Excesul de greutate, asociat cu aproape 40% dintre cazurile de cancer din Statele Unite (raport)
Circa 630.000 de cazuri de cancer, reprezentând aproximativ 40% din toate cazurile de cancer depistate în 2014 în Statele Unite, au fost asociate cu greutatea în exces, au anunțat marți autoritățile sanitare americane, acestea reiterând avantajele prevenției, informează AFP.
''Majoritatea adulților americani depășește greutatea recomandată — supraponderalitatea sau obezitatea expunând persoanele la un risc ridicat de dezvoltare a unei serii de tipuri de cancer', a remarcat aceasta.
''Prin revenirea la o greutate sănătoasă, și menținerea acesteia, putem cu toții juca un rol în prevenția cancerului'', a subliniat Fitzgerald.
Excesul de greutate crește probabilitatea de apariție a treisprezece tipuri de cancer, printre care se numără cel esofagian, tiroidian, de vezică biliară, de stomac, de sân după menopauză, de ficat, de pancreas, de rinichi, ovarian, de uter, de colon și de rect.
Diagnosticele de tumori asociate cu excesul de greutate sunt în continuă creștere în Statele Unite, în timp ce numărul total al cazurilor noi de cancer este în scădere din anii '90.
Tumorile colorectale sunt singurul tip de cancer asociat excesului de greutate care a înregistrat o scădere între 2005 și 2014 (-23%), în mare parte ca rezultat al îmbunătățirii metodelor de depistare, potrivit raportului CDC care menționează că toate celelalte tipuri de cancere din această categorie au crescut cu 7% în aceeași perioadă.
Aproximativ două treimi din cele 630.000 de tipuri de cancer asociate problemelor de greutate detectate în 2014 au apărut la persoane având vârsta cuprinsă între 50 și 74 de ani.
Femeile sunt cele mai afectate — 55% dintre cazurile de cancer diagnosticate la acestea au fost asociate excesului de greutate, comparativ cu 24% la bărbați.
Potrivit celor mai recente statistici CDC, 32,8% dintre locuitorii din Statele Unite sunt supraponderali (cu un indice de masă corporală — IMC — situat între 25 și 29,9), iar 37,9% sunt obezi (IMC peste 30). IMC reprezintă un raport între greutate și înălțime.
AGERPRES