 30 de milioane de metri cubi de gaze. Singurul eligibil, spun procurorii DIICOT, a fost Interagro SA, motiv pentru care ministrul Vosganian ar fi prezentat argumente trunchiate şi date incomplete. Niciunul din cei 10 consumatori individuali menţionaţi în nota Ordinului (inclusiv cei 6 controlaţi de Niculae) nu atingeau astfel de consumuri.
12 martie 2008 – Prin ordin de ministru, reprezentanţii AGA Romgaz sunt mandataţi să stabilească şi condiţiile acordării reducerilor aprobate. Specialiştii proclamă regulile:
1. *beneficiarii să fie consumatori industriali cu un consum mai mare de 30 de miloane de metri cubi pe lună;
2. *să deţină statut de consumatori intreruptibili (nu de importanţă strategică);
3. *să asigure plata consumului curent de gaze natural;
4. *să încheie convenţii de eşalonare a datoriilor;
5. *să respecte strict termenele de plată.
25 martie 2008 – Ministrul Varujan Vosganian emite un nou ordin care înlocuieşte termenul „consumator” cu cel de „beneficiar”, Interagro nefiind consumator, ci furnizor pentru cele 6 combinate controlate de Niculae.
25 aprilie 2008 – Varujan Vosganian înlocuieşte expresia „un nivel maxim de 40 USD/mia de mc” cu formularea „cuantum fix de 40/mia de mc”, astfel încât AGA Romgaz să nu mai fie pusă în situaţia de a justifica acordarea unui discount maxim unui rău-platnic. Au fost introduse în plus noi condiţii: reducerea să fie acordată retroactiv, pe o perioadă de şase luni, începând cu 1 februarie; producătorii să se afle în portofoliul de clienţi ai Romgaz; să fi contractat cu Romgaz o cantitate mai mare de 30 milioane de mc/lună; să deţină statutul de consumator intreruptibil; să nu înregistreze datorii scadente la data facturării gazelor naturale. Cu menţiunea că nerespectarea condiţiilor conduce la suspendarea efectelor discount-ului.
13 mai 2008 – Întrucât Interagro avea datorii la Romgaz, condiţia de bun-platnic a fost eliminată printr-un nou Ordin semnat de Varujan Vosganian care oferea un dublu discount companiei lui Niculae, reducerea fiind aplicată gazelor din producţie internă (mult mai scumpe). Pentru a distrage atenţia de la beneficiarul direct al noului ordin, a fost înlocuită noţiunea de „producător de îngrăşăminte chimice ale cărui produse sunt destinate agriculturii româneşti” cu noţiunea de „client”. În plus, pentru ca Interagro să fie eligibil, procurorii au constatat că în textul ordinului fusese înlocuită partea referitoare la datorii cu sintagma „scadenţe începând cu data hotărârii AGA”.
9 septembrie 2008 – Ministrul Vosganian prelungeşte, printr-un nou ordin, termenul de acordare a discount-ului în condiţiile de succes stabilite cu greu în luna mai, respectiv pentru intervalul 1 august 2008 – 31 martie 2009.
Stenograma ședinței de Guvern din 20 februarie 2008
Varujan Vosganian: Am să vă rog să fiți…Lucrurile în privința asta stau așa, stimați colegi. Eu am făcut o Notă în care am prezentat această industrie și am prezentat…Industria are 9.000 de salariați și consumă 70%, consumă numai gaze naturale. Problema însă nu este atât creșterea gazului natural, ci este faptul că, odată cu creșterea gazului natural și, atenție, la ei nu crește cu 8%, la ei crește cu…mai mult, pentru că prețul gazului la industrie este 60% intern și 40% extern și atunci…..
Călin Popescu Tăriceanu: Nu-i mai bine să importăm noi îngrășăminte din Rusia și China sau de la ăștia care au gaze?!
Vosganian: Domnule Prim-ministru, ar fi bine dar, vedeți dumneavoastră, pe lângă faptul că avem vreo 9.000 de salariați, 70% din producția lor se duce la export, deci….
Tăriceanu: Mai rău! Dacă se duce la export producția, înseamnă chiar că suntem proști.
Vosganian: Păi, nu suntem, că ne crește deficitul… în fine….
Tăriceanu: Auzi, nu mă lua pe mine cu vrăjeala…Noi ce facem?! Eu am înțeles. Practic, trebuie să subvenționăm prețul gazului ca ei să producă și după aia să exporte. Deci, eu nu fac decât prin subvenție să…export subvenția.
Vosganian: Știți cum e, domnule Prim-ministru. Aici lucrurile stau așa: există anumite industrii la care în toate țările se face această treabă, se lucrează prin prețul materiei prime. Noi, România, am evitat. Spre deosebire de alte țări, industria de îngrășăminte din România a beneficiat de un ajutor marginal, pe care l-am dat, adică între 9 și 17 dolari la mia de metri cubi de gaz…Nu uitați că ei consumă 2,4 miliarde de metri cubi de gaz. Deci, dacă ăștia se opresc mâine, noi o să avem o mare problemă și pe piața internă de gaz că s-ar putea să trebuiască…
Tăriceanu: Să ne scadă prețurile…
Vosganian: Nu să ne scadă prețurile! Deci, domnule Prim-ministru, oricum, ceea ce spuneți dumneavoastră și care este în virtutea unei vânoase abordări liberale, pe care eu o accept, nu se poate face oricum, de azi pe mâine. Eu vă propun așa: ca să nu impietăm asupra producției agricole cu creșteri de prețuri, să-i lăsăm și pe ei să trăiască, eu am cerut Guvernului prin această Notă o perioadă de 6 luni în care să putem majora plafonul de 17 dolari până la un plafon de 40. Ei, la plafonul de 17 dolari, în medie, au o scumpire de…o ieftinire de 12 dolari. La plafonul de 40 de dolari, vor avea, probabil, vreo 25-30 de dolari ceea ce va însemna pentru Romgaz, eu am calculat aici, e o anumită pierdere, dar în orice caz e mai mică decât….
Tăriceanu: …Varujan, hai să vedem care este prețul la îngrășăminte pe piața liberă și să vedem dacă e același preț cu care vând ăștia, atunci mai bine importă șimi salvezi….
Vosganian: Reduc importul de gaze.
Tăriceanu: Reduc importul sau nu reduc importul și păstrez nițel, gospodăresc mai bine rezervele pe care le am de gaz.
Attila Korodi: ….industria aceasta era obișnuită că întotdeauna a fost ajutată și nu cred că este bine, pentru că s-a obișnuit prea mult cu lucrul acesta…
Laszlo Borbely: Domnule Prim-ministru,…domnul Varujan e mai nou în Guvern, s-a discutat în 2005, vă aduceți aminte, când au venit iarăși cu plânsul că, domnule, ce dezastru! Că închid fabricile, nu știu ce…Dacă ne uităm la profitul lor pe anul trecut e 166 de milioane față de 10 milioane în 2006. Deci, bine merci, nu numai că au profitat din nou, ci au mers pe profit, au mers pe export, nici nu ajută pe ăștia ai noștri…deci, nu sunt de acord….Deci, haideți să ne băgăm în ei, haideți să fim mai duri cu ei…
Tăriceanu: Auzi, Varujan, știi ce citesc eu aici? Prețul îngrășămintelor, culmea e că a scăzut de anul trecut. 330 - 340 față de 370 -380 în 2007.
Vosganian: Asta e problema lor, că ne cresc costurile în țară și le scade prețul la export.
Tăriceanu: Da, pentru că altfel senzația mea este că subvenționăm prostește, țiam spus. Și consumatorul final, individual și industria…. Asta e o subvenție…