EXCLUSIV Interpretul sultanului Suleyman Magnificul: „Filmările m-au ţinut departe de familie, dar nu regret niciun moment“

EXCLUSIV Interpretul sultanului Suleyman Magnificul: „Filmările m-au ţinut departe de familie, dar nu regret niciun moment“

Puţine producţii internaţionale au rezonat cu publicul românesc atât de bine ca serialul turcesc „Suleyman Magnificul“. Recordurile constante de audienţă, dar şi distinsa audienţă ( în ciuda inadverţenelor istorice, serialul avea mulţi fani în rândurile intelectualilor) sunt două argumente suficiente. Dar ce validare poate fi mai puternică, în plan balcanic, decât aceea că Suleyman are propria lui manea? La doi ani de la lansarea în România (în Turcia premiera a avut loc în 2011), povestea romanţată a uneia dintre cele mai importante figuri istorice din toate timpurile a cucerit iremediabil publicul autohton. Iar sezonul final promite îmcă şi mai multe intrigi şi acţiune. Despre toate acestea vorbeşte şi interpretul sultanului Suleyman, actorul Halit Ergenc, într-un interviu exclusiv pentru „Adevărul“.

„Adevărul“: Atunci când aţi acceptat rolul lui Suleyman va imaginaţi că acest serial va ajunge un fenomen internaţional? Ce a însemnat pentru cariera dumneavoastră serialul „Suleyman Magnificul – Sub domnia iubirii“?

Halit Ergenc: Suleyman Magnificul este rolul care m-a marcat cel mai mult din toată cariera mea, am depus o muncă uriaşa şi am reuşit să construiesc un personaj credibil. Nu a fost nimic lăsat la voia întâmplării, nici din partea mea, nici a echipei, a fost vorba de studiu şi pasiune pentru profesie. Oamenii mă identifică de cele mai multe ori cu Suleyman Magnificul pentru că, dintre toate rolurile mele, acest personaj i-a cucerit. Mă bucur dacă e şi meritul meu, nu numai al lui Suleyman - o figură copleşitoare a istoriei. Şi, e adevărat, odată cu acest rol am ajuns foarte cunoscut şi apreciat dincolo de graniţele Turciei.

Cât de mult a interferat serialul cu viaţa dumneavoastră privată? V-a schimbat şi ca om?

Viaţa lui Suleyman Magnificul m-a pus pe gânduri nu o dată, m-a făcut să pun în balanţă anumite lucruri, întâmplări din propria-mi viaţă. Evident, alegerile noastre personale sunt la altă scară, pe umerii noştri nu simţim povara răspunderii pentru un întreg imperiu... Am realizat că, pe undeva, am pasiuni comune cu Suleyman - pentru muzică, lectură, artă. De asemenea, m-am regăsit şi în nevoia lui de a-şi găsi echilibru în mijlocul familiei. Nu aş putea spune că m-a schimbat structural, dar e un rol care nu are cum să nu te îmbogăţească sufleteşte. Tot ce am trăit în perioadă filmărilor, lecturile despre acea perioadă, întrevederile cu consultanţii istorici, prieteniile care s-au legat pe platourile de filmare, produsul finit, toate acestea m-au marcat în sens pozitiv. Chiar dacă filmările durau şi 12 ore pe zi şi mă ţineau departe de familie, nu am regretat niciun moment. Nu poţi atinge performanţă fără sacrificii.


Halit Ergenc, actorul care l-a interpretat pe sultanul turc, este deja un star internaţional FOTO Kanal D

Un astfel de rol, un serial care se bucură de o asemenea popularitate la nivel internaţional, îţi pot schimba radical viaţa. Au fost şi aspecte neplăcute ale succesului?

Nu au existat aspecte neplăcute ale succesului lui Suleyman, dimpotrivă! Nu mă deranjează când oamenii mă opresc pe stradă să-mi spună ce cred sau să facem fotografii împreună, nu regret timpul petrecut la filmări, cariera mea a crescut şi cu Suleyman....Deci, totalizând, Suleyman Magnificul mi-a făcut numai bine.

Credeţi că acest rol va fi o „ştampilă“ asupra carierei viitoare?

Un rol atât de puternic într-o producţie cu un asemenea succes nu are cum să nu te marcheze. Probabil că, pentru o perioadă de cel puţin câţiva ani, oamenii, mai ales cei din alte teritorii decât Turcia, îmi vor pune această „ştampilă“: nu îmi vor spune Halit Ergenc, ci Suleyman, ca să mă identifice mai uşor.

Care este cea mai frumoasă amintire din toţi aceşti ani în care aţi fost Suleyman Magnificul?

Sunt foarte multe amintiri, pornind de la momentul în care am îmbrăcat primul costum, absolut spectaculos, dintre zecile de costume realizate special, până la filmarea scenelor de luptă, în care aproape că simţeai tensiunea confruntării, apoi până la momentele în care ne relaxam cu toţii după filmare, glumind despre bâlbele inerente.

