Exacerbarea bronșitei cronice. Ce să fac?
Ce este bronsita cronica?
Bronsita reprezinta inflamatia cailor respiratorii - poate fi acuta sau cronica. Bronsita cronica este caracterizata prin inflamarea cronica a cailor respiratorii mici din plamani. Inflamatia persistenta poate determina productia excesiva de mucus si ingustarea cailor respiratorii. Acest lucru duce la simptome de tuse cronica, expectoratie sau eliminarea de mucus si dificultati respiratorii.
Cauzele bronsita cronica pot sa includa expunerea prelungita la iritanti de mediu, ca fum de tigara, poluare sau unele substante chimice. Insa, cea mai comuna cauza pentru bronsita cronica este fumatul. De asemenea, unele infectii respiratorii recurente pot favoriza aparitia bronsitei. Cand vine vorba despre bronsita cronica simptome comune includ tuse persistenta, tuse cu expectoratii sau eliminare de mucus, dificultati respiratorii, senzatii de presiune in piept. Simptomele pot varia ca intensitate.
Tratament bronsita cronica
Tratamentul pentru bronsita cronica se axeaza pe gestionarea simptomelor si reducerea inflamatiei. Poate include o serie de medicamente bronhodilatatoare pentru a favoriza respiratia, medicamente antiinflamatoare, dar si schimbari in stilul de viata – renuntarea la fumat, evitarea expunerii la factori iritanti, evitarea expunerii la fum de tigara sau fumatul pasiv. Ca tratament bronsita cronica uneori sunt necesare antibiotice, dar si tratamente ca oxigenoterapie sau reabilitare pulmonara.
Pe langa tratamentele medicamentoase pot fi recomandate si unele tipuri de tratament naturist bronsita cronica sau leacuri pentru bronsita cronica – inhalatii cu aburi pentru ameliorarea congestiei, umidificator, suplimente naturale pe baza de ulei de eucalipt, ulei de menta sau extract de pelin cu efect expectorant. Daca aveti bronsita cronica este important sa urmati tratamentele recomandate de medic si sfaturile, pentru a preveni agravarea si complicatiile.
Ce reprezinta exacerbarea bronsitei cronice?
Exacerbarea bronsitei este cunoscuta sub numele de acutizare a bronsitei cronice – se refera la o agravare sau inrautatire temporara a simptomelor bronsitei cronice. Aceasta poate fi declansata de factori precum unele infectii respiratorii, expunerea la iritanti sau alte complicatii ale unor probleme pulmonare. Astfel de episoade pot varia ca severitate si pot dura de la cateva ore la cateva saptamani. Simptomele pot include tuse severa sau persistenta, mucus in exces, dificultati respiratorii sau dispnee, slabiciune, oboseala si uneori febra si frisoane.
Cum sunt tratate exacerbarile bronsitei cronice?
Tratamentul acestor tipuri de episoade poate include administrarea de medicamente bronhodilatatoare pentru a facilita respiratia, medicamente antiinflamatoare, antibiotice in caz de infectii respiratorii asociate, evitarea expunerii la iritanti. Uneori poate fi necesara oxigenoterapia. Antibioticele pot fi necesare in unele situatii, cand exacerbarea este cauzata de o infectie bacteriana concomitenta sau cand exista semne si simptome de infectie bacteriana asociata. Retineti, insa, ca antibioticele nu sunt mereu necesare pentru exacerbarea bronsitei cronice – multe cazuri sunt date de infectii virale sau inflamatii non-bacteriene, astfel ca antibioticele nu vor avea niciun efect. Decizia de a prescrie antibiotic este luata de catre medic pe baza evaluarii simptomelor, istoricului medical si pe baza testelor efectuate.
Atunci cand sunt necesare antibiotice, de obicei se prescrie Augmentin, un medicament ce contine amoxicilina si acid clavulanic. Acesta este recomandat adesea pentru infectii bacteriene ale cailor respiratorii superioase si inferioare. Se poate elibera doar cu reteta medicala si puteti verifica online pret Augmentin in farmaciile romanesti.
De asemenea, pe langa tratamentul medicamentos este important sa luati unele masuri de precautie – odihniti-va si evitati efortul fizic intens, consumati suficienta apa pentru a subtia mucusul si pentru a facilita expectoratia, evitati fumatul si expunerea la fum de tigara si iritanti, mentineti o alimentatie echilibrata si evitati expunerea la infectii respiratorii. De asemenea, pot fi utile unele tehnici de facilitare a eliminarii mucusului excesiv, ca respiratie profunda sau tuse controlata.