Examenele naționale, sub amenințarea grevei generale

Examenele naționale, sub amenințarea grevei generale

Federațiile sindicale din Educație au anunțat grevă generală începând din 22 mai. Părinții au fost sfătuiți să-și țină copiii acasă. Elevii susțin revendicările profesorilor, dar se tem că nu-și vor mai putea da examenele.

Sindicatele se pregătesc de grevă în educație Foto: Arhivă

Sindicatele se pregătesc de grevă în educație Foto: Arhivă

Salariile umilitoare, prăbușirea puterii de cumpărare, anomaliile privind salarizarea funcțiilor de conducere sunt principalele revendicări ale sindicaliștilor din Educație. Răbdarea lor a ajuns la final, atrag profesorii atenția. Singura stavilă în calea grevei generale a rămas președintele țării, cu care sindicaliștii urmează să se întâlnească. „În urma referendumului, la nivelul Federaţiei Sindicatelor din Învăţământ proporția celor care susțin greva este de 71,29% din totalul membrilor de sindicat, ceea ce înseamnă foarte mult. Acesta este rezultatul, este voinţa oamenilor de a declanşa conflictul colectiv de muncă şi de a intra în grevă generală“, a declarat liderul FSLI, Simion Hăncescu.

Grevă japoneză miercuri

La rândul lui, Marius Nistor, liderul Federaţiei „Spiru Haret“, a arătat că 74% dintre membrii Federaţiei s-au exprimat pentru grevă. Acesta a precizat că de mâine, între orele 11.00 și 13.00, va începe o grevă de avertisment, în aceste ore urmând a fi oprită orice activitate. „Eu nu am încredere în clasa politică, nu am încredere în promisiunile guvernanţilor. M-am săturat de promisiunile lor frumoase, că ne înţeleg şi sunt alături de noi. Chiar dacă ei au totul la dispoziţia lor, legislaţia, instituţiile, mult mai importantă este forţa pe care o pot manifesta cei peste 350.000 de salariaţi din învăţământ, şi cu părinţii şi elevii alături de noi se poate impune agenda unei clase politice“, a spus Marius Nistor.

În acest context, examenele naționale de anul acesta ar putea fi compromise de conflictul de muncă. Reamintim că examenele de Evaluare națională pentru absolvenții de clasa a VIII-a ar urma să aibă loc între 19 și 22 iunie, potrivit calendarului oficial, iar pe 12 iunie ar trebui să înceapă probele orale ale examenului de maturitate, iar cele scrise sunt programate începând cu 26 iunie. Reprezentanții sindicatelor au admis că examenele elevilor de clasa a VIII-a și a XII-a „ar putea fi bulversate“ anul acesta din cauza grevei.

Ce spun elevii

Asociațiile elevilor au anunțat că susțin protestul cadrelor didactice. „Asociaţia Elevilor din Constanţa îşi exprimă susţinerea faţă de începerea unei greve a profesorilor şi solicită mărirea salariilor acestora! Fără compensaţii materiale optime, direct proporţionale cu munca pe care cadrele didactice o depun, actul educaţional ajunge să sufere o scădere“, se arată în comunicatul Asociației.

La rândul ei, Miruna Croitoru, președinta Consiliului Național al Elevilor, a declarat pentru „Adevărul“ că „susținem principiile din spate, dar nu suntem de acord ca elevii să fie utilizați drept armă emoțională pentru a atrage atenția asupra subfinanțării. Cât despre elevii din ani terminali, o neliniște în plus care poate apărea în contextul unei greve prelungite. Asta ar putea cauza o amânare a examenelor naționale, nu cred că este soluția pentru a rezolva subfinanțarea cronică a sectorului de educație“. Ministrul Educației a afirmat că federațiile din Educație vor fi invitate la discuții despre contractul colectiv de muncă.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”