Când credeţi că a avut Turcia un sistem socio-politic-economic mai bun: în timpul domniei sultanului Suleyman sau în vremurile moderne, în care generaţia tânără se îndepartează tot mai mult, chiar şi prin proteste de tip Gezi, de conservatorismul guvernanţilor şi al vechilor generaţii? În care dintre cele două epoci vă regăsiţi?

Categoric, oamenii trăiesc mult mai bine acum, din toate punctele de vedere. Mă regăsesc perfect în anii pe care mi-a fost dat să-i trăiesc.



Sfârşitul sultanului

Cel de-al patrulea sezon al producţiei turceşti conţine punctul culminant al întregii naraţiuni, dar şi deznodământul unei epopei care îi poartă pe telespectatori în culisele luptei pentru putere în Orientul secolului al XVI-lea, când otomanii ameninţau creştinătatea şi deveniseră o superputere a lumii. Orbit de intrigi şi de propriul orgoliu, sultanul Suleyman alege între putere şi iubirea pentru familie şi îşi ucide fiul, pe Mustafa. Decizia sângeroasă îl va zgudui puternic pe sultan şi va declanşă o serie de evenimente dramatice.
Acţiunea din acest ultim sezon are ca punct central planul de asasinare a lui Hurrem (Vahide Percin Gordum), pus la cale de către Căpitanul Pîrî (Arif Erkin), susţinătorul din umbră al lui Mustafa (Mehmet Gunsur) la tron. Însă, în urma unui ambuscade în care este prinsă soţia Sultanului, Hurrem reuşeşte să scape cu viaţă.

Categoric, oamenii trăiesc mult mai bine acum, din toate punctele de vedere. Mă regăsesc perfect în anii pe care mi-a fost dat să-i trăiesc.

Halit Ergenc

Întors de pe câmpul de luptă, Sultanul (Halit Ergenc) este foarte bolnav şi toţi cred că i se apropie sfârşitul. Suleyman ordonă să fie chemat la Palat fiul sau, Mustafa. Cu ajutorul marelui vizir şi al fiicei sale, Mihrimah (Pelin Karahan), Hurrem scrie o scrisoare şi face să pară că semnatarul este Mustafa. În această misivă, fiul Sultanului solicita ajutor Şahului Persiei pentru a-l detrona pe tatăl sau. Interceptând scrisoarea, care poartă sigiliul lui Mustafa, Suleyman crede că fiul sau l-a trădat şi, pentru că se teme de o rebeliune, ordonă asasinarea acestuia. După executarea fiului său, Suleyman are remuşcări şi suferă cumplit.
Ce se va întâmpla cu Hurrem, cum va decurge lupta pentru tron dar şi multe alte detalii le puteţi află urmărind ultimul sezon „Suleyman Magnificul - Sub domnia iubirii“.


Ce nu ştiaţi despre serial

  • Filmările au început în 2010. Pregătirile au durat un an, iar realizarea replicii Palatului Topkapi a durat aproximativ şase luni.
  • Serialul nu a fost niciodată interzis în Turcia. A rulat fără nicio întrerupere de la primul episod, difuzat pe 5 ianuarie 2011.
  • În Turcia au existat unele proteste, susţinute chiar de premierul turc Recep Erdogan (actual preşedinte). Oamenii nu erau de acord ca eroul naţional să fie prezentat mai mult în harem decât pe câmpul de luptă. Totuşi, ratingurile contraziceau ieşirile în stradă, serialul fiind lider de audienţă. Tensiunile s-au calmat în scurt timp, după difuzarea primelor 10 episoade.
  • Producţia a fost vândută în 44 de ţări şi în cele mai multe a înregistrat cifre uriaşe de audienţă.
  • Producătorul a declarat că niciun alt actor nu ar fi interpretat atât de bine acest personaj precum Halit Ergenc. Timp de un an şi jumătate, actorul a refuzat toate proiectele ce i-au fost propuse.
  • Halit Ergenc a luat lecţii de călărie şi a învăţat un sport pe care-l practicau soldaţii turci: matrak.
  • Pentru scenele de luptă au fost confecţionate 10.000 de săbii.
  • Pentru realizarea costumelor au fost folosiţi 150.000 de metri de material.


Stăpânul audienţelor

Serialul a fost constant lider de audienţă la Kanal D, la nivel naţional şi urban şi a reuşit să surclaseze producţii precum „Masterchef“ şi „Plasa de stele“. În acest sezon, producţia va avea o concurenţă serioasă în serile de vineri: „Vocea României“ şi „X Factor“.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 După chestia asta Geoană e out! Cine urmează?

2 „Na, că ți-am arătat și țâțele de bucurie”

3 Voi ați citit ce scrie Rareș Bogdan despre „documentul” cu Simion?

4 Hm! Pe asta o știați?

5 Judecați voi diferența dintre România și Kosovo